Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kristins tegning kan felle Veronica

LILLESTRØM (Dagbladet): Kristins Kirkemo Haukelands tegning av kårboligen kan felle søsteren Veronica Orderud. Tegningen inneholder detaljerte beskrivelser av drapsstedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kristin hevder nemlig at hun laget tegningen på bakgrunn av en skisse fra Veronica.

Kristin Haukeland, Veronica Orderud og Lars Grønnerød har under lange og harde politiavhør tegnet flere av de mest sentrale stedene i trippeldrapssaken.

Tegningene anses som svært viktige bevis i straffesaken - og er med på å illustrere motsetningsforholdet mellom ekteparet Orderud og Kristin Kirkemo Haukeland.

Det gjelder først og fremst tegninger fra kårboligen og våningshuset på Orderud gård.

Politiets hensikt har vært å få de tre tiltaltes egen framstilling av situasjoner ned på papiret, i tillegg til det søstrene og Lars har forklart med ord.

Sikringsskapet

Konsentrasjonen ved å måtte tegne sjøl kan dessuten friske på hukommelsen.

Kristin Kirkemo Haukeland har tegnet kårboligen detaljert i to etasjer, inkludert et sikringsskap i gangen i første etasje. Bakgrunnen for at det ble fokusert på sikringsskapet, var angivelig frykten for at Marie og Kristian Orderud hadde lagt inn alarm i huset.

Kristin hevder at hun aldri har vært i kårboligen, sjøl om hun i politiavhør har tegnet huset med enkelte detaljer.

Kristin hevder at hun har fått denne informasjonen fra ekteparet Per og Veronica.

Sjokoladepapir

Kristin forklarer at hun under juleselskapet på Orderud gård lille julaften 1998, da trippeldrapet skal ha blitt planlagt, ble forelagt en skisse av kårboligen.

- Den ble tegnet av Veronica, enten på sjokoladepapir eller julepapir. Den tegningen jeg lagde i politiavhør etter at jeg var arrestert sommeren 1999, er tegnet ut fra det jeg husker fra Veronicas skisse. Veronica skulle vise Lars hvordan kårboligen så ut inni, sier Kristin.

Ifølge Kristin skisserte ikke Veronica rom for rom. Hun hevder at Per og Veronica pratet om at det lå en sikringsboks innenfor døra.

- Det ble sagt at det var et soverom i andre etasje, og at det var et soverom i første etasje, som ble brukt av Anne og Per Paust når de var på besøk. Veronica tegnet også trappa fra første til andre etasje.

Både Per og Veronica benekter at denne planleggingen fant sted og hevder at Kristin må ha fått informasjonen på en annen måte.

Svart på hvitt

Per nektet også under politiavhør for at det skulle ha blitt avfyrt et skudd under samme selskapet. Per har seinere innrømmet at Veronica kom desperat løpende inn til ham på låven.

- Veronica sa at Kristin hadde siktet på henne med en pistol og at det hadde gått av et skudd, sa Per denne uka.

Lars Grønnerød var ikke til stede da skuddet gikk av, men ble seinere vist Nerdrum-bildet hvor kula skulle ha truffet. Ved å tegne bildet viser Lars hvor han mener kula traff. Tegningene til Kristin og Veronica samstemmer med deres forklaringer.

Skissene kan derfor ha vært med på å presse Per til å fortelle sannheten om vådeskuddet.

Hele Norges coronakart