Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kristinas mamma vitner

Dobbeltdrapsmann Geir Hårstad (40) er normal. Det er konklusjonen i en fersk nevropsykologisk undersøkelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STEINKJER (Dagbladet): Kristinas mamma, Anita Weiseth, forklarer seg nå for tingretten. Weiseth forteller detaljert om samlivet med mannen som har innrømmet at han i fjor høst drepte og voldtok Kristina (11) på soverommet hennes.

Weiseth orker ikke å forklare seg for åpen rett med presse tilstede, og forklaringen går derfor for lukkede dører.

Moren har hatt kontakt med datterens drapsmann etter udåden. Hun har sterkt behov for å få en forklaring på det som skjedde. Bistandsadvokat Rolf Christensen sier til Adressa at Weiseth har grudd seg til rettssaken og ser frem til å bli ferdig med den.

Ingen funksjonsfeil

I 1987 ble Hårstad dømt til ti års fengsel uten sikring for å ha tatt livet av sin daværende samboer. De grufulle drapene til tross: Professor Kirsten Rasmussen ved Psykologisk institutt på NTNU i Trondheim har kommet til at Geir Hårstad er normal. Hun har foretatt en rekke psykologiske tester, uten å finne noen funksjonsfeil på hjernen eller personlighetsavvik. - Hårstads resultater er nesten uten unntak innenfor normalen. Det har ikke kommet fram noe i retten som endrer på dette, sier Rasmussen. Ifølge professoren er Hårstad, «så nært midten av normalområdet som man med rimelighet kan forvente».

Streng straff

I avhør har Hårstad gitt uttrykk for at han forventer å få lovens strengeste straff - 21 års forvaring - for drapet på stedatteren. - Han har sagt at han regner med å få strengeste straff, og at han ikke vil anke om han får det, forteller spesialmedarbeider Erik Mørkved ved Nord-Trøndelag politidistrikt i Inderøy tingrett.

Uberørt i avhørene

Mørkved var med og fant den døde 11-åringen på hennes soverom, han var kort tid etter med på å pågripe Geir Hårstad og han har foretatt samtlige seks avhør av tiltalte. - Jeg har aldri vært borti en så forferdelig sak, og jeg håper at jeg aldri kommer borti noe sånt igjen. Men Geir Hårstad virket helt uberørt. Det opplevde jeg som merkelig, sier Mørkved. - Til sammen satt Hårstad 20- 30 timer i avhør, men bare en eneste gang viste han litt følelser. Jeg sa at «du var da glad i barna dine», og da fikk han tårer i øynene.

Ingen pause

Hårstad var samarbeidsvillig under avhørene. Han prøvde aldri å legge skjul på noe eller å vri seg unna. Avhørslederen synes det virket som han hadde et ønske om å fortelle. - I det tredje avhøret satt vi sju timer i strekk, uten at Hårstad hadde behov for pause. Det var til slutt jeg som måtte be om en pause, for jeg var utslitt etter å ha hørt om alle de groteske detaljene. Hårstad skjønte ikke selv at han kunne være så upåvirket, men forklarte det med at han har en egen evne til å fortrenge. - Når han leste avisene etter drapet på Kristina, merket han at han hadde glemt navnet på kjæresten han drepte for femten år siden, sier Erik Mørkved.

AVHØRSLEDER: Spesialmedarbeider Erik Mørkved ved Nord-Trøndelag politidistrikt forteller om en helt uberørt Geir Hårstad i avhørene etter drapet på stedatteren.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling