Kristins to tunger

SV-lederen sier noe annet om åpningstider enn partiprogrammet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): SV har programfestet at partiet ønsker å redusere åpningstidene i norske butikker. Partiet har også argumentert og stemt for dette i Stortinget.

Likevel nekter Kristin Halvorsen for at hun vil redusere åpningstidene når hun blir utfordret om dette i valgkampen.

Sto på sitt

15. august ble SV-leder Kristin Halvorsen spurt i programmet «Utspørringen» på TV 2 om det er riktig at SV vil redusere åpningstidene i butikker.

Halvorsen svarte at det ikke var korrekt, selv om det i partiprogrammet heter noe annet.

«For SV er det viktig at de som jobber innenfor varehandelen får arbeidstider som gir rom for fritid og sosialt liv. SV ønsker derfor å redusere åpningstidene og begrense bruken av unntaksbestemmelsene,» står det i programmet.

Halvorsen opphevet landsmøtevedtaket på TV og hadde følgende forklaring til programlederne Anne Weider Aasen og Ingvild Jensen på hvorfor partiet har snudd i spørsmålet om reduserte åpningstider.

- Den bestemmelsen i vårt program der det står at åpningstidene skal reduseres, skjedde på vårt landsmøte midt under debatten som var i forbindelse med at Valgerd Svarstad Haugland hadde gitt butikkene tillatelse til å holde åpent 2. pinsedag, sa Halvorsen til TV 2.

SIER NOE ANNET ENN PARTIPROGRAMMET:  SV-leder Kristin Halvorsen. Foto: TOR ERIK H. MATHIESEN
SIER NOE ANNET ENN PARTIPROGRAMMET: SV-leder Kristin Halvorsen. Foto: TOR ERIK H. MATHIESEN Vis mer

Stengte 2. pinsedag

Valgerd Svarstad Haugland ga senere etter for press fra fagforeningene og ba butikkene likevel holde stengt 2. pinsedag i år.

- Det er en sak som er løst opp i. Nå gjelder det forsvare helligdagsfreden, sa Halvorsen til TV 2.

Kanalens journalister poengterer deretter til Halvorsen at det ikke fremkommer i partiprogrammet at dette bare gjelder 2. pinsedag, men at standpunktet er svært generelt. Halvorsen svarer da:

- Dere kan høre på hva jeg sier er bakgrunnen for at dette ble vedtatt. Dette er avklart hos oss, det er ikke slik at vi skal gjeninnføre åpningstidsloven.

Føre var-prinsippet

Om det virkelig er slik at punktet i SVs program bare var ment med tanke på situasjonen rundt 2. pinsedag, hvorfor fletter da partiet dette inn i sitt nye fireårsprogram? Punktet gjelder da noe som skal skje i år, til og med før valget.

SV kan selvsagt mene at situasjonen med 2. pinsedag vil dukke opp igjen, og partiet bare er føre var i partiprogrammet. Den spesielle helligdagsituasjonen dukker også opp igjen, men ifølge Astrofysisk institutt ved Universitetet i Oslo skjer det først i 2016. SVs program gjelder til 2009.

En eller annen gang etter 2100 skjer det igjen, men ingen lærde ved universitet har brydd seg med å lage en kalender som strekker seg lenger enn til år 2100.

Annen mening i Stortinget

Kristin Halvorsens uttalelser om at partiet ikke vil redusere åpningstidene står også i sterk kontrast til hva partiet har uttalt og stemt for i Stortinget.

11. februar 2003 vedtok Stortinget å oppheve åpningstidsloven for utsalgssteder mot SV og Senterpartiets stemmer.

SV og Senterpartiet ønsket fortsatt regulering slik at ingen dagligvarebutikker kunne holde åpent lenger enn til klokken 21.00 på hverdager og 18.00 på lørdager. I dag er det fritt frem. Butikker kan stenge når de vil på hverdager og lørdager.

Av hensyn til de ansatte

I debatten sa SV-representanten Magnar Lund Bergo fra Buskerud at man ønsket å beholde de gamle åpningstidene av hensyn til de ansatte og av hensyn til prisene i butikkene.

SV mente også at det ville være vanskeligere å påta seg verv og delta i møter i borettslag, fagforeninger og annet organisasjonsarbeid om man må jobbe senere enn 21.00.

Partiet var også redd for at kvinner skulle miste jobben i butikker, fordi de ikke kan jobbe så sent på grunn av unger hjemme og barnehager som ikke har åpent på kveldstid. Da ville deltidsarbeidende studenter presse kvinnene ut av varehandeljobbene.

Denne argumentasjonen minner veldig om teksten SVs landsmøte vedtok i partiprogrammet.

«For SV er det viktig at de som jobber innenfor varehandelen får arbeidstider som gir rom for fritid og sosialt liv. SV ønsker derfor å redusere åpningstidene og begrense bruken av unntaksbestemmelsene.»

På TV 2 nekter altså Kristin Halvorsen for at SV vil redusere åpningstidene.

- Det er ikke sånn at vi skal gjeninnføre åpningstidsloven. Dette er en sak som skal håndteres akkurat sånn som jeg sier, sa Kristin Halvorsen til TV 2.