Kristin sa nei

Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet klekket ut en plan som skulle ramme Bondevik-regjeringen og tvinge dem til en ydmykende retrett i sykehussatsingen. Men SV sa nei, til Bondeviks lettelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Carl I. Hagen og Jens Stoltenberg gjorde gjentatte forsøk på å overtale SV-leder Kristin Halvorsen i går. Men til liten nytte. Småfrustrerte måtte Hagen og Stoltenberg innse at SV ikke lot seg lokke med på råkjøret mot Bondevik-regjeringen.

Dermed forsvant stortingsflertallet som skulle pålegge regjeringen å endre instruksen til alle sykehusforetakene om at det ikke skal være økning i antall behandlinger av sykehuspasienter i år. Bondevik-regjeringen mener denne instruksen kommer som en konsekvens av årets statsbudsjett og at det først vil komme mer penger og nye styringsinstrukser etter revidert budsjett på forsommeren. Men Ap og Frp vil ha mer penger nå.

Ikke akseptere

- Det er ingen tvil om at regjeringen er på kollisjonskurs med stortingsflertallet. Når regjeringen kommer med en instruks om at behandlingskapasiteten ikke skal økes, vil det ramme flere tusen pasienter som står i behandlingskø, sier Ap's parlamentariske leder Jens Stoltenberg.

Carl I. Hagen og Jens Stoltenbergs plan var å få med seg SV-leder Kristin Halvorsen på et privat lovforslag som omgående skulle legges fram i Stortinget. SV, Frp og Ap utgjør flertall i Stortinget, og de tre partiene skulle bruke denne makta til å kreve umiddelbar behandling av forslaget.

Resultatet ville da bli en ydmykende retrett for statsminister Kjell Magne Bondevik og helseminister Dagfinn Høybråten. Slik skulle regjeringen tvinges til å be sykehusene øke pasientbehandlingen og komme opp med mer penger allerede i vinter.

Ballo stoppet

Det var åpenbart SVs helsepolitiske talsmann Olav Gunnar Ballo som ikke hadde sansen for kjøret til AP og Frp, og som igjen hadde overbevist egen partileder.

- Regjeringen gjør ikke noe annet enn den tidligere har varslet, og dette er ikke noe brudd med stortingsflertallets vilje. Kjøret fra Frp og Ap er ikke noe annet enn en utilbørlig regjeringsjakt, sa en krystallklar Olav Gunnar Ballo til Dagbladet.

Provoserte Bondevik

Frp's Carl I. Hagen måtte oppgitt innse av SV ikke ble med på refsen av regjeringen. Men Hagen klarte likevel å provosere Bondevik kraftig under spørretimen i Stortinget i går.

- Hva slags menneskesyn ligger det bak at man ikke skal behandle flere pasienter? spurte Hagen.

Det er ikke noe som gjør Kjell Magne Bondevik mer såra enn når det stilles spørsmål om hans menneskesyn.

- Jeg vil be om at Hagen avstår fra å trekke regjeringen og mitt menneskesyn i tvil, sa Bondevik.

Men han han hadde godord til SV:

- Dette er meget ryddig av SV.