SPURTE UT ÅSTEDSETTERFORSKER: Aktor Alf Martin Evensen spurte i dag ut Knut Holthe, som etterforsket åstedet i 1999. I bakgrunnen står Kristins søster, Linda Juel Johannessen og Kristins far, Roar Juel Johannessen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SPURTE UT ÅSTEDSETTERFORSKER: Aktor Alf Martin Evensen spurte i dag ut Knut Holthe, som etterforsket åstedet i 1999. I bakgrunnen står Kristins søster, Linda Juel Johannessen og Kristins far, Roar Juel Johannessen. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Kristins badedrakt var klippet eller skåret opp

Åstedsetterforsker vitner i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politioverbetjent Knut Holthe, som ble tilkalt som åstedsetterforsker natt til 6. august i 1999, møtte i retten torsdag for å vitne i rettssaken hvor en 39 år gammel mann er tiltalt for drapet på Kristin Juel Johannessen 5. august 1999.

Han forteller at Kristins venstre hånd var knyttet lett da hun ble funnet drept omtrent 60 meter fra Reppesgårdveien på Mørk.

Det var på neglene til denne venstre hånden at DNA-profilen til den tiltalte 39-åringen ble funnet. Han sier han aldri har møtt Kristin, og nekter skyld i saken, og mener at hans DNA må ha endt opp på neglene i ettertid, enten ved oversmitte eller uforsiktig politiarbeid.

- Kristins venstre arm lå i spiss vinkel og fingrene var lett knyttet, sier Holthe i retten, som ankom Larvik politistasjon 05.20 og tok seg så til åstedet omtrent klokka 8 på morgenen 6. august.

- Skåret opp

Kristin hadde på seg en hvit t-skjorte, som hadde en blodflekk, og en blå piratbukse. Under klærne hadde hun en hel badedrakt, forteller Holthe. Den var skåret opp eller klippet opp.

- Da den ble skåret opp forsvant den øvre delen av badedrakta opp under t-skjorta, sier Holthe.

På et bilde vist fram i retten, vises badedrakten Kristin hadde på seg under klærne. Den var blå med oransje brede og tynne striper. Bildet viser at badedrakten er skåret eller klippet over hvor drakten skal dekke underlivet. Det er aldri funnet bevis i saken for at Kristin var utsatt for seksuelle handlinger.

- Flyttet Kristin

Holthe forteller også at politiet mente at Kristin må ha blitt flyttet fra et sted til et annet etter at hun var blitt påført skader.

- På området hvor Kristin Juel Johannesen lå, var det ikke spor på bakken som indikerte noen spesielle bevegelser, sier Holthe i retten.

- Slik liket ble funnet, tyder dette på at det er flyttet dit i etterkant av at hun ble drept, forklarer Holthe.

På et annet område, like ved funnstedet, hvor gresset var delvis flatt, lå det blodrester.

- Dette tyder på at dette kan være stedet Kristin ble påført skader. Der ble det funnet hårstrå som ikke stammet fra henne, blod fra Kristin og ørepynt, sier Holthe.

Han forteller også at politiet mente at Kristins sykkel, hjelm og ryggsekk var plassert på stedet hvor disse eiendelene ble funnet av en annen person enn Kristin selv.

- Det virket på meg som dette var forsøkt gjemt, sier Holthe i retten.

- Det verste jeg har gjort

Tidligere torsdag forklarte politibetjent Thomas Werner Rizi seg. Han var personen som varslet familien om drapet.

- Det er noe av det verste jeg har gjort noen gang. Å se den fortvilelsen. Hele deres verden falt i grus. Men å motta en sånn melding må være enormt mye verre, sier Rizi i retten torsdag.

Han hevdet at familien ikke ønsket å få tilbake Kristins eiendeler etter at drapet var ferdig etterforsket. VG skriver at far Roar Juel Johannessen ønsket at politiet skulle beholde Kristins sykkel som bevismateriale. Rizi fortalte at Kristin ryggsekk og sykkel er destruert. Kristin sykkelhjelm skal fortsatt eksistere.

Straffbar handling

Politiinspektør Josef Reng, som i august 1999 var hundefører, var mannen som fant Kristin. Han vitnet i retten torsdag. Hunden Jack tok utgangspunkt i sekken som ble funnet, og løp så bort til et rødt skur som var synlig fra grusveien. Skuret var låst, og Reng bestemte seg for å søke andre steder. Reng sendte hunden videre, innover en grodd sti. Der fant han Kristin.

Ifølge herredsrettens dom fra 2001, ble hun funnet liggende på ryggen med ansiktet vendt opp mot venstre, med sin høyre arm hvilende over ansiktet. Hun hadde på seg en hvit t-skjorte og en blå olabukse, piratmodell. Buksen var ordentlig på med knapp og glidelås lukket. Under t-skjorten hadde hun bikinitopp. Badedrakten var kuttet eller klippet nederst.

- Jeg sjekket straks etter puls, men fant ingen, sier Reng i retten torsdag.

- Hva tenkte du da du fant henne? spør aktor Alf Martin Evensen.

- Jeg tenkte at hun var utsatt for en straffbar handling.