FORTELLER OM FORHOLD: I retten i dag fortalte Kristin-tiltalte om tidligere forhold med kvinner.  I forgrunnen tiltaltes forsvarer Brynjar Meling (t.v.) og statsadvokat Alf Martin Evensen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORTELLER OM FORHOLD: I retten i dag fortalte Kristin-tiltalte om tidligere forhold med kvinner.  I forgrunnen tiltaltes forsvarer Brynjar Meling (t.v.) og statsadvokat Alf Martin Evensen. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Kristin-tiltalte om voldtektsforsøk mot ekskjæreste: - Det er ikke en episode jeg er stolt av

Forteller om kjærlighetssorg og da han kuttet seg selv i hånda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 39-åringen som er tiltalt for å ha drept 12 år gamle Kristin Juel Johannessen 5. august 1999 forklarer seg tirsdag i Borgarting lagmannsrett.

Da mannen ble stilt for retten for første gang for drapet i 2001, la påtalemyndigheten vekt på at de mente han var i en livskrise på tidspunktet da de mener han drepte den 12 år gamle jenta.

Spesielt forholdene hans til to kvinner var sentrale i etterforskningen, og i dag fikk han spørsmål om dette i retten.

Hun protesterte, han fortsatte

- Det er ikke en episode jeg er stolt av. Det var ikke noe pent gjort, svarte mannen da aktor Per Halsbog spurte om en «episode på sofaen» med eks-samboeren hans i juli 1999.

I dommen fra 2001 blir den beskrevet slik: «Hun våknet ved at tiltalte lå oppå henne. Han holdt armen hennes bak hodet og prøvde å ta av henne klærne. Vitnet sa at han ikke skulle gjør det, men tiltalte bare fortsatte. Hun sa flere ganger at han ikke skulle gjøre det, men tiltalte bare fortsatte».

Etter hvert avbrøt han og var lei seg, heter det i 2001-dommen.

Han forklarte den gang at han fikk «black out», og at dette var noe han slet med. I retten i dag sier mannen at han ble kjempelei seg over det han hadde prøvd å gjøre.

- Jeg tenkte at jeg hadde ødelagt alle sjanser til å få henne tilbake som kjæreste, sier han i retten.

Han benektet også at han hadde hatt en slik blackout.

Ble selv skremt

Statsadvokat Halsbog konfronterte ham med at han i et avhør har sagt at «han ble skremt av seg selv at han kunne gjøre det han gjorde».

- Er det dekkende for din egen oppfatning?

- Ja, det er en hendelse som har fulgt oss begge siden det.

Han spurte videre om mannen slet psykisk sommeren 1999.

- Ja, det var i forbindelse med bruddet. Det var en hendelse der jeg kuttet meg i armen.

- Hva var det?

- Det var at jeg kuttet meg selv i armen. Jeg var frustrert, helt utafor på grunn av kjærlighetssorg. Selvfølgelig veldig dumt, men gjort er gjort. Disse hendelsene gjorde at jeg tok kontakt med en psykolog.

Forsvarer Brynjar Meling sier følgende om klientens forklaring:

- Det viser at han er en person som kan ta inn over seg ting som har vært vanskelig og uheldig. Så er spørsmålet om episoden svekker hans troverdighet eller om det styrker hans troverdighet at han snakker om den, sier Meling.

Et annet vitne i rettssaken i 2001, som også hadde et forhold til tiltalte i perioden rundt 1996, har opplevd vold fra tiltaltes side en gang, ifølge 2001-dommen. Tiltalte og vitnet hadde drukket, og da de kom hjem, ville tiltalte ha sex, noe vitnet motsatte seg. Det endte likevel med sex, mot vitnets vilje, men i vitneforklaringen opplyste hun at hun «vel ikke sa nei høyt nok». Denne episoden har ikke tiltalte uttalt seg om på nytt enda.

- Skjære strupen av folk

Dommen fra 2001 omtaler også en båttur i Farris, som har vært tema under rettssaken tirsdag og onsdag.

På båtturen begynte tiltalte og en annen tidligere samboer å krangle, ifølge tingrettsdommen. Tiltalte ble «meget sint og sa bl.a. at hun fikk penger for å gå hjem med barna, men at han måtte skjære strupen av folk og rane dem for penger for å få penger til livets opphold».

- Turen har vært et veldig tema under avhør, jeg vet ikke hva jeg selv husker lenger, eller hva jeg har blitt fortalt at skjedde. Jeg klarer rett og slett ikke å skille på hva som er minner eller hva som er minner av hva andre har sagt, sier tiltalte, som også i dag ga uttrykk for at han ikke husket.

Under oppholdet følte samboeren seg truet av at tiltalte fordi han hadde en stor stokk. Tiltalte hadde også en kniv. Samboeren gjemte kniven, og da ble tiltalte sint ifølge dommen. Krangelen fortsatte hele kvelden, og samboeren forlot tiltalte neste morgen da han sov.

- Hva skjedde på den turen? Kan du huske mer? spurte Halsbog tiltalte i retten.

- Nei, altså jeg, eneste er at hun tok fra meg en kniv, utpå kvelden, jeg ville gjerne ha den tilbake, sier tiltalte, som ikke kan huske at turen bare bestod av krangling.

- Det var ikke bare krangel og sure miner. Vi så også opp på stjernene og snakka om gamle tider. Ellers vet jeg ingenting før jeg våkna på morgenen og hun hadde dratt av gårde med båten, sier tiltalte.

Statsadvokat Per Halsbog sier de ønsker å belyse tiltaltes livssituasjon før og etter drapet.

- Forholdene han har hatt til kvinner, er den del av det, sier Halsbog til Dagbladet.