Kristin tok Audun i forsvar da hun sa takk og farvel

Audun har vist ansvar, sa SV-lederen i sin avskjedstale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Følg landsmøtet i livestudio.

- Audun Lysbakken tar ansvaret for SV når han nå stiller som lederkandidat på SVs ekstraordinære landsmøte, sa partileder Kristin Halvorsen i sin avskjedstale. - Han har tatt ansvaret da han trakk seg fra regjeringen. Nå tar han ansvaret overfor oss ved å ikke trekke seg som kandidat til å bli partileder, sa Halvorsen. Den avtroppende SV-lederen tok Audun Lysbakken kraftig i forsvar i sin tale til landsmøtet på Lillestrøm lørdag ettermiddag.
- I denne situasjonen hadde det vært lett for Audun å gi seg, han har jo et liv utenfor politikken, sa Halvorsen, som viste til at Lysbakkens personlige lykke ikke er avhengig av at han blir valgt til ny SV-leder.

- Denne situasjonen oppsto to dager etter at hans sønn ble født, og sønnen har de ikke rukket å gi et navn ennå. Det kunne jo vært bitte litt fristende for Audun å være i Stortinget og å ha litt bedre tid, og gå rundt og sole seg som den personen partiet helst ville hatt som leder, sa Halvorsen.

- Godt skjønn Hun sa at Lysbakken viste godt skjønn da han gikk til statsministeren og ba om å få gå av som statsråd. - Men er det deretter mulig å bli valgt som SV-leder? spurte hun landsmøtet retorisk, og fortsatte: - Det er et spørsmål som krever avveininger. Halvorsen viste til at SV da Lysbakken gikk av var i en situasjon hvor det hadde vært en lang prosess innad i partiet. - Det var et klart flertall for Audun. Det viste også Heikki til da han trakk seg. I den situasjonen er det vanskelig for andre kandidater å få det mandatet fra andre som man trenger for å være leder, sa hun.

Ikke midlertidig leder Hun viste til at partiet om en stund kan oppfatte situasjonen annerledes, og at partiet da ville ha begynt å spørre seg om det ikke hadde vært riktig å velge Audun Lysbakken til leder dersom en annen hadde blitt valgt nå. - Vi kan ikke be noen gjøre en midlertidig jobb, det er ikke mulig å ha en slik tillit, sa Halvorsen. Den avtroppende SV-lederen høstet applaus og god latter i salen da hun sa at det også har vært noen den siste tiden som har spurt om ikke hun kunne fortsette som leder, - Kan ikke Kristin fortsette 15 nye år? sa hun lattermildt. Før hun fortsatte med å tilbakevise en slik mulighet.

- I det øyeblikket man varsler sin egen avgang har man ikke den samme autoriteten som før. En må ha det mandatet og framtida foran seg for å kunne gjøre en jobb som leder, sa Halvorsen.

NTB

 KLAPPET:  Audun Lysbakken (til venstre) klappet lojalt sammen med Bård Vegar Solhjell da Halvorsen var på scenen. Foto: Sveinund Ystad.
KLAPPET: Audun Lysbakken (til venstre) klappet lojalt sammen med Bård Vegar Solhjell da Halvorsen var på scenen. Foto: Sveinund Ystad. Vis mer
 HÅNDSKREVET:  Halvorsen hadde tydeligvis med seg en håndskrevet tale.Foto: Sveinund Ystad.
HÅNDSKREVET: Halvorsen hadde tydeligvis med seg en håndskrevet tale.Foto: Sveinund Ystad. Vis mer