Kristine overlevde dødskrasjet

Kristine (11/2) mistet mammaen sin, Marianne Grestad Heldre. Hun ble drept i et krasj med en biltyv på vill flukt fra politiet. Bare tilfeldigheter og en unik operasjon av den lille jenta hindret biltyven i å ha kjørt i hjel to mennesker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 - Ikke politiets skyld

 - Politiet sviktet totalt

I dag starter rettssaken mot den 23 år gamle biltyven. Han er tiltalt for å ha kjørt i hjel Marianne Grestad Heldre med en stjålet varebil. Tragedien skjedde på Ringveien på Økern i Oslo 29. november 1999.

Samtidig starter rettssaken mot de to politifolkene som jaktet på biltyven. Politifolkene har nektet å godta en bot på 15 000 kroner. Ifølge Det særskilte etterforskningsorganet for politisaker (Sefo) skal politifolkene ikke ha stoppet biljakten da de fikk ordre om det. Sefo mener også at sjåføren og sidemannen utviste grov uforstand i tjenesten da de jaktet på biltyven i 6,5 kilometer i motsatt kjøreretning.

Det voldsomme sammenstøtet mellom biltyvens bil og familien Grestad Heldres bil kostet en 26 år gammel mor livet. Ektemannen Helge Heldre ble stygt skadd. Datteren Kristine, som bare var seks uker gammel, fikk alvorlige hodeskader.

- Det er bare tilfeldigheter at ikke Kristine og Helge også ble drept, sier Helge Heldres bistandsadvokat Randi Birgitte Bull til Dagbladet.

Bitter på politiet

Mariannes foreldre ber nå om at den ville biljakten i Oslo får konsekvenser for de involverte.

- Biltyven bør bli dømt som drapsmann, mener Mariannes foreldre, Brith-Unni og Øivind Grestad.

Men det er først og fremst politifolkene de er bitre på. De mener politifolkene må ta hovedansvaret for at datteren Marianne ikke lenger er blant dem. Foreldrene har studert politiets instrukser for biljakt, og mener biljakten var totalt uforsvarlig.

- Det er politiet vi bærer nag til. De er jo her for å verne oss, de er offentlige tjenestemenn som skal vite hva de driver med, fortsetter de.

Sprekk i hodeskallen

Da den store varebilen 23-åringen hadde stjålet traff familiens bil, ble den totalt smadret. Marianne døde samme natt på Ullevål sykehus. Helge fikk alvorlige skader. Han overlevde, men er fortsatt sterkt preget av det meningsløse som rammet hans kone, hans barn, ham selv og resten av familien.

I baksetet i familiebilen lå seks uker gamle Kristine, godt sikret i en bag med sikkerhetsnett. Til tross for at det ikke var ytre tegn på skader, viste det seg raskt at hun hadde fått alvorlige indre hodeskader. Det voldsomme sammenstøtet hadde ført til at Kristine hadde fått en stor sprekk i hodeskallen.

I ei uke lå hun i respirator på Ullevål sykehus. Familiens glede over at jentas liv var reddet, gikk etter hvert over i ny bekymring. Sprekken i hodet ville nemlig ikke gro, og hevelsen rundt bruddet bare vokste og vokste.

Operasjon

Tre måneder seinere var hevelsen blitt så alvorlig at legene ikke så noen annen utvei enn å operere det lille barnet. Bistandsadvokat Bull bekrefter at dette var første gang i Norge denne svært kompliserte operasjonen ble gjennomført på et barn. Nå, mer enn et år etter, ser operasjonen av Kristine ut til å være svært vellykket.

OVERLEVDE: Kristine Grestad Heldre overlevde da en biltyv smalt inn i bilen hun var i sammen med sin mor og far. Moren Marianne Grestad Heldre ble drept, faren Helge Heldre og Kristine ble stygt skadd. I dag starter rettssaken mot biltyven og de to politimennene som tok opp jakten på ham.