- Kristin siktet på meg, så gikk skuddet av

Dagbladet kan i dag avsløre at et skytedrama i stua til ekteparet Per og Veronica Orderud, kunne blitt det første drapet på Orderud gård. - Kristin siktet på meg, så gikk skuddet av. Jeg trodde jeg ble skutt. Kristin bare lo, forklarer Veronica Orderud til politiet. Fem måneder seinere skjedde trippeldrapet i kårboligen like ved.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om halvannen uke skal hat, uvennskap og frykt i familiene Orderud, Kirkemo og Paust rulles opp i Nes herredsrett i full åpenhet. Spesielt vil søkelyset bli rettet mot forholdet mellom søstrene Veronica og Kristin Kirkemo Haukeland.

I tiden før de grufulle drapene på Orderud gård, i mai 1999, var de venner som søstre flest. Alt forandret seg etter drapene på Anne Orderud Paust, Kristian Magnus og Marie Orderud.

I dag er søstrene fiender. Under rettssaken vil de knapt veksle ett blikk. De tiltalte skal ha pauserom i peisestua på Frogner grendehus, men rommet vil bli delt opp med skillevegger.

Innrømmet skyting

Veronica Orderud nektet lenge for at det var våpen på Orderud gård lille julaften 1998. Påtalemyndigheten mener at drapene ble planlagt på dette selskapet, der samtlige av de fire tiltalte var til stede. Først i et politiavhør to måneder etter at Veronica ble pågrepet, innrømmet hun at det ble avfyrt et vådeskudd denne kvelden.

Veronicas historie er dramatisk:

Hun forklarer til politiet at hun gikk inn på kammerset til våningshuset på gården, der ekteparet Orderud bodde. Veronica hevder at det lå en pistol på bordet foran Kristin da hun kom inn, men at hun trodde det var en lekepistol som Kristins sønn skulle få i gave.

- Da jeg forsto at det var et ekte våpen ble jeg veldig redd, og jeg og Kristin begynte å krangle, forklarer Veronica.

- Kristin siktet på meg, så gikk skuddet av. Jeg trodde jeg ble skutt. Kristin bare lo, fortsetter hun.

Kastet kule-biter

Det er ut fra tekniske undersøkelser bevist at et skudd med en 22- kaliber pistol traff stuebordet til ekteparet. Bordet hadde de fått fra Kristin, som igjen hadde fått det fra en mafia-topp i Oslo. Kula rikosjerte og traff et Odd Nerdrum-litografi som hang på stueveggen.

Veronica forklarer at hun fjernet deler av kula fra bildet og kastet dem i søppelbøtta. Først seinere på kvelden oppdaget hun kule-biten i bordet. Også denne biten kastet hun i søpla, etter å ha pirket den ut med fruktkniv.

Juleselskapet var ikke av de hyggeligste.

Både Veronica, Per og Lars forklarer til poltiet at Kristin var sur, tverr, grinete og ufin. Hun skal ha pratet i mobiltelefonen, og hun lot sønnen gjøre ting han vanligvis ikke fikk lov til. Da resten av selskapet gikk på låven for å møte nissen, som var yngstesøster Synnøve, skal Kristin nektet å bli med. Hun satt istedet i bilen sin, en hvit BMW.

Per hevder han hverken så eller hørte noe til skytingen, fordi han arbeidet i fjøset. Odelsgutten er usikker på om han selv bar ut grøten til nissen, men regner med at det var han og at grøten ble plassert bak noen høyballer på låven.

En rekke familiemedlemmer var til stede på juleselskapet tidligere på kvelden, men Per Kristians gamle foreldre Kristian Magnus og Marie Orderud, som fem måneder seinere ble drept, deltok ikke.

- Var redd

Veronica forteller at hun ikke vil si noe til ektemannen om skytingen, fordi han ville varslet politiet.

Veronica gir i politiavhør uttrykk for at hun angret på at hun ikke fortalte politiet om skyteepisoden.

- Jeg var redd etterpå. Jeg ville ikke fortelle det til noen, fordi jeg var redd det kunne få konsekvenser for Kristin, sier hun.

Veronica var også redd for at smellet etter skuddet skulle vært så høyt at noen varslet lensmannen. Hun var redd lensmannen skulle komme. Veronica forklarer at hun løp forvirret ut på gårdsplassen etter skuddet. Der traff hun leietakeren på Orderud gård, Henrik Bjarne Bruun. I fjøset kastet hun seg om halsen til ektemannen.

Veronica har i flere politiavhør sagt at hun tror Kristin kan ha noe med drapene å gjøre, men at hun ikke vet på hvilken måte. Veronica skal blant annet ha reagert på detaljkunnskapene Kristin hadde om inventaret i kårboligen der drapene fant sted.

Ødelagt vennskap

Vennskapet mellom søstrene revnet fullstendig etter at Veronica fikk vite at søsteren hadde fortalt politiet om skytingen, våpenoverleveringen og videverdighetene på lille julaften.

Like før hun slapp ut av varetekt 30. november 1999, ble Veronica konfrontert med to våpenoverleveringer til ekteparet Orderud.

Ett av politiets beste kort er Lars og Kristins forklaringer om at ekteparet fikk to 22-kalibere lille julaften, og at Lars Grønnerød seinere byttet sin 38-kaliber revolver, kalt Lillegutt, med en av de to pistolene. Tekniske undersøkelser bekrefter at Lillegutt og en 22-kaliber ble brukt under trippeldrapet.

Veronicas umiddelbare reaksjon, var at Lars og Kristin hadde levert revolveren og pistolen til noen andre, men at de ikke våget å fortelle til hvem. I den forbindelse har Veronica også nevnt det fryktede eks-jugoslavmiljøet i Oslo, som Kristin var knyttet til gjennom sin eks-kjæreste.

Veronica har imidlertid ikke konkretisert dette nærmere.

Forlenget varetekt

Etter dette bekrefter en rekke politiavhør striden mellom søstrene. I rettssaken blir søstrenes forklaringer sentralt. Per Kristian Orderud skal forklare seg først av de tiltalte. Deretter er det kona, Veronica, sin tur. Kristin Kirkemo Hauklenads forklaringer startet etter planen i andre uka av rettsdramaet. Lars Grønnerød er siste mann ut. Den foreløpige timeplanen viser at påtalemyndighetens første viten skal forklare seg 2. mai. Det betyr at det er satt av halvannen uke til de tiltaltes forklaringer.

I går ble Lars Grønnerød varetektsfengslet for nye tre uker, siktet for grov narkoforbrytelse. Det betyr at han må sitte i fengsel fram til 27. april.

SKJØT? Ifølge Veronicas forklaring var det Kristin Kirkemo som avfyrte et skudd i stua på Orderud gård.
UHYGGELIG: I våningshuset her på Orderud gård i Sørumsand ble det mye omtalte juleselskapet avholdt i 1998, et halvt års tid før Anne Orderud Paust, Kristian Magnus Orderud og Marie Orderud ble drept.
I FJØSET: Per Kristian Orderud.
LEVERTE VÅPEN: Lars Grønnerød.
PISTOL: Det kan ha vært en slik pistol, en Ruger kaliber 22, det ble skutt med i stua på Orderud Gård lillejulaften.