TILTALT: 39-åringen er tiltalt for drap på Kristin Juel Johannessen. Foto: Torbjørn Berg
TILTALT: 39-åringen er tiltalt for drap på Kristin Juel Johannessen. Foto: Torbjørn BergVis mer

Kristin-tiltaltes bror: - Jeg blir rasende

Reagerer på framstillingen av broren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Broren til mannen (39) som er tiltalt for å ha drept Kristin Juel Johannessen (12) 5. august 1999 vitnet i dag i Borgarting lagmannsrett. Han sa da at han reagerte på enkelte tidligere vitnemål og beskrivelser av sin bror.

- Nå ser jeg at det er vitner i saken som sier at han «var vel skjeggete». Det gjør meg rasende. Jeg har fulgt med saken på saken, og det er noen som prøver å tilpasse ting til at han skal være «Lågendalsmannen», sa tiltaltes storebror i retten.

Fantomtegning

Politiet mener at tiltalte er identisk med «Lågendalsmannen», som var tilnavnet som ble gitt på en mopedist som ble sett langs Lågendalsveien, ikke langt fra åstedet. Det ble i 1999 laget en fantomtegning basert på vitnemålet til en kvinnen som hadde sett denne personen, og som mente vedkommende oppførte seg mystisk.

Kvinnen anslo «Lågendalsmannen» til å være 30-40 år. Tiltalte var den gang 23 år. Tiltaltes bror mener de aldri har trodd den nå 39 år gamle mannen kan være personen som ble etterlyst av politiet i pressen.

LÅGENDALSMANNEN: 16. august 1999, 11 dager etter drapet, gikk politiet ut med denne etterlysningen av en mann som var observert på riksvei 40 på strekningen sørover Berganmoen til Kvelde den kvelden jenta ble drept. Tegning: Harald Nygård
LÅGENDALSMANNEN: 16. august 1999, 11 dager etter drapet, gikk politiet ut med denne etterlysningen av en mann som var observert på riksvei 40 på strekningen sørover Berganmoen til Kvelde den kvelden jenta ble drept. Tegning: Harald Nygård

Vis mer

- Jeg har spurt ham: Har du kjørt moped oppi der? Han svarte nei.

- Han var i en annen aldersgruppe, og så annerledes ut. Vi lurte alle på hvem «Lågendalsmannen» var. Det var ikke i nærheten av å være ham. Men vi så at beskrivelsen ble tilpasset etter at han kom inn i saken.

Statsadvokat Alf Martin Evensen sier de ikke søker å få til noen «tilpasninger».

- Det vil jeg på det sterkeste avvise. Vårt mål når vi har vitner i retten, er å få deres oppfatning av hvordan de har opplevd det som har kommet fram i politiavhørene, sier Evensen.

Han sier det ville vært en fordel å kunne vise til opptak av avhørene som ble tatt for 17 år siden, men at det ikke var vanlig å ta slike den gang.

- Nå er det opptak av alle avhør i alvorlige saker, der har vi kommet et langt skritt lenger.

- Fredelig og snill

Påtalemyndigheten mener den tiltalte 39-åringen var i en livskrise på tidspunktet da de mener han drepte den 12 år gamle jenta, blant annet fordi han måtte slutte i jobben og et samboerskap hadde tatt slutt. I den opphevede dommen fra 2001 konkluderte herredsretten med at drapet måtte ha vært en situasjons- og øyeblikks aggressiv impulshandling.

Broren sier han ikke kan tro at tiltalte faktisk har drept den 12 år gamle jenta.

- Han er ikke den personen. Han er fredelig. Snill. Den fredeligste jeg vet om.

- Jeg lot ham passe på barna mine. Det hadde jeg aldri gjort hvis jeg trodde han var ustabil eller farlig.