VITNET I RETTEN I DAG: Kvinnen som bodde sammen med tiltalte i 1998-1999 vitnet i retten i dag. Foto: Sindre Granly Meldalen
VITNET I RETTEN I DAG: Kvinnen som bodde sammen med tiltalte i 1998-1999 vitnet i retten i dag. Foto: Sindre Granly MeldalenVis mer

Kristin-tiltaltes eks-samboer om voldtektsforsøket på sofaen. - Det var veldig ekkelt

Kvinnen sier hun fortsatt har opprettholdt kontakten med siktede, og at hun ble glad da han ble frifunnet i første runde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En kvinne som tidligere var samboer med 39-åringen som er tiltalt for å ha drept Kristin Juel Johannessen (12) 5. august 1999 forklarte seg i Borgarting lagmannsrett i dag.

- Jeg har aldri trodd at drapet har med ham å gjøre, sier hun i retten i dag.

Påtalemyndigheten mener 39-åringen var i en livskrise på tidspunktet da de mener han drepte den 12 år gamle jenta, blant annet etter at samboerskapet med kvinnen hadde tatt slutt.

Kvinnen fikk i retten blant annet spørsmål om «en episode på sofaen», som skjedde etter at det ble slutt mellom dem i mai 1999.

- Han prøvde å ha sex med meg på sofaen, forteller kvinnen.

- Veldig ekkelt

Mannen hadde vært på besøk hos henne, og hun hadde sovnet på sofaen mens den nå tiltalte mannen satt og så på TV.

Kvinnen sier nå at hun ikke husker detaljene rundt hva som skjedde, og statsadvokat Per Halsbog måtte derfor lese opp fra kvinnens gamle politiforklaringer.

I dommen fra 2001 ble forklaringen hennes oppsummert slik: «Hun våknet ved at tiltalte lå oppå henne. Han holdt armen hennes bak hodet og prøvde å ta av henne klærne. Vitnet sa at han ikke skulle gjør det, men tiltalte bare fortsatte. Hun sa flere ganger at han ikke skulle gjøre det, men tiltalte bare fortsatte».

I retten i dag sier kvinnen at tiltalte «gned seg inntil henne».

- Hvordan reagerte du på det han gjorde? spør aktor Halsbog.

- Jeg syntes det var veldig ekkelt, og hadde ikke noe lyst til å ha noe kontakt med ham etterpå.

Ikke aktuelt å anmelde

I dommen mot mannen fra 2001 blir det slått fast at tiltalte hadde sagt til kvinnen at hadde hatt «blackout» og at han hadde hatt problemer med «blackout» tidligere. I retten i dag sier hun at det ikke stemmer, men at han forklarte at han ikke hadde ønsket å ta billappen, fordi han hadde hatt slike problemer, og at han derfor ikke turte å kjøre bil. Tiltalte har i retten avvist helt at han har hatt slike problemer.

Kvinnen sier at det ikke var aktuelt å anmelde eks-samboeren for sofa-episoden.

- Jeg hadde bare lyst til å glemme det og at det skulle bli borte, sier hun og forteller at hun i dag er ferdig med saken.

I forrige uke sa tiltalte selv følgende om hendelsen:

- Det er ikke en episode jeg er stolt av. Det var ikke noe pent gjort.

I politiavhør har han sagt at «han ble skremt av seg selv at han kunne gjøre det han gjorde».

Tiltaltes forsvarer Brynjar Meling sa i forrige uke følgende om klientens forklaring:

- Det viser at han er en person som kan ta inn over seg ting som har vært vanskelig og uheldig. Så er spørsmålet om episoden svekker hans troverdighet eller om det styrker hans troverdighet at han snakker om den.

- Tror ikke han drepte Kristin

Eks-samboeren sier hun snakket med mannen om drapet på Kristin Juel Johannessen, og at han fortalte at han opplevde det som at folk «så på ham» da han for eksempel fylte bensin.

Kvinnen sier tanken om at det kunne være eks-samboeren slo henne, fordi det var så mye snakk om at en mulig gjerningsmann hadde kjørt moped. Men hun synes ikke at han liknet noe særlig på fantomtegningene av «Lågendalsmannen», som ble offentliggjort i pressen den gang.

Hun sier hun har hatt kontakt med tiltalte også de senere årene, og beskrever de to som venner. Hun sier hun ble lettet da mannen i 2002 ble frikjent, og at hun ble sjokkert da mannen ble pågrepet og siktet på nytt i fjor.