Kristins løfte

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pragmatiske politikere kan snakke seg bort fra mange løfter. Slik er det ikke med regjeringens barnehageløfte. Når SV-leder Kristin Halvorsen under valgkampen i 2005 lovet full barnehagedekningen innen 1. januar 2008, var det et personlig løfte til landets småbarnsforeldre: «Dette er så viktig at dere er kvitt meg hvis vi ikke får til dette», sa Halvorsen. 10 000 småbarn står nå i barnehagekø. I Oslo mangler 5860 barn - og fortvilte fedre og mødre - barnehagetilbud. Norge rundt innrømmer 42 kommuner at de neppe klarer å innfri full barnehagedekning innen året.

Køen er lengre enn tallene sier. Dagbladets ventelistesjekk ble foretatt med utgangspunkt i en kartlegging fra i høst, der kommunene rapporterte til kunnskapsminister Djupedal. Noen kommuner er lite realistiske med hensyn til eget utbyggingstempo. Samtidig skal det klart sies: Det er aldri før blitt bygget så mange barnehager i Norge. Bevilgningene har økt med totalt 3,2 milliarder kroner i år. Kommunene har mange flotte prosjekter på gang. Men de sliter med mangel på egnede lokaler, mangel på førskolelærere, med naboprotester og en presset byggebransje. Opphetet byggemarked fører til høye priser og mangel på håndverkere.

Oslo ligger i særklasse dårligst an. Ventelistene minsker ikke, de vokser. Høye fødselstall, stor tilflytting og for lavt byggetempo skaper trøbbel. Byråd for barn og utdanning Torger Ødegaard (H) lover at Oslo ikke kommer i mål i år. Småbarna og mer eller mindre desperate småforeldre får svi. Nok ett år må familiene ty til halvdårlige løsninger med dyre dagmammaer - eller elendige nødløsninger med lappetepper av barnevakter. Foreldre må jobbe redusert, noen sykemelder seg.

Svartelista med røde ventelistebyer og steder, spredt utover landet, sto på trykk i Dagbladet i går. For småbarnsforeldre er barnehageplass et absolutt krav. Skal arbeidsplasser i distriktene være attraktive, må kommunen garantere barnehageplass. Full barnehagedekning er ikke minst distriktspolitikk. Vi regner med at Halvorsen maser på Djupedal som maser på Haga som maser på kommunene. Dagbladet lover å mase enda mer. For oppgitte foreldre kan vi ikke få mast nok.