Kristins venn på flukt

SØRUMSAND (Dagbladet): En 23-årig nær venn av drapssiktede Kristin Kirkemo (26) har stukket av til Øst-Europa. Politiet mener han har opplysninger om trippeldrapet på Sørumsand pinseaften.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen er sterkt kriminelt belastet. Han stakk av da han skjønte at politiet ville snakke med ham.

Natt til 1. juni ble 23-åringen pågrepet sammen med Kristin Kirkemo, idet han i stor fart kjørte fra Obos-hytta i Østmarka, hvor de to hadde brutt seg inn. Politiet ble varslet av flere naboer som meldte om vill skyting i morgentimene.

Pågrepet

Kort tid etter ble Kristin Kirkemo pågrepet på hytta. Bare 20 meter fra henne fant polititjenestemennene ei hagle. Etter arrestasjonene ble det foretatt ransakelser på bopelene til de to. På én av de to adressene Kristin Kirkemo oppga, fant politiet ammunisjon, som knytter henne til trippeldrapet.

Etter flere timer i arresten ble de to løslatt, samme ettermiddag.

Mannen ble sist helg klar over at politiet hadde pågrepet venninnen og hennes ekssamboer, og at de ville bli siktet for medvirkning til overlagt drap.

Søndag kveld fikk Dagbladet bekreftet at politiet var interessert i å snakke med 23-åringen, og konfrontere ham med trippeldrapet. Mandag morgen, uten at politiet hadde funnet ham, forsvant 23-åringen fra Norge. I går fikk Dagbladet bekreftet at mannen oppholder seg i et land i Øst-Europa.

Han er ikke formelt etterlyst, men er klar over at drapsetterforskerne ønsker å snakke med ham.

Kripos er fortsatt i villrede om hvem som gjorde hva, da Marie (84) og Kristian Orderud (81) og deres datter Anne Orderud Paust (47) ble myrdet natt til 22. mai - pinseaften.

Det politiet med sikkerhet vet, er at de ble skutt. Om lag 20 skudd var avfyrt inn i de tre.

Politiet er også overbevist om at de jakter på to drapsmenn. Årsaken er at de tre ble skutt med to forskjellige håndvåpen.

På oppdrag

Selv om etterforskerne ikke utelukker at noen av de fire som er arrestert og siktet for medvirkning til overlagt drap, også kan ha vært med på selve henrettelsen, er det mye som tyder på at de to som likviderte pensjonistekteparet og deres datter - forsvarssjefens sekretær - handlet på oppdrag. Noe som igjen forklarer påtalemyndighetens gjentatte understreking av at Per Kristian Orderud (45), Veronica Orderud (27), Kristin Kirkemo (26) og Lars Grønnerød (41) er siktet for medvirkning til overlagt drap.

Fire enkeltpersoner og et kriminelt belastet utenlandsk miljø er blitt saumfart og vil i tida framover bli nøye undersøkt av politiet.

Etterforskernes arbeidsteori er at de som allerede er siktet for medvirkning til overlagt drap, har fått noen andre til å utføre selve trippeldrapet.

Dagbladet kjenner identiteten til de fire mennene som er i søkelyset. To av mennene har norsk bakgrunn og de to andre er av utenlandsk opprinnelse. Mennene har alle på hver sin måte hatt nær kontakt med minst to av de fire som allerede er siktet i trippeldrapssaken. Også et hardt belastet kriminelt utenlandsk miljø, hvor en av de fire siktede i perioder har vanket, er i politiets søkelys.

Avhørt

To av mennene som er i søkelyset for å ha utført likvidasjonen er allerede avhørt av politiet i trippeldrapssaken.

En av de to nordmennene har siden pinsen oppholdt seg utenlands.

Overfor Dagbladet presiseres det at mennene foreløpig bare er interessante som vitner, men at det er flere spørsmål mennene kan gi svar på.

Svar som kan føre til at trippeldrapet blir oppklart.