FORSVARER: Brynjar Meling forsvarer den tiltalte 39-åringen.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORSVARER: Brynjar Meling forsvarer den tiltalte 39-åringen. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Kristin-tiltaltes beste venn vitnet i retten: - Jeg har vært glad for å kunne ta opp igjen kontakten med ham

Samboerparet hadde besøk av 39-åringen natta før Kristin Juel Johannessen ble drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bestevennen til mannen (39) som er tiltalt for drapet på Kristin Juel Johannessen (12) 5. august 1999, vitnet i dag i Borgarting lagmannsrett.

Den nå tiltalte mannen sov over hos klassekameraten og samboeren hans i Siljan i Telemark natta før 12-åringen ble drept, etter at han hadde vært på telttur med eks-samboeren og de to barna deres på vannet Farris. Turen hadde endt med krangling.

Påtalemyndigheten mener 39-åringen var i en livskrise på tidspunktet da de mener han drepte den 12 år gamle jenta, blant annet fordi han måtte slutte i jobben og et samboerskap hadde tatt slutt.

TILTALTE: Den nå 39 år gamle mannen fotografert i forbindelse med den første etterforskningen som var rettet mot ham. Foto: Torbjørn Berg
TILTALTE: Den nå 39 år gamle mannen fotografert i forbindelse med den første etterforskningen som var rettet mot ham. Foto: Torbjørn Berg Vis mer

- Litt stressa

Bestevennen sier i retten at han den gang oppfattet kameraten som sliten, men ikke deprimert eller liknende.

- Han var kanskje litt stressa på grunn av jobben (tiltalte hadde nettopp sluttet). Men det var ikke noen raseri- eller følelsesutbrudd jeg bet meg merke i, det hadde jeg husket godt, sier mannen i retten.

Politiet mener tiltalte hadde kjørt på moped fra venneparets bolig i Siljan, og til området rundt åstedet. Tiltalte har hele tiden nektet for at han kjørte nettopp der, og sagt at han tok en annen vei hjem.

Vitnet og tiltalte gikk på skolen sammen i barndommen. Da tiltalte bodde i Estland møttes de sjelden, men de gjenopptok kontakten da 39-åringen flyttet hjem igjen. Vitnet beskrev kameraten slik i retten:

- Han er en rolig og intelligent person. Jeg har vært glad for å kunne ta opp igjen kontakten med ham.

Han sa de ikke hadde snakket stort om Kristin-saken.

- For min del var det et avsluttet kapittel den gangen.

- Tenner kjapt, men roer seg fort ned

Kameratens kone (den gang samboer) vitnet også i retten. Hun sa at de hele tiden har ment at tiltalte må være uskyldig.

I den opphevede dommen fra 2001 konkluderte herredsretten med at drapet måtte ha vært en situasjons- og øyeblikks aggressiv impulshandling. Tiltaltes venner fikk i dag spørsmål om mannens temperament.

- Han kan tenne ganske kjapt, men roer seg fort ned, svarte kvinnen, som også beskrev tiltalte slik:

- Han har alltid vært veldig lojal mot vennene sine, og han har alltid vært veldig støttende. Han har vært veldig ålreit, og ålreit overfor våre barn, og han har vært en kjempebra far for sine barn.

- Ikke reagert på noe

Paret sier til Dagbladet at bildet som blir fortalt i retten og pressen av 39-åringen er et annet enn slik de kjenner ham. De sier også at han har oppført seg helt normalt i årene som har gått mellom rettssakene.

- Politiet har spurt meg nå om hvordan sinnstemningen hans har vært etter den første saken. Jeg sa da at jeg ikke har reagert på noe som helst. Han ble preget av at han ble tiltalt, men jeg har ikke merka noe på ham bortsett fra det, sier mannen til Dagbladet.

Paret har barn på samme alder som tiltalte.

- Vi har vært mye sammen de siste årene før han ble pågrepet, og barna våre savner ham også.