Kristin skal overvåkes

Nok en gang er spetakkelet løs i SV. Flere partiprofiler danner nå et nettverk som skal følge partiledelsens politikk med argusøyne. - Jeg ser mørkt på at vi på nytt skal bruke tid og krefter på interne forhold, sier SVs nestleder Øystein Djupedal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I partiledelsen vil man ikke bruke sterke ord om den nye konstruksjonen. Men det er åpenbart at Kristin Halvorsen og nestleder Øystein Djupedal føler sterkt ubehag over at blant andre Knut Kjelstadli fra Oslo, tidligere partileder Berit Ås og Audun Lysbakken fra Bergen har dannet det de kaller et SV-nettverk. Nettverket skal arbeide for å ta opp gode, gamle SV-saker på godt, gammeldags vis. Det blir ikke bedre av at nettverket skal overvåke partiledelsens arbeid med nettopp disse sakene.

- Karikerer

SV-leder Kristin Halvorsen vokter seg vel for å utfordre dette nye nettverket. Til Dagbladet sier hun imidlertid at når man først kritiserer partiledelsen for å «suspendere demokratisk fattede vedtak», må det konkretiseres.

- Jeg vil høre hvilke eksakte vedtak man mener. Dessuten synes jeg at de karikerer den politikken som SVs flertall har vedtatt. Jeg kjenner ingen i SV, verken lokalt eller sentralt, som søker maktposisjoner bare for maktens skyld. Når de sier at de vil arbeide mot en høyredreining i partiet, spør jeg hvilken høyredreining de snakker om. Vi arbeider hver dag for å motvirke Høyre-politikk. Og etter en god valgkamp og et godt valg er det mange flere SV-politikere rundt om i landet som arbeider mot høyredreining av norsk politikk, sier Halvorsen.

Øystein Djupedal, partiets nestleder, svarer slik:

- Veldig mye av denne kritikken er komplett uforståelig.

Kritikk

Knut Kjelstadli, som i går fungerte som en talsmann for nettverket, sier til Dagbladet at partiledelsen ikke har noe å frykte dersom den følger alle demokratisk fattede vedtak.

- Men i opprettelsen av nettverket ligger det en kritikk av partiledelsens praksis av å suspendere demokratisk fattede vedtak, sier Kjelstadli. Han presiserer at nettverkets viktigste oppgave er å arbeide aktivt for å reise debatt om sentrale politiske temaer i partiets organer og i partiavisa Ny Tid.

Nettverket skal arbeide for å «styrke og fornye SV som et sosialistisk, systemkritisk parti».

På den hjemlige arena vil nettverket blant annet støtte alle aksjoner mot privatisering av offentlig sektor. Nettverket står også på at SV skal søke politisk makt for å oppnå gjennomslag for SVs mål og prinsipper, ikke søke posisjoner for posisjonenes skyld.

NATO

Enda en gang er NATO en av hovedårsakene til rabalder i SV. Nettverket, som ble dannet i forbindelse med en bredt anlagt NATO-konferanse i Bergen, vil styrke arbeidet for å melde Norge ut av NATO, gå imot alle NATO-aksjoner uten FN-mandat og bekjempe organisasjoner som WTO, Det internasjonale pengefondet, Verdensbanken og EØS.

Ås og Kjelstadli var blant dem som markerte seg sterkest i kritikken mot partiledelsens beslutning om å støtte NATOs aksjon i Serbia og Kosovo. En annen sterk kritiker da, stortingsrepresentant Hallgeir Langeland, har ikke enda sagt ja til å delta i nettverket. Men han ser ikke bort fra at han vil gjøre det.