ØNSKET DESTRUERING: Roar Juel Johannessen  og datteren Linda i Borgarting lagmannsrett  der  rettssaken mot 39-åringen som er tiltalt for å ha drept Kristin Juel Johannessen (12) 5. august 1999. En politimann som forklarer seg i retten torsdag forteller at familien ikke ønsket å få tilbake sykkelen, hjelmen og ryggsekken Kristin hadde med seg på vei til Goksjø. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ØNSKET DESTRUERING: Roar Juel Johannessen og datteren Linda i Borgarting lagmannsrett der rettssaken mot 39-åringen som er tiltalt for å ha drept Kristin Juel Johannessen (12) 5. august 1999. En politimann som forklarer seg i retten torsdag forteller at familien ikke ønsket å få tilbake sykkelen, hjelmen og ryggsekken Kristin hadde med seg på vei til Goksjø. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Kristins sykkel og ryggsekk ble destruert: - Familien ønsket det

Politimannen som først ble varslet vitner i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 21.15 fikk politibetjent Thomas Werner Rizi en telefon fra Larvik politistasjon om at en jente var meldt savnet fra Mørk. Jenta var 12 år gamle Kristin Juel Johannessen.

Han ble en kontaktperson for familien, og da saken var ferdig etterforsket, spurte han om familien ønsket å få tilbake sykkelen og ryggsekken Kristin brukte drapsdagen 5. august 1999. Det lå også andre eiendeler i ryggsekken.

- De ønsket ikke tingene tilbake. De ønsket at det skulle bli destruert, hevder Rizi, som i dag vitner i retten om det første stadiet i etterforskningen av drapet. VG skriver at Roar Juel Johannessen, Kristin far, ønsket at politiet skulle beholde sykkelen som bevismateriale. Kristins sykkelhjelm ble ikke destruert.

Noe ille

Rizi var den første som ble varslet og som igangsatte første delen av leteaksjonen. Han ringte først til familien for å få mer informasjon den augustkvelden 5. august i 1999.

- Jeg ringte tilbake til politistasjonen og sier at jeg tror dette er bare verre enn en jente som er ute og leker og har glemt tida, sier Rizi, som da fikk to patruljer til å søke i det relevante området.

Kristin var som kjent på vei til Goksjø for å bade med en venninne da hun ble drept. 39-åringen som er tiltalt for drapet igjen, nekter skyld, og har forklart at han aldri har møtt 12-åringen.

- Det verste jeg har gjort

Rizi dro til Kristins families hjem etter han fikk savnetmeldingen. Etter å ha fått høre fra Kristins mor at hennes datter aldri gjør noe som ikke er avtalet eller bestemt, får han låne fasttelefonen for å be om helikopter med varmesøkende utstyr og tjenestehund for søk.

I mellomtida er familie og store deler av bygda ute og leter etter jenta.

Klokka 23.18 5. august 1999 meldte politioverkonstabel Josef Reng at han hadde funnet Kristin Juel Johannessen (12) på en sti ved Reppesgårdveien, ikke langt unna der ranselen og sykkelen hennes ble funnet. Hun ble erklært død på stedet.

Rizi ble mannen som dro tilbake til familiens hus for å varsle dem.

- Det er noe av det verste jeg har gjort noen gang. Å se den fortvilelsen. Hele deres verden falt i grus. Men å motta en sånn melding må være enormt mye verre, sier Rizi i retten torsdag. Han forteller at han i ettertid av drapet er blitt en venn av familien.

- Ingen puls

Politiinspektør Josef Reng, som i august 1999 var hundefører, var mannen som fant Kristin. Han vitnet i retten torsdag. Hunden Jack tok utgangspunkt i sekken som ble funnet, og løp så bort til et rødt skur som var synlig fra grusveien. Skuret var låst, og Reng bestemte seg for å søke andre steder. Reng sendte hunden videre, innover en grodd sti. Der fant han Kristin.

Ifølge herredsrettens dom fra 2001, ble hun funnet liggende på ryggen med ansiktet vendt opp mot venstre, med sin høyre arm hvilende over ansiktet. Hun hadde på seg en hvit t-skjorte og en blå olabukse, piratmodell. Buken var ordentlig på med knapp og glidelås lukket. Under t-skjorten hadde hun bikinitopp. Badedrakten var kuttet eller klippet nederst.

- Jeg sjekket straks etter puls, men fant ingen, sier Reng i retten torsdag.

- Hva tenkte du da du fant henne? spør aktor Alf Martin Evensen.

- Jeg tenkte at hun var utsatt for en straffbar handling.

- Hva gjorde du da?

- Da tenkte jeg, hva gjør jeg nå. Jeg var alene der. Jeg var ikke sikker på om det var noen andre der. Jeg tenkte jo at det hadde skjedd noe kriminelt. Jeg tenkte at jeg måtte sikre, og forsikre meg om at noen ikke var i nærheten. Det var ikke greit at det var masse folk på grusveien, og at jeg ikke hadde mobildekning. Jeg prøvde å snike meg ut, for å få minst mulig blest rundt funnet. Så husker jeg at jeg fikk tak i en kar, og han hadde bilmontert telefon med bedre dekning. Da ringe jeg inn og fikk meldt fra om funnet, sier Reng.