Kristins versjon av hvordan drapene ble planlagt:

Her er Kristins rystende versjon om det som skal ha skjedd under det skjebnesvangre juleselskapet på Orderud gård - der hun hevder trippeldrapet ble planlagt:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Da jeg kom til gården hadde jeg med meg to pistoler som jeg hadde kjøpt i Molde, sier Kristin.

Kristin hevder at hun tok med seg en sort bag inn på kjøkkenet i hovedhuset på Orderud gård, og leverte den til Veronica. Dette skjedde før de andre gjestene kom, og de to 22-kaliberene var i bagen. Videre sier Kristin at de to var alene da Veronica åpnet bagen og tok ut pistolene. Kristin sier hun satt i en toseters sofa, mens Veronica stod oppreist.

- Da Veronica fiklet med pistolene ble det avfyrt et skudd. Skuddet traff et bord og et bilde som hang på veggen, forklarer Kristin.

Veronica hevder derimot at det var Kristin som avfyrte vådeskuddet. Som Dagbladet skrev i går, hevder Veronica at Kristin også siktet på henne med pistolen, og at et skudd ble løsnet.

Gummihansker

Kristin påstår videre at Per Kristian kom inn i stua umiddelbart etterpå, og at Veronica ga pistolene til ektemannen. Per skal da, ifølge Kristin, ha fjernet bildet fra veggen og erstattet det med et nytt. Kristin forteller at hun deretter fikk våpnene tilbake fra Per og at hun plasserte dem i bilen sin, en hvit BMW som sto parkert på utsiden. I samme øyeblikk kom de andre gjestene, ifølge Kristin.

Seinere på kvelden, ved 23-tiden, forlot gjestene Orderud gård. Kristin og Lars ble værende igjen sammen med ekteparet. Kristin sier at hun hentet bagen med pistolene og satte den fra seg i stua.

-Per og Lars tok fram pistolene, sier Kristin.

Kristin forklarer at Lars deretter instruerte Per Kristian i hvordan våpnene fungerte.

- Alle tre hadde på seg seg hvite gummihansker mens dette foregikk, hevder Kristin, som ikke vet hvor gummihanskene kom fra. Ifølge Kristin fortalte Lars ekteparet, mens de ladet pistolene, om sikkerhetslåsene på pistolene.

Kristin hevder også at Lars rådet ekteparet å bruke raggsokker utenpå skoene for ikke å sette igjen skoavtrykk. Ifølge Kristin sa Veronica at hun måtte ordne seg større sko, slik at eventuelle avtrykk ikke kunne spores tilbake til henne. Veronica har spesielt små føtter.

Politiets teknikere fant flere skoavtrykk inne i kårboligen. Ekspertene klarte å finne ut at avtrykkene ble avsatt av en damestøvlett, størrelse 40, av typen Marc Bohan Streetwear. Politiets teori er at morderne hadde raggsokker utenpå skoene, og at den ene av dem, sannsynligvis en dame, mistet sokken i flukten.

Marie Orderud overlevde trolig de første skuddene. Etterforskerne tror at morderne, etter å ha forlatt kårboligen, kan ha hørt rop fra 84-åringen, og at en av dem derfor gikk tilbake til åstedet uten raggsokk på den ene skoen, for å gjøre det endelig av med den hardt skadde Marie.

I den forbindelse kan skoavtrykket være avsatt. Politiet har ikke klart å knytte noen av de tiltalte til hverken skoavtrykket eller sokken.

Spurte Lars

Tilbake til juleselskapet et halvt år tidligere: Kristin forklarer at hun etterhvert begynte å konsentrere seg om julepynt og julegaver i et annet rom, men at det var en åpning mellom rommene og at hun derfor både hørte og så hva de tre andre snakket om.

De tre snakket om hvordan de skulle drepe Per Kristians foreldre, hans søster og hennes ektemann. Drapene skulle gjennomføres mens ofrene sov, hevder Kristin.

Ifølge Kristin ble Lars spurt om å være med. Kristin fikk inntrykk av at drapene skulle gjennomføres av Per Kristian og Veronica - på et tidspunkt da de fire ofrene var tilstede i kårboligen. Drapene skulle gjennomføres, ifølge Kristin, innen kort tid.

- Lars, Per og Veronica snakket deretter om at de skulle gå gjennom skogen og inn i kårboligen fra baksiden, hevder Kristin, som også sier at planen var å drepe Anne Orderud Paust og Per Paust først, fordi de var raskest til beins.

Politiets teori er at morderne brukte overtrekksdresser med hette. Politiet mener at dressene ble brent etter drapene, men de har ikke funnet spor etter dette. Kristin påstår at hun hørte de tre snakke om at de måtte bruke kjeledresser for å ikke legge igjen spor på åstedet, deriblant hår.

Både Per Kristian og Veronica Orderud er i politiavhør spurt om engangskjeledresser. Per Kristian har fortalt politiet at de fikk slike dresser under en landbrukstur til Frankrike i 1996, men at han ikke husker om de ble tatt med til Norge. Ekteparet har også fått engangs kjeledresser med fotposer ved flere fjøsutstillinger i Norge.

Hagle under senga

Ifølge Kristin var det Per Kristians plan at de skulle knuse det lille verandadør-vinduet på baksiden av kårboligen. Kristin påstår at de ble snakket om å bruke tape eller en såkalt glasshammer.

Jeg hadde en glasshammer i bilen min, men den fikk de ikke låne, hevder Kristin.

Politiet har brukt store ressurser på å finne en slik glasshammer hos de tiltalte, men dette arbeidet har ikke ført fram.

I en rekke avhør er også en eventuell alarm i kårboligen et tema. Kristin påstår at de tre medtiltalte snakket om at de måtte forsikre seg om at Kristian Magnus og Marie ikke hadde alarm, og at de derfor måtte ta strømmen før drapene ble gjennomført.

Per Kristian Orderud har fortalt at han siden 1990 har mast på faren for å få innstallert alarm i kårboligen, fordi lensmannen på Sørum fant ut at det gamle ekteparet sto på en ransliste som sirkulerte. Per Kristian sier han ikke er sikker på om faren hadde skaffet seg alarm, men han trodde ikke det. Ifølge Veronica hadde svigerfaren sagt at han hadde hagle under senga i tilfelle noe skulle skje. Det er på det rene at det gamle ekteparet ikke hadde trygghetsalarm.

Var edrue

Kristins forklaringer om den påståtte drapsplanleggingen fortsetter med at 27-åringen sier Veronica laget en skisse av kårboligens innside. Skissen skal ha blitt tegnet på et julepapir. Kristin hevder at hun aldri tegnet noen skisse denne kvelden. I politiavhør har Kristin forsøkt å gjenskape Veronicas skisse for etterforskerne. Kristins tegning er svært detaljert, blant annet har hun tegnet inn en sikringsboks. Kristin hevder at hun aldri har vært inne i kårboligen. Ifølge Kristin var alle fire edrue da hun hørte og så den påståtte planleggingen av fire drap.

- På natta begynte jeg og Lars å krangle. Lars dro, og jeg overnattet i andre etasje på gården. Jeg snakket ikke med Per og Veronica i ettertid om det som skjedde under juleselskapet, hevder Kristin, som sier hun for første gang fikk vite om den bitre gårdsstriden mellom far og sønn Orderud under juleselskapet.