Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kristin vant soldatenes hjerter mens forsvarstoppene kranglet

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold kom seirende ut av gårsdagens grilling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det mener de tre soldattillitsvalgte Dagbladet snakket med i går.

-  Det ser ut som hun koser seg, hun er offensiv og flink til å svare for seg, sier landstillitsvalgt Per Øyvind Voie (20) og områdetillitsvalgt Anders Nymo (21). De fulgte den TV-overførte høringsrunden i Stortinget fra sofakroken.

-  Ja, hun har jo gjort det før, ler områdetillitsvalgt Øyvind Dyrnes (22).

Krohn Devold imponerte soldatene med sine detaljkunnskaper og sin stålkontroll i går.

-  Jeg begynner å bli lei journalister som vil ha en negativ kommentar. Hun er en av de forsvarsministrene som har gjort aller mest for de vernepliktige, sier Voie.

Håper hun får sitte

Krohn Devold har blant annet gitt soldatene mer penger i lomma ved å doble dimisjonsgodtgjørelsen og øke tjenestetillegget. Samtidig støtter hun de vernepliktige i kampen for å få pensjonspoeng under førstegangstjenesten.

-  Med dagens høring har sjansene for mistillitsforslag blitt mindre, tror Dyrnes, som i likhet med Voie håper ministeren fortsatt får sitte i statsrådstolen.

HARDKJØRET UTEBLE: Kristin Krohn Devold slapp et hardkjør i går. Forsvarssjef Sigurd Frisvold nummer to fra høyre. Foto: Kristin Svorte
HARDKJØRET UTEBLE: Kristin Krohn Devold slapp et hardkjør i går. Forsvarssjef Sigurd Frisvold nummer to fra høyre. Foto: Kristin Svorte Vis mer

Den åpne striden mellom forsvarssjef Sigurd Frisvold og hans underordnede, generalinspektør Lars Sølvberg i Hæren, toppet seg under den åpne høringen i Stortinget i går.

Refset Sølvberg

Her refset Frisvold sin generalinspektør for ikke å ha tatt økonomistyringen alvorlig nok og la det hele og fulle ansvaret for budsjettsprekken i Hæren på ham.

Frisvold og hans stab varslet også at de vil granske Sølvbergs bruk av PR-byrået Burson-Marsteller og valget av de eksterne granskerne som tidligere denne uka la fram sin rapport. Deres rapport støttet Lars Sølvbergs offentlig uttalte syn om at kaos i regnskapssystemene gjorde det umulig for ham å holde full oversikt over pengebruken.

-  Forsvaret er i strid med seg selv, sier en meget sentral kilde med innsyn i det indre liv i forsvarsstaben.

Tidligere forsvarsminister Elbjørg Løwer mener den åpne striden i Forsvarets toppledelse viser at Kristin Krohn Devold ikke har lyktes med omstillingsprosessen.

Løwer mener Forsvaret har havnet i en ulykkelig situasjon og at ansvaret for det ligger hos Kristin Krohn Devold.

-  Stoppet opp

-  For meg ser det ut som hun ikke har tatt med seg den samhandlingsprosessen og den kulturendringen som ble startet i min tid og som min etterfølger Bjørn Tore Godal videreførte. Det ser ut som om den har stoppet opp, og at hennes fokus har vært på strukturen, sier Eldbjørg Løwer.

Hun mener Krohn Devold har lyktes i å endre strukturene mot det som var Stortingets mål.

-  Men parallelt med det har det manglet noe på de prosessene som går på styring, ledelse og tillitskapende arbeid. Hun har kanskje ikke ivaretatt helheten godt nok.

-  Har Krohn Devold vært for dårlig til å bygge tillit i denne prosessen?-  Ja, jeg kan ikke se det på noen annen måte, når en ser hva som skjer av lekkasjer, soloutspill og merkelige opptredener. Det er en type illojalitet, men samtidig er det uttrykk for at noe ikke er som det skal være i organisasjonen, sier Løwer, som var forsvarsminister i ett år under den forrige Bondevik-regjeringen fra 1999 til 2000.

Også SV-veteran og tidligere medlem av forsvarskommisjonen Stein Ørnhøi ser den åpne striden i Forsvaret som svært uheldig.

-  Statsminister Bondevik må nå rydde opp og fjerne forsvarsministeren, som ikke har den nødvendige autoriteten overfor Forsvaret og Stortinget, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!