MANGE PLAGER: Søsteren til Kristin, Linda Juel Johannesen,  fortalte i dag i retten om alle plagene hun har fått som følge av drapet i 1999. Her står hun sammen med far Roar Juel Johannesen, dagen rettsaken startet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MANGE PLAGER: Søsteren til Kristin, Linda Juel Johannesen,  fortalte i dag i retten om alle plagene hun har fått som følge av drapet i 1999. Her står hun sammen med far Roar Juel Johannesen, dagen rettsaken startet. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Kristins søster skulle bli lærer i 1999. Hun ble ikke ferdig før 16 år etter

- Alle plagene kom etter at Kristin ble drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag startet bevisføringen rundt erstatning- og straffeutmålingen etter at Henning Hotvedt i går ble kjent skyldig av juryen i Borgarting lagmannsrett.

Hotvedt har hele tiden bedyret sin uskyld.

Tidligere i dag har Kristin mor, Anne Juel Johannesen vitnet for lukkede dører. Så forklarte Roar Juel Johannesen seg. Til slutt skulle søstera Linda Juel Johannesen forklare seg om hvor stor påkjenningen drapet og tida etter har medført. Familien mener at den lange tiden som har gått, må være skjerpende.

- Kan du si og fortelle hvem var du i 1999? spør bistandsadvokat Nora Hallén søster Linda Juel Johannessen.

- Jeg var ferdig på videregående. Hadde egentlig satset på å komme inn i Luftforsvaret. På grunn av insektsallergi var det utelukket. Så jeg satset på førskolelærerstudier. Det studiet skulle starte opp 19. august det året.

- Kan du beskrive familien din da? spør Hallén.

- Som en vanlig familie. Vi kunne spørre om alt.

Helseproblemer

- Hadde du noen helseproblemer av noe slag på det tidspunktet?

- Jeg hadde litt problemer med ryggen, men det var på grunn av langrenn. Men det stoppet ikke meg å være aktiv.

Søsteren Linda så søsteren Kristin for siste gang 5. august i 1999. Hun hadde vært og badet sammen med Kristin tidligere på dagen, men hun måtte på jobb, og kjørte Kristin hjem. Da Linda kom hjem fra jobb, så hun Kristin sykle av gårde for å treffe en venninne for å bade igjen på Goksjø i Larvik.

Kristin hadde tatt på seg yndlingsskoene til søstera, og derfor kjørte Linda etter henne i bil. Men Kristin var ikke å finne. Hun ringte foreldrene, og en stor leteaksjon ble iverksatt for å finne Kristin.

- Det neste jeg husker er at vi får beskjed om sykkelen hennes er funnet. Jeg måtte være med for å identifisere sykkelen. Og tingene, sykkelen og sekken lå der på stien. Da fikk jeg ordre om jeg skal ut derfra. Etter det ble alt svart. Jeg vet ikke hvordan jeg kom meg hjem derfra, sier Linda om da hun var på Reppesgårdveien den kvelden.

Dårlig krisehjelp

Hun forteller at krisehjelpa etter drapet ikke var god.

- Jeg vet at en psykiatrisk sykepleier var på besøk. Men når, det husker jeg ikke. Det tok en stund. Det må ha vært flere uker eller måneder etterpå.

Fikk du noen annen form for behandling? spør Hallén.

- Jeg ble også proppa full av piller, sier Johannesen.

Tida etter har vært vanskelig. Hun startet på studier for å bli førskolelærer 19. august samme år, men hun klarte ikke gjennomføre det. I åra etter har hun hatt omfattende plager. Det har påvirket arbeidssituasjonen hennes. Hun har vært mye sykemeldt, og mye ute av jobb.

I 2007 kom hun i kontakt med psykiatrien. Det etter at familien hadde vært med på TV-programmene «Krimkommisjonen» og «Fornemmelse for mord». Da kom alt om drapet tilbake igjen.

- Jeg mistet følelsen i hele høyre side. Jeg kunne ikke ta opp en blyant. Først trodde vi det var noe fysisk, og man prøvde alle slags medisiner, sier Linda, som etter flere måneder ble fortalt av legen at plagene kunne ha sin årsak i psykiske plager. Etter hvert fikk hun påvist posttraumatisk stresslidelse.

Fullførte studiet

I perioden fram til 2010, da hun hadde fulltidsstilling i Posten, var hun mye sykemeldt. Hun gikk så over på NAV og fikk arbeidsavklaringspenger, som hjalp til omskolering

- Jeg gikk så et år sykemeldt, også begynte jeg på studier for å bli grunnskolelærer, sier Johannessen.

- Og de har du fullført? spør Hallén.

- Ja. Det var noen veldig harde fire år.

Johannesen forteller også om hvor tøff tida har vært fra pågripelsen av Hotvedt og fram til rettssaken. Men hun har klart å være i full jobb.

- Var det andre faktorer i livet ditt som kan ha påført deg disse plagene? spør Hotvedt forsvarer, Brynjar Meling.

- Alt dette kommer etter Kristin. Det har jeg dokumentasjon på. Jeg hadde ingen plager tidligere, svarer Johannessen.