Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kristins familie føler seg sviktet: - De opplever dette som et alvorlig tillitsbrudd

Kristins familie er siden i fjor høst forespeilet at rettssaken mot den drapstiltalte 39-åringen skulle komme opp før sommeren. Det ønsker ikke statsadvokaten, viser et brev tilsendt lagmannsretten.

TILTALT PÅ NYTT: 39-åringen som ble frikjent for drapet på Kristin Juel Johannessen i 2003, er på nytt tiltalt for drapet. Foto: NTB Scanpix
TILTALT PÅ NYTT: 39-åringen som ble frikjent for drapet på Kristin Juel Johannessen i 2003, er på nytt tiltalt for drapet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag kom beskjeden fra Vestfold og Telemark statsadvokatembeter om at en 39 år gammel mann på nytt er tiltalt for drapet på Kristin Juel Johannessen (12) i 1999.

- Denne saken har i mange år vært den uoppklarte barnedrapssaken i Norge, og den har opptatt foreldrene hvert våkne minutt. At det nå ser ut som man allerede før sommeren kan sette punktum i straffesaken er svært positivt, sa Astri Aas-Hansen, som er bistandsadvokat for familien til Kristin Juel Johannessen, til Dagbladet tirsdag 12. april.

Den nye straffesaken mot 39-åringen vil gå for Borgarting lagmannsrett, det avgjorde Høyesterett 6. april.

Onsdag mottok Borgarting lagmannsrett brev fra statsadvokaten, representert ved Per Halsbog og Alf Martin Evensen, om at de ønsket at rettssaken skulle gå etter rettsferien, i midten av august.

Hvis statsadvokaten får innvilget sitt ønske, får ikke familien til Kristin oppfylt sitt ønske om å kanskje kunne sette punktum før sommeren med en eventuell domfellelse av 39-åringen.

- Alvorlig tillitsbrudd Aas-Hansen er svært skuffet over Statsadvokatens ønske om å beramme saken til over rettsferien.

- Familien opplever dette som et alvorlig tillitsbrudd. De kan ikke klare tanken på at de skal gå inn i en sommerferie med denne saken hengende over seg, sier Aas-Hansen.

- Påtalemyndigheten uttalte allerede i august at rettssaken ville komme opp våren 2016. Det er lagt til grunn i Høyesteretts vurdering av om siktede kunne holdes varetektsfengsler fram til saken kom opp, sier Aas-Hansen.

- Bør prioritere bedre - Dette er en helt enestående sak, en barnedrapssak som er snart 17 år gammel. Det er første gang en sak om gjenopptakelse til ugunst kommer opp for retten i Norge, sier Aas-Hansen, som understreker at alle parter har vært oppmerksomme på sakens spesielle karakter. Fram til nå.

- Påtalemyndigheten har siden juli 2015 kunnet legge til grunn at det nye DNA-beviset er tilstrekkelig for at saken blir gjenåpnet. Påtalemyndighet og Gjenopptakelseskommisjonen har vist stor forståelse for den utrolig krevende situasjonen familien befinner seg i, og derfor gitt saken høy prioritert, sier Aas-Hansen.

- ALVORLIG TILLITSBRUDD:
Familiens bistandsadvokat Astri Aas-Hansen sier at familien har et sterkt ønske om at saken skal komme opp før sommeren. Hun mener statsadvokatens oppførsel er et alvorlig tillitsbrudd overfor familien.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
- ALVORLIG TILLITSBRUDD: Familiens bistandsadvokat Astri Aas-Hansen sier at familien har et sterkt ønske om at saken skal komme opp før sommeren. Hun mener statsadvokatens oppførsel er et alvorlig tillitsbrudd overfor familien. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- I tillegg er det altså gjentatte ganger uttalt at en eventuell rettssak kan komme opp våren 2016. Familien har derfor vært trygge på at påtalemyndigheten var forberedt på å ta rettssaken før sommeren, sier Aas-Hansen.

- Dersom de to statsadvokatene ikke er gitt den nødvendige tid til å forberede seg, harmonerer det svært dårlig med påtalemyndighetens tidligere uttalelser om at saken prioritere av hensyn til familien, sier Aas-Hansen. 

- Kjenner argumentasjonen Per Halsbog, en av statsadvokatene som skal føre saken for retten, kjenner igjen argumentasjonen til Aas-Hansen, men ønsker ikke å kommentere på noen konkrete spørsmål. Han vil ikke si noe om bakgrunnen for ønsket, og ønsker heller ikke å svare på om Riksadvokaten har gjort dårlige prioriteringer eller ikke har vært godt nok forberedt i saken.

- Jeg ser ingen grunn til kommentere dette i avisene, sier Halsbog, som legger til at han forstår at familien er i en vanskelig situasjon, men at de i en rekke saker møter samme problematikk.

- Mange familier i alvorlige saker ønsker å få saken opp så raskt som mulig, sier Halsbog, som legger til at de venter på svaret fra lagmannsretten og at de ikke ønsker å forhåndsprosedere saken.

- Vi vil strekke oss langt Eirik Akerlie, lagmann ved Borgarting lagmannsrett, sier til Dagbladet at de ennå ikke har fått inn papirene i saken, men har mottatt to brev med ønskene fra bistandsadvokat og påtalemyndighet. De har ikke mottatt noe brev fra forsvaret, representert ved Søren Hellenes, men han uttalte til Dagbladet tirsdag at han var klar for å føre saken for retten nå før sommeren.

I brevet fra påtalemyndigheten opplyses det om at påtale ønsker at det settes av tre uker til hovedforhandlingen.

- Vi vil strekke oss langt for å få saken opp så raskt som mulig. Men vi vet ikke per nå når den blir berammet, sier Akerlie.

- Vi har et stramt program, men dette er en sak som prioriteres. Vi får alltids plass, men det er mange ting som skal forberedes til en sånn sak, sier lagmannen.

- Jeg velger å tro at lagmannsretten mestrer de praktiske utfordringer en rettssak før sommerferien innebærer, sier bistandsadvokat Aas-Hansen.

Usikkert hvor saken skal gå Lagmannen opplyser til Dagbladet at det ennå ikke er sikkert hvor rettssaken vil gå. Borgarting har lokaler i Oslo og i Drammen, men det kan også være en mulighet for at saken vil gå utenfor deres rettskrets.

KLARER IKKE TANKEN PÅ Å VENTE: Familien til Kristin sier Aas-Hansen ikke takler å vente til over sommeren på at saken skal komme opp. Her viser far Roar Juel Johannessen fram sin private etterforskning i fjor sommer etter at 39-åringen ble pågrepet 7. juli. Foto: Christian R. Christensen / Dagbladet
KLARER IKKE TANKEN PÅ Å VENTE: Familien til Kristin sier Aas-Hansen ikke takler å vente til over sommeren på at saken skal komme opp. Her viser far Roar Juel Johannessen fram sin private etterforskning i fjor sommer etter at 39-åringen ble pågrepet 7. juli. Foto: Christian R. Christensen / Dagbladet Vis mer

- Jeg vil tenke meg at det er mange vitner fra Vestfold i denne saken, så sånne ting vil spille inn når det gjelder hvor saken skal gå. Det er kort vei fra Drammen til Vestfold, sier Akerlie, som understreker at ingenting er bestemt eller avklart i behandlingen av disse praktiske spørsmålene.

- Jeg vet ikke om det er aktuelt i denne saken, og vil skal ikke bare ta oss til rette i en annen rettskrets, men av og til låner vi lokaler av andre lagmannsretter. Agder lagmannsrett har rettslokaler i Tønsberg, men det kan godt være at rettssalen der er booket for både vår og høst, sier Akerlie.

Akerlie opplyser om at lagmannsretten nå vil gå i samtaler med partene og finne ut hvilket tidspunkt som passer.

- Det vil nok ta noen dager før vi har en avgjørelse her, men i løpet av neste uke vil nok en formell avgjørelse være på plass.

Jury avgjør skyldspørsmålet I alvorlige straffesaker hvor strafferammen er mer enn 6 år, opprettes det i lagmannsretten en jury.

Fem kvinner og fem menn skal avgjøre skyldspørsmål. I tillegg deltar tre fagdommere.

Totalt vil 16 personer tilkalles, men partene ved bistand og forsvar, har mulighet til å skyte ut tre personer hver. Her trengs det ikke å oppgis noen grunn fra partene, men inhabilitet er en åpenbar grunn.

DNA-sporet Riksadvokaten gikk i februar inn for å gjenåpne den 17 år gamle saken, og denne uka ble det kjent at 39-åringen er tiltalt for drapet. Mannen har hele veien nektet straffskyld.

Basert på DNA-bevis politiet hadde klart å skaffe ved hjelp av nye analysemetoder, ble mannen siktet og fengslet i juli i fjor. Mannen har vært i retten tidligere, tiltalt for det samme drapet. Den gangen, i 2003, bidro DNA-analyse av et hårstrå til at han ble frikjent, skriver NTB.

I går bekreftet 39-åringens forsvareren overfor Dagbladet at DNA-beviset blir sentralt.

For ham er to hovedmomenter hvordan DNA-beviset ble innhentet og hvordan det er blitt oppbevart i åra som har gått. Advokaten har tidligere stilt spørsmål ved lovligheten av at det ble innhentet en DNA-profil fra tiltalte i forbindelse med en annen straffesak i fjor.

Hele Norges coronakart