Kristin vil skrive bok om Orderud-saken

HAMAR/OPPEGÅRD (Dagbladet): Kristin Kirkemo Haukeland ønsker å skrive bok om sitt liv og Orderud-saken. I går ble hun dømt til 16 års fengsel for medvirkning i trippeldrapet som rystet Norge. - Jeg vil kjempe for at jeg, sønnen min og Per fortsatt skal ha et nært forhold, opplyser Kristin Kirkemo Haukeland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kristins ektemann, Per Haukeland, fortalte Dagbladet om bokideen i går kveld.

- Kristin er flink til å skrive, og har fortalt meg at hun har lyst til å skrive ei bok. Den skal ikke bare handle om Orderud-saken, sier han og presiserer at bokplanene fortsatt er på begynnerstadiet.

- Hun har lagt alle kortene på bordet, og har ingenting å skjule. Hun liker å skrive brev, og er dyktig med språk. Hun er flink til å få alt det hun skriver til å henge sammen, sier Per Haukeland til Dagbladet.

Flere journalister har fått tilbud fra forlag om å skrive bøker om Orderud-drapene.

Dersom Kristin får realisert bok-ideen, kan det ikke utelukkes at prosjektet blir innbringende for forlag og forfatter.

- Familien viktigst

Det aller viktigste for Kristin i åra som kommer, er å beholde nære bånd til sin lille familie.

Hun virket svært spent under domsavsigelsen. Ektemannen Per satt på bakerste benk.

I henhold til norsk praksis slipper Kristin Kirkemo Haukeland fri etter at to tredeler av straffen på 16 år er sonet.

460 dager av dommen trekkes frafor utholdt varetekt.

Det betyr at hun slipper ut av fengslet i 2011, om ni år. Da er hun 39 år gammel. Sønnen hennes vil da være i begynnelsen av tenårene.

- Jeg vil kjempe for at jeg, sønnen min og Per fortsatt skal ha et nært forhold, sier Kristin til Dagbladet gjennom sin forsvarer Johnny Veum, et par timer etter at dommen falt.

- Begrenset rolle

Nå kan hun konstatere at Eidsivating lagmannsrett valgte å belønne henne med å slå av fem år på straffen, fordi de mener hun har bidratt til å oppklare saken.

Ifølge dommen har Kristin hatt en klart mer begrenset rolle enn ekteparet Orderud. I dommen heter det at «Kristin Kirkemo Haukelands rolle har vært begrenset. Det er ekteparet som har initiert drapene, og hun er blitt trukket med i planleggingen av de grufulle handlingene etter deres påtrykk.

- Et slag

Kristin Kirkemo Haukeland legger ikke skjul på at dommen var et slag: - Jeg er skuffet over dommen. 16 år er hardt, særlig når mindretallet i lagmannsretten ville gi meg 12 år. Men jeg har tross alt fått den laveste dommen av de fire. Vi vil bruke de nærmeste dagene til å avgjøre om jeg skal anke straffeutmålingen, sier Kristin gjennom sin forsvarer Tor Kjærvik.

- Jeg er usikker på framtida mi. Jeg håper å kunne fortsette å studere mekaniske fag, sier Kristin.

Eneste lyspunktet i går var at dommerne har lagt hennes forklaring til grunn.

- Endelig har jeg blitt trodd. Jeg har sagt sannheten hele veien. Heldigvis ble min forklaring lagt til grunn under domsavsigelsen i dag. Men det er selvsagt veldig skuffende at jeg ikke ble trodd av juryen i lagmannsrettssaken på Lillestrøm, sier hun gjennom advokat Johnny Veum.

Skrik i natta

Dagbladet møtte i går kveld Per Haukeland på Lille Paris, et pizza- og bowlingsted på Sofiemyr i Oppegård utenfor Oslo.

Det var her Per og Kristin møttes for første gang i 1999.

- Jeg synes forferdelig synd på Kristin. Hun har hele tida fortalt sannheten. Det er urettferdig at hun blir dømt til 16 år for medvirkning til overlagt drap. Hun har fått orden på livet sitt og tar seg av sønnen sin, og så får hun en så streng straff. Hennes rolle i saken er liten, sier ektemannen.

Han har på seg skinnjakke, olabukse og svart genser.

De få gjestene i lokalet kikker ofte bort på mannen som ble kjent som Kristin Kirkemo Haukelands ektemann.

- Jeg tenker på en ting av gangen, og finner trøst i samvær med venner. Jeg bruker mye tid på jobben som bilmekaniker. Jeg velger å se framover. De første åra, før Kristin får permisjon, blir de verste for oss begge. Men dette har vi bestemt oss for at vi skal klare å få til, sier Haukeland, som forteller at kona jobber hardt for å tilpasse seg fengselstilværelsen.

- Hun prøver å være aktiv. Hun er på systua, trener en god del og skriver mange brev. Det er ille at det er stor gjennomtrekk i fengselet, med mange kvinner som er dømt for narkotikaovertredelser. De skriker om natta, sier han.

- Jeg klarer ikke å formidle hvordan kona mi har det i fengselet, sier han.

Passer hunden

Den siste tida har Per hatt kontakt med Kristin på telefon to ganger i uka, i tillegg til det ukentlige besøket.

Han fikk ikke snakket med henne i går, men skal snakke med henne på søndag.

- For meg personlig har det verste vært å bli hengt ut for å ha drapstruet noen i denne saken. Jeg ble brukt som et redskap til å sverte Kristin, sier Haukeland, som skal passe ekteparets felles schæferhund, Ally. Den er oppkalt etter Ally McBeal.

- Det er viktig for meg at Kristins forklaring ble trodd av retten. Og 16 år er tross alt ikke så ille som 21 år, sier han.

16 ÅR: Kristin Kirkemo Haukeland ankommer fra Hamar i en uniformert politibil med to betjenter, etter å ha fått forkynt dommen på 16 års fengsel for medvirkning til overlagt drap. Rakrygget og med solbriller i hånda forsvinner hun inn døra på Bredtveit kvinnefengsel.
STØTTER KONA: Ektemann Per Haukeland.