Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kristin snører ikke igjen pengesekken

I 2007 skal staten bruke 71 milliarder oljekroner over statsbudsjettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Finansministeren har ingen planer om å stramme inn Revidert nasjonalbudsjett i mai, på tross av at norsk økonomi koker og Norges Bank satte opp styringsrenta til 3,75 prosent i dag. Hun legger opp til å holde bruken av oljepengene på et nivå som sikrer en balansert utvikling i norsk økonomi. I 2007 planlegger hun å bruke 71 milliarder oljekroner over statsbudsjettet. Det er nesten nøyaktig 4 prosent av oljefondet ved inngangen til året, og budsjettet er dermed \'på\' den såkalte handlingsregelen.

Handlingsregelen er en plan for jevn og gradvis økning i bruken av oljeinntekter, om lag i takt med utviklingen i forventet realavkastning av statens pensjonsfond.

Hensynet til stabilitet ivaretas også ved at det i perioder med svak økonomisk utvikling kan brukes noe mer enn 4 prosent av oljepengene til å stimulere økonomisk virksomhet.

Har funnet balansen

- Vi mener å ha funnet balansepunktet for bruk av oljepenger i 2007, sier Halvorsen på Samfunnsøkonomenes valutaseminar på Sanderstølen. Konferansen holdes årlig og samler flere av landets fremste makroøkonomer.

Om Kristin Halvorsen kommer til å snøre igjen sekken i 2008 har hun ikke noe konkret svar på før i oktober.

- Man kan bruke mer oljepenger i 2008 og samtidig ligge under handlingsregelen på 4 prosent. Det kommer helt an på fondets realavkastning, sier Halvorsen.

Norge er nå inne i sitt fjerde år med sterk vekst, godt hjulpet av lave renter og kraftig oppgang i oljeinvesteringer. Det har aldri vært så mange i jobb og så langt har lønns- og prisveksten vært moderat.

INGEN PLANER OM Å STRAMME INN: Finansminister Kristin Halvorsen. Foto: Frank Karlsen/Dagbladet
INGEN PLANER OM Å STRAMME INN: Finansminister Kristin Halvorsen. Foto: Frank Karlsen/Dagbladet Vis mer

Mangel på arbeidskraft

Det er imidlertid nå klare tegn på at arbeidsmarkedet strammes til.

- Stadig flere bedrifter melder om vansker med å skaffe kvalifisert arbeidskraft. Spesielt i bygg- og anleggsbransjen, men også i flere andre sektorer, sier Halvorsen.

Hittil har arbeidsinnvandring avhjulpet pressproblemene. Spørsmålet er om tilgangen på arbeidskraft fra blant annet Polen vil være like god framover, etter hvert som tidene blir bedre også der.

I en situasjon som dette er det fare for at lønnskostnadene kan øke til et nivå som over tid kan bli vanskelig og leve med for konkurranseutsatte bedrifter, som igjen kan føre til at redusert produksjon og økt arbeidsledighet.

- Hva gjør du for å unngå dette Halvorsen?

- Av erfaring tenker partene i arbeidslivet langsiktig og at lønnsoppgjøret derfor ikke vil nå et ufornuftig nivå, sier Halvorsen til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!