Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kristins 1. bok

Det fins en SV-er i alle, og Kristin Halvorsens håp er utvilsomt at leseren skal gjenkjenne SV-eren i seg selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SV-LEDER KRISTIN

Halvorsens 1. bok rommer et kapittel med tittelen «En bauta over renholderen». Her hylles de som gjør det usynlige arbeidet i samfunnet, men som sjelden høster takk eller oppmerksomhet. Ordene beveger seg på grensa til det tilgjorte og reddes fra å likne misjonsmøtenes takketaler til kaffekokerne ved å by på en republikaners raushet overfor monarkiet: Hun forsvarer nødvendigheten av oppussingen på Slottet, og i resultatet ser hun ingen «ekstraordinær, slående luksus». Historien om vedlikeholdet av Slottet står skrevet omtrent midt i boka, og den illustrerer et sentralt tema: det store norske vedlikeholdsprosjektet. Det handler om verdier, alt fra å verdsette det usynlige arbeidet på individnivå til utvikling og styrking av velferdsstaten på samfunnsnivå.

ETTER ET PAR

timers hurtiglesning vil det være galt å bedrive anmelderi, men det er ikke vanskelig å se at tekstene langt på vei kretser omkring verdens beste land å bo i, Det norske Slottet, som tross rikdom, muligheter og potensial er i forfall på vitale offentlige områder.

Flere steder understreker hun betydningen av raushet overfor meningsmotstandere, bortsett fra i spørsmål om barns oppvekst, kår og velferd. Barna er samfunnets grunnmur, her er hun i ordets rette forstand fundamentalist. Sånn umiddelbart vekker verken dette eller det meste som står i boka, protester. Under lanseringen sa Kristin Halvorsen at det fins en SV-er i alle, og målet hennes er utvilsomt at leseren skal gjenkjenne SV-eren i seg selv. Det kan bli litt for snilt, men vi får kanskje tåle det, for ambisjonene er ikke å gjøre inntrykk overfor kulturjournalister eller politiske journalister.

KRISTINS 1. BOK

er en invitasjon til en politisk hverdag og til en aktørs tanker. Greit nok, særlig fordi den ikke pretenderer annet. Noen reagerer automatisk på kjentfolks skriverier i bokform, hva har for eksempel en 44 år gammel partileder å bidra med ut over det som formidles gjennom daglige besøk i radio- og TV-kanaler? Ikke så mye nytt, snarere litt sammenheng, et erklært behov for å nå fram til mange med sine synspunkter uten å bli avbrutt. Også det realt nok. Faktisk burde flere unge politikere skrive bøker - skrive om det de brenner for.

SPØRSMÅLET ER

om de finner forlag. Kristins 1. bok ble gitt ut etter forslag fra Gyldendal, og en skal ikke ha vandret mye i forlagskorridorer før en forstår at Kristin Halvorsen er en god idé, tuftet på både børs og katedral. Sånn sett er boka et typisk signal i tida; du får fram et budskap, vi sponser og trykker.

Du får fram nødvendigheten av det store norske vedlikeholdsprosjektet. Vi tjener forhåpentligvis noen kroner på det.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media