Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kristin støtter Erik

Sterke krefter i SV mener Kristin Halvorsen må bytte ut Erik Solheim som utenrikspolitisk talsmann for å fortsette som partileder. Men hun støtter Solheims syn, også at det kan bli aktuelt med bakkestyrker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Halvorsen er forberedt på opprør når partiets landsmøte åpner i morgen. Etter at hun og flertallet i stortingsgruppa støttet en NATO-aksjon mot Jugoslavia, har grunnfjellet i SV eksplodert.

Halvorsen vet inderlig vel at både flertallet i sentralstyret, landsstyret og landsmøtet er på kollisjonskurs med hennes og Solheims standpunkt. Hun er forberedt på at dette kan komme til å få konsekvenser for lederrollen hennes.

Gamle SV-størrelser som Finn Gustavsen, Hanna Kvanmo, Stein Ørnhøi og Berit Ås skal etter sigende ligge våkne om natta og gremme seg over ledelsens standpunkt. NATO-motstanden var grunnsetningen da SF ble dannet for 38 år siden.

Kristin Halvorsen slår fast at det er hun - og ikke Erik Solheim - som skal stilles til ansvar for stortingsgruppas NATO-vedtak.

- Det er jeg som skal stilles til ansvar, sier hun, og tar selvkritikk for at partiets organer ikke ble hørt.

Når de samme kreftene som ønsker Solheim bort, likevel ønsker hun skal fortsette som partileder, er det fordi hun tilsynelatende har en mer demokratisk lederstil enn Solheim.

- Jeg ønsker at Kristin skal fortsette som leder. Hun er en god leder, sier Hallgeir Langeland. Når SVs landsstyre møtes i dag skal han bruke «alle sine krefter» på å få Halvorsen til å endre NATO-standpunkt.