Kristins kakekaster i Høyesterett

Kakekasting helt til topps i rettssystemet i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kakekastingen på finansminister Kristin Halvorsen tok fredag steget helt til topps i rettssystemet.

John Waagaard er både i tingrett og lagmannsrett dømt skyldig i tiltalen for legemsfornærmelse, og for etter straffelovens paragraf 99 å ha hindret en statsråd i å gjøre arbeidet sitt. Denne straffeloven har aldri tidligere vært lagt til grunn i en rettskraftig dom, noe som er grunnen til at Waagaard bestemte seg for å anke saken til Høyesterett.

- Min klient mener det er meget belastende og uriktig å anvende en så streng straffebestemmelse på den handlingen, sier forsvarer Harald Stabell til NTB.

Ønsket ikke oppmerksomhet

Kakekasteren selv var ikke til stedet i retten.

- Han ønsket ikke den ytterligere oppmerksomheten dette ville føre til for hans person. Han mener den offentlige interessen og oppmerksomheten rundt denne saken er av mye større dimensjoner enn han hadde ønsket. Det er en belastning for han personlig å være involvert i denne saken. Han har angret og skrevet brev til Halvorsen og beklaget, sier Stabell.

I lagmannsretten ble Vaagård dømt til 30 dagers fengsel, mens han selv mener en bot er en passende reaksjon.


Vil få konsekvenser

Anken av saken er prinsipiell.

- En konsekvens, hvis denne straffen blir opprettholdt, er at nærmest enhver forulemping eller legemsfornærmelse ovenfor en representant fra statsråd, regjering, høyesterett og storting i forbindelse med deres virksomhet vil kunne ramme innenfor denne bestemmelsen - uavhengig av alvorlig karakter, sier Stabell.

I RETTEN: John Waagaard møtte ikke i Høyesterett i dag. Her er han fotografert i tingretten da saken gikk der. Foto: Scanpix
I RETTEN: John Waagaard møtte ikke i Høyesterett i dag. Her er han fotografert i tingretten da saken gikk der. Foto: Scanpix Vis mer

Det var på vei inn til kontoret første dag på jobben 18. oktober i 2005 at Kristin Halvorsen fikk klasket en bløtkake i nakken som en protest på at hun tiltrådte i denne stillingen.

(NTB)