GIR SEG: Her forteller Kristin Halvorsen SV-erne på valgvaken på Rockefeller at hun går av som partileder i 2012. Det bestemte hun seg for å gjøre for bare et par uker siden. På bildet er allerede blitzlysene rettet mot de to nestlederne, Bård Vegar Solhjell og Audun Lysbakken. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
GIR SEG: Her forteller Kristin Halvorsen SV-erne på valgvaken på Rockefeller at hun går av som partileder i 2012. Det bestemte hun seg for å gjøre for bare et par uker siden. På bildet er allerede blitzlysene rettet mot de to nestlederne, Bård Vegar Solhjell og Audun Lysbakken. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer

Kristin vurderte å abdisere allerede i vår

Avgjørelsen om å gi SV beskjed om avgangen på valgnatta ble tatt for bare et par uker siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I tida før SV-lederen i november i fjor offentliggjorde at hun tok en periode til som SV-leder, vurderte hun seriøst å gå av allerede på årets landsmøte.

Det forteller Halvorsen til Dagbladet, som dermed bekrefter at det var nære på at SV stilte med en rykende fersk partileder dette kommunevalget.

- Oppsiktsvekkende lenge
- Et mulig tidspunkt til å velge en ny partileder var jo nå i våres. Men det var ganske klart for meg, lenge før, at vi kunne ligge an til å gjøre et ganske dårlig valg i år. Det hadde vært en ganske nedadgående trend lenge. Hvis en ny partileder skulle starte nå med et så dårlig utgangspunkt, ville det vært en veldig tung start. Derfor stilte jeg til en ny periode på landsmøtet nå, sier Halvorsen til Dagbladet.

Halvorsen har lenge visst at hun ikke ville være den som skulle lede SV inn i en ny stortingsvalgkamp.

- Det er lenge siden jeg bestemte meg for at jeg ikke skulle være partileder i 2013. Jeg har vært partileder oppsiktsvekkende lenge. Det er riktig av meg å gi plassen til noen andre nå, sier Halvorsen til Dagbladet dagen derpå, etter det katastrofale kommunevalget for SV.

Spekulasjoner
Det har lenge vært spekulasjoner knyttet til når Halvorsen ville melde sin avgang.

• Allerede i et intervju med Dagbladet 11. september 2009, bare dager før stortingsvalget, skjøt spekulasjonene fart da hun overfor Dagbladet ikke ville si om hun var partileder verken ved valget i 2011 eller i 2013.

• I mars 2010 blomstret spekulasjonene om hennes avgang opp igjen. Dagbladet kunne fortelle at flere sentrale kilder i SV forberedet seg på at Halvorsen kunne finne på å gå av på landsmøtet året etter.

• November i fjor toppet det seg. Til slutt kunne hun fortelle SVs landsstyre at hun tok en periode til.

Blir med det
På selveste valgnatta kom altså nyheten om at det blir med det, og at hun allerede neste år overlater partiklubben til en ny partileder.

- Når tok du avgjørelsen om å gi beskjeden valgnatta?

- Jeg har lenge vært fast bestemt på at jeg ville innkalle til et ekstraordinært landsmøte, men akkurat tidspunktet for når jeg ville gjøre det, har jeg vært sikker på bare de siste ukene, sier hun.

Trenger god tid
Dagbladet vet at Halvorsen lenge har vært opptatt av at etterfølgeren skulle få tid til å omstille seg og partiet i god tid før en ny valgkamp. Dette fordi hun som fersk leder i 1997 ikke fikk den sjansen.

- Ja, jeg ble valgt i mai og hadde min første stortingsvalgkamp samme høst. Det var veldig slitsomt fordi det er krevende å planlegge en valgkamp og den skal passe til den partilederen som blir valgt. Man må ha eierskap til den valgkampen man skal sloss for, sier hun.

Knekke Ap-koden
Seint valgnatta innrømmet Kristin Halvorsen at SVs regjeringsdeltakelse hadde ødelagt fra SVs oppslutning.

MMS FRA BAKROMMET: Her er Kristin Halvorsen på bakrommet på Rockefeller kl. 22.00 på den historiske valgnatta like før kunngjøringen. I hendene har hun det ferdige manuset til talen hvor hun skal fortelle at hun går av neste år. Foto: Roger Sandum / SV
MMS FRA BAKROMMET: Her er Kristin Halvorsen på bakrommet på Rockefeller kl. 22.00 på den historiske valgnatta like før kunngjøringen. I hendene har hun det ferdige manuset til talen hvor hun skal fortelle at hun går av neste år. Foto: Roger Sandum / SV Vis mer

- Ja, det er jo helt opplagt at vi ikke har knekt den koden med å sitte i regjering med Ap. Det har medført at konkurrenten også ser bedre ut. Men der har SV ansvar for å knekke koden selv, sier hun.

Regjeringas mor
Men Halvorsen, som «tar gjerne på meg morskapet for det» advarer mot å tro at SV skal ut av regjering med det første.

- Du må legge merke til hva folk sier. Vi fikk et mandat for den rødgrønne regjering i 2009. Det er det mandatet vi har å forholde oss til i denne perioden. Vi eller jeg er jo veldig klar på at vi må ha gjennomslag i regjeringen framover og fullføre det prosjektet, sier hun og legger til:

- Men det er jo helt opplagt at den diskusjonen må komme. Det er ingen diskusjoner vi ikke skal ta.