Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kristins «stand up-show»

Kristin Kirkemo Haukelands munnrapphet i retten har overrumplet forsvarerne til de øvrige tiltalte. Flere ganger er de blitt satt helt ut av spill.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så å si alle som er til stede i lagmannsretten på Åråsen snakker om Kristin Kirkemo Haukelands «stand up-show» fra vitneboksen. 28-åringen er så kjapp og poengtert at svarene hun gir ofte tar brodden av det som er ment å være svært kritiske spørsmål knyttet til hennes troverdighet.

- Du endrer ofte forklaring når du forelegges fakta. Svekker ikke dette din troverdighet, Kristin, spurte Lars Grønnerøds forsvarer, advokat Steinar Wiik Sørvik.

- Er det ikke det du er ute etter da, svarte Kirkemo Haukeland sporenstreks fra vitneboksen.

Det brøt ut delvis latter i rettssalen, og en vanligvis slagferdig og munnrapp Wiik Sørvik måtte bruke noen sekunder før han fikk presset fram et svar på tiltale.

- Det var en god replikk.

Deretter gikk advokaten over til et helt annet spørsmål.

Ikke tilfeldig

Og det som skjer fra vitneboksen er ikke bare utslag av en 28-årings tilfeldige spontanitet. Det ligger en helt bevisst strategi bak. En strategi som kan være forskjellen på lovens strengeste straff og et liv i frihet.

- Vi har gjort en del endringer etter herredsretten da Kristin (Kirkemo Haukeland, red.anm.) framsto som forknytt. Nå er det en jury som skal avgjøre skyldspørsmålet. Det er mennesker mot mennesker. Kristin må gi mye mer av seg selv, forteller hennes forsvarer, advokat Tor Kjærvik.

28-åringen gestikulerer, peker og prater med en svært engasjert stemme under sin forklaring.

Forsvarerne hennes har bedt henne om å stå under hele forklaringen. Hensikten er at Kirkemo Haukeland skal framstå så naturlig som overhodet mulig.

- Vi er opptatt av at Kristin skal være naturlig. Vi vil at juryen skal se kroppsspråket og faktene hennes, forteller Kjærvik

Prøver å svare

Flere ganger etter at Kirkemo Haukeland startet på sin forklaring har småhumring brutt stillheten i en ellers taus rettssal. Foreløpig klimaks nådde man torsdag da de latterutløsende replikkene kom som perler på en snor.

Advokat Steinar Wiik Sørvik medgir at han sjelden har blitt møtt en så munnrapp og poengtert tiltalt.

- Dette er ikke hverdagskost, men jeg prøver å parere i den samme tonen, men det hender jeg må bruke litt tid, forteller Wiik Sørvik.

Per Orderuds forsvarer, advokat Harald Stabell, ga rett og slett opp å parere. Han ga under sin eksaminasjon uttrykk for at han slett ikke trengte å svare på spørsmål fra Kirkemo Haukeland.

Småhumrende jury

Det store spørsmålet er hvem som tjener på disse sekvensene. Det vet bare de 12 om sitter i juryen, men også de har ved flere anledninger småhumret med tilhørerne. Det er liten tvil om at de lar seg fascinere av 28-åringens slagferdighet.

Velger juryen å tro på Kirkemo Haukelands versjon er det skjebnesvangert for de tre andre tiltalte. Hun nagler alle så ettertrykkelig til trippeldrapet på Orderud gård. Forsvarerne til de andre tiltalte kjemper derfor det de kan for å framstille henne som svært lite troverdig, men Kirkemo Haukeland står på sitt.

- Det er jeg som snakker sant. Jeg vet det er sånn, og da kan de andre si hva de vil, har hun gang på gang poengtert.

Timene i vitneboksen tærer på kreftene og konsentrasjonen. Det var derfor en tydelig sliten 28-åringen som torsdag forlot Åråsen.

- Det er veldig slitsomt. Jeg blir helt apatisk når jeg kommer på cella, fortalte Kirkemo Haukeland idet hun gikk ut av rettssalen.

(NTB-Stig Tore Laugen)

OFFENSIV:</B>Kirkemo Haukeland briljerer i vitneboksen. Nok til å unngå drapsdom?
Hele Norges coronakart