Kristin snudde - foreldrene jubler

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen gjør helomvending og vraker planen om å legge ned skolen for døvblinde

Faren til Fredrik, Geir Løvlie og moren til Max, Anna Schöld, jubler for at barna deres fortsatt får mulighet til å utvikle seg mentalt på Skådalen skole for døvblinde.Foto: Jacques Hvistendahl (Dagbladet)
Faren til Fredrik, Geir Løvlie og moren til Max, Anna Schöld, jubler for at barna deres fortsatt får mulighet til å utvikle seg mentalt på Skådalen skole for døvblinde.Foto: Jacques Hvistendahl (Dagbladet)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg trodde ikke mine egne øyne da jeg så brevet fra Kristin Halvorsen, sier faren til Fredrik (8), Geir Løvlie (52).  

Tirsdag i forrige uke kom sjokkmeldingen om nedlegging av de statlige skolene for døvblinde. Men etter sterke protester fra foreldre og fagmiljøer og etter at Dagbladet begynte å interessere seg for saken, snudde Kristin Halvorsen. Mandag kveld kom fikk foreldrene det gledelige budskapet.
 
Livredd for vann  Vi befinner oss på Skådalen skole for de døvblinde. På skolen treffer vi blant andre Fredrik. Han har aldri kunnet høre eller se, og kan dermed ikke kommunisere på vanlig måte.  

Men med hjelp fra de engasjerte ansatte og spesialkompetansen deres har han klart å utvikle et såkalt taktilt språk basert på berøring. De hjalp ham også gjennom hans største frykt.  

- Han var livredd for vann. Det tok ett år for pedagoger på Skådalen skole å lære ham å like det, sier Carina (42), som er moren til en nå lykkelig gutt.  

- Max har ingenting Kameraten til Fredrik, Max (7), er i samme situasjon. Alle som er født døvblinde trenger kontinuerlig oppfølging for å konstruere et språk som fungerer.  

- I begynnelsen hadde Max ikke noe språk, han kunne ikke fortelle meg om han hadde det bra eller om han trengte noe. Men han har lært så mye på skolen, og kompetansesentrene har gitt oss en a-ha opplevelse om hvordan jeg kan best mulig klare å kommunisere med min sønn, sier mamma Anna Schöld (37). 

- De døve har tegnspråk. De blinde har en hvit stokk. Max har ingenting, legger hun til.  

Snuoperasjon Forrige uke bestemte Utdanningsdirektoratet seg for å gjøre livet enda vanskeligere for familiene. Skolen skulle legges ned i tillegg til alle kompetansesentrene for de døvblinde som gir råd og oppfølging til foreldrene. I stedet skulle kommunene overta ansvaret. Oslo kommune var allerede innkalt til et møte om hva de hadde å tilby.

- Ingen kommune i Norge hadde klart å gi disse barna den hjelpen de trenger. De hadde blitt bare stuet bort i en krok i en eller annen skole, sier pappa Geir.

I et brev til foreldrene mandag kveld innrømmer kunnskapsministeren at det ikke er en god løsning.
 
- Handlet ikke om penger - Snuoperasjonen skyldtes at vi så at foreldrene har veldig gode argumenter. Elevene på Skådalen skole er en gruppe som trenger en helt spesiell kompetanse, noe vi ikke har innsett før nå, sier Kristin Halvorsen til Dagbladet.  

- Hvordan kunne dette skje, var det snakk om omorganisering eller penger?  

- Vi er klare over at dette er veldig sårbare elever. Det har aldri vært et spørsmål om penger. Forklaringen er at vi er midt i en prosess som dreier seg om statlige skoler for hørselshemmede barn. Her kom vi i skade for å ikke skille godt nok mellom gruppen som er hørselshemmet og den døvblinde gruppen som trenger spesiell oppfølging, sier Halvorsen.  

Vantro  Nyheten mottas med jubel blant foreldrene, men de forstår likevel ikke hvordan dette kunne skje.  

- Det har vært en blanding av fortvilelse og sinne. Det var rett og slett uklokskap. Men all respekt for det motet som kreves for å ta en slik revurdering, jeg trodde ikke mine egne øyne når jeg leste brevet hennes, understreker Geir.  

- Jeg er allerede redd for barnet mitt, dette har bare gitt meg enda flere bekymringer. Men jeg er utrolig lettet, sier Carina.

Kunnskapsdepartementet bekrefter at det er ikke lenger aktuelt å foreslå en overføring av tilbudet for døvblinde til Oslo kommune.

Barn som er født døvblinde kan kun stole på berøring for å klare å utvikle et språk, et såkalt taktilt tegnspråk.
Foto: Jacques Hvistendahl (Dagbladet)
Barn som er født døvblinde kan kun stole på berøring for å klare å utvikle et språk, et såkalt taktilt tegnspråk. Foto: Jacques Hvistendahl (Dagbladet) Vis mer