SKUFFET: Den dømte i saken stiller seg uforstående til dommen. Aktor Alf Martin Evensen er fornøyd med dommen og tror den er god for lokalmiljøet, etterlatte og politidistriktet. Video: NTB Vis mer

Kristin-saken: Meling mener Hotvedt må få mindre enn 12 års fengsel

Familien mener han fortjener strengere straff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 40 år gamle Henning Hotvedt ble i dag kjent skyldig av juryen i Borgarting lagmannsrett for drapet på Kristin Juel Johannessen (12) 5. august 1999.

Neste uke skal retten ta stilling til hvor lang straff han skal få.

Hotvedt ble i 2001 dømt til 12 års fengsel for drapet. Han ble så frikjent, fordi det oppsto tvil om et hårbevis, før han ble siktet og tiltalt på nytt etter et nytt DNA-funn i 2015.

- Annet straffenivå den gang

Hotvedt skal dømmes etter lovverket som var den gang.

- Straffenivået nå er et helt annet på denne typen handlinger enn det var den gangen. Det blir en interessant straffutmålingsdel, rent faglig sett, sier Meling.

I 1999 var strafferammen for drap 6 til 15 år. Nå er det 8 til 21 år. Aktoratet kan derfor ikke be om mer enn 15 år, og minumum 6 år. Men aktoratet er ikke formelt bundet av at drap den gang sjelden ga mer enn 10 års fengsel.

Forsvarer Meling mener også at det er enkelte momenter som taler for at klienten bør få en kortere straff enn han fikk den gang.

- Det er naturlig nok et svært sentralt hensyn i straffutmålingen at det har gått så lang tid siden, og all oppmerksomheten saken har fått, sier Meling.

- Skjerpende, ikke formildende

Kristins far, Roar Juel Johannessen, sier familien ønsker seg en strengere straff enn det som ble gitt av herredsretten i 2001.

- Jeg vet at de går ut fra straffeloven som gjaldt den gang. Den straffen synes vi er lav. Per dags dato hadde vi fått en helt annen straff. Men det får vi ta som det kommer.

Johannessen er ikke enig med forsvarer Meling i at tida som har gått er et formildende hensyn.

- Vi mener at det er skjerpende. Dette har slitt på oss. Det har nær sagt ødelagt familien vår.

Statsadvokat Alf Martin Evensen sier de vil bruke helga til å vurdere hva slags påstand de vil legge ned.

- Utgangspunktet er at han skal vurderes etter det som var regelverket den gang. Så får vi se om tiden som har gått vil få noen innvirkning på det.