- Kristin var på fest den natta

Vetle Zakarias Hrstka (23) er dypt ulykkelig og engstelig for kjæresten, den trippeldrapssiktede fotomodellen Kristin Kirkemo (26). - Jeg elsker henne! Kristin har alibi. Hun var på fest mordnatta, hevder mannen. Selv har han sittet i timelange hemmelige avhør om trippeldrapet med kriminalpolitiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vetle Zakarias Hrstka ble arrestert sammen med kjæresten Kristin Kirkemo på Obos-hytta i Østmarka tirsdag 1. juni, etter at flere skudd var avfyrt med ei hagle. Arrestasjonen av de to og de påfølgende ransakelsene, hjemme hos Kristin, i arbeidslokalet til Hrstka og hos ekssamboeren til Kristin Lars Grønnerød (41), var politiets gjennombrudd i etterforskningen av trippeldrapet.

23-årige Hrstka har de siste dagene sittet i politiets forvaring, før han i går ble løslatt av Borgarting lagmannsrett. I går møtte han Dagbladet.

- Kristin er det flotteste mennesket jeg kjenner. Hun er ei ordentlig dame, sier Hrstka.

23-åringen som flyttet hjemmefra som 13-åring, og som siden har bodd i Oslo, har bare godt å si om kvinnen i sitt liv.

Arrestert sammen

Etter tre og ei halv uke i varetekt ble Vetle Zakarias Hrstka løslatt i slutten av mai. Tirsdag 1. juni pakket han og Kristin madrasser og utstyr og kjørte til hytta i Østmarka like utenfor Oslo sentrum.

- Det er mi hytte. Politiet hevder at det er ei Obos-hytte. Det er bare tull. Eiendommen sto og forfalt da jeg oppdaget hytta i 1992, og jeg har sjøl pusset opp og laget det ålreit der, sier 23-åringen.

- Etter at vi kom fram til hytta ved Stensrudvannet, oppdaget jeg rotter i kjelleren. Derfor fant jeg fram hagla og fyrte av noen skudd.

Skjøt etter rotter

- Skjøt du etter rotter med ei hagle inne i hytta?

- Ja, selvfølgelig! Både hytta og hagla er mi. Jeg liker ikke rotter i hytta! Derfor skjøt jeg noen skudd for å knerte rottene, sier Hrstka.

Ved 15.15-tida tirsdag 1. juni satte 23-åringen seg i bilen og skulle kjøre fra hytta og ned til kjøpesenteret på Holmlia for å handle mat.

- Ved Klemetsrud hadde politiet sperret veien. Drøssevis av politi - minst 50 tungt bevæpnede menn med maskinpistoler - stormet fram og la meg i jern. Pokker heller, jeg satt jo bare i bilen og snakket i mobiltelefonen. Jeg ble lagt i jern og kjørt til politihuset, hevder Hrstka.

En snau halvtime seinere ble fotomodellen Kristin Kirkemo arrestert på hytta i Østmarka.

- Har alibi

I november i fjor ble 23-åringen løslatt etter å ha sonet en dom på to år og tre måneder for narkotikaforbrytelser. I januar ble han pågrepet på ny og satt i varetekt fram til i slutten av april, siktet for ulovlig bilkjøring.

- Bare noen dager seinere ble jeg uskyldig arrestert igjen, for et forhold som seinere ble henlagt.

- Jeg ble løslatt 27. mai. Så jeg har i hvert fall alibi for trippeldrapet. Etter at jeg ble løslatt ble jeg sammen med Kristin. Jeg kjente både Kristin og Lars Grønnerød litt fra før av. Kristin og jeg har virkelig funnet hverandre. Vi elsker hverandre, sier Hrstka.

Kristin ingen morder

- Du hevder at Kristin ikke har noe med trippeldrapet å gjøre. Hvordan kan du vite det, du satt jo i varetekt?

- Jeg vet at hun har alibi. Så vidt jeg vet var hun sammen med flere kjente på fest den aktuelle natta. Og når det er sagt: Jeg har sittet sammen med drapsmenn i Oslo kretsfengsel, jeg kan se på et menneske hvem som er mordere og hvem som ikke er det. Kristin har ikke noe med drapene å gjøre, sier Hrstka.

- Hvordan kan du vite det?

- Jeg vet det! Kristin er ingen morder. Hun var fryktelig lei seg for at noen hun kjente var myrdet. Hadde hun hatt noe med det å gjøre, så hadde jeg visst det. Vi snakket aldri noe om alibi eller noe sånt, Kristin har ikke noen kjennskap til trippeldrapet, sier 23-åringen.

Trippeldrap-avhør

Samme dag som Kristin Kirkemo og hennes ekskjæreste, Lars Grønnerød (41), ble arrestert og siktet for brudd på våpenloven, ble Hrstka også arrestert.

- Politiet hadde bare bestemt seg for å ta meg. Jeg ble arrestert for noe tull jeg ikke hadde noe med å gjøre. Fra fredag til mandag satt jeg i varetekt i Oslo. Mandag ble jeg framstilt for varetektsfengsling. Dommerne avviste politiets krav, først torsdag ble jeg løslatt, da hadde dommerne i lagmannsretten vurdert saken, sier Vetle Zakarias Hrstka.

Tirsdag satt 23-åringen i timelange avhør med kriminalpolitiet. Tema var Kristin Kirkemo og trippeldrapet på Sørumsand natt til pinseaften.

- De spurte meg ut om Sørumsand og om jeg hadde vært der. Politiet ville vite alt jeg viste om våpen. Om Grønnerød ville jeg ikke si noe. Han kjenner jeg for dårlig.

- Politiet vet at jeg har en 38-kalibers tønnerevolver og en ni millimeter, noe jeg heller ikke har lagt skjul på. De er mine.

- Både politiet og media har forhåndsdømt Kristin. Det er helt forferdelig. I media har det blitt framstilt som om Kristin har et rusproblem og at hun vanker i et kriminelt miljø, det er ikke sant. Vi har vårt eget firma sammen - Safety International - og vi tjener våre penger på lovlig måte, sier Hrstka.

<B>SATT I FENGSEL: Vetle Zakarias Hrstka (23) hevder bestemt at kjæresten Kristin Kirkemo var på en privatfest natt til 22. mai, da drapene hos familien Orderud ble begått. Selv satt han varetektsfengslet for andre forhold på dette tidspunktet.