Kristins «gullkort» snart brukt opp

Snart slutt på de 350 milliardene regjeringen la på bordet i Bankpakke 1.

GULLKORTET SNART TOMT: Her er Kristin Halvorsen fotografert på SVs landsstyremøte i Oslo. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
GULLKORTET SNART TOMT: Her er Kristin Halvorsen fotografert på SVs landsstyremøte i Oslo. Foto: Erlend Aas / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en litt famlende start er Kristin Halvorsens «gullkort» i Bankpakke 1 blitt så populært at det snart er slutt på de 350 milliardene regjeringen la på bordet i oktober i fjor.

Gullkortet ble omgående tatt i bruk av DnBNOR som hadde sitt eget kredittforetak med rett til å utstede obligasjoner med fortrinnsrett (OMF). Slike obligasjoner bytter Norges Bank hver 14 dag med solide statsobligasjoner som bankene kan bruke til sikkerhet for rimelige innlån i pengemarkedet. Det er denne operasjonen som finansministeren selv betegnet som å «trekke gullkortet».

OMF-er for 184 milliarder er allerede byttet til statspapirer, men tall fra SSB viser at bankene sitter på ytterligere 132 milliarder i OMF-er som skal byttes etter hvert. Da vil 316 milliarder ha blitt benyttet.

Etter lanseringen i oktober har en rekke nye kredittforetak blitt etablert og store låneporteføljer er flyttet fra banker til disse kredittforetakene som har rett til å utstede OMF-er.

Dermed nærmer bankene seg raskt 350 milliarder kroner som er rammen regjeringen har satt for innbytte av OMF-er i statsobligasjoner etter opplegget i Bankpakke 1.

De to andre hjelpetiltakene som kom i Bankpakke 2 er ikke like populære som «gullkortet». Så langt står storparten av de 100 milliardene ubrukt.(NTB)