Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kristne Asia Bibi (37) dømt til døden for «blasfemi»

- Med slike lover får du et samfunn som lever i frykt, sier menneskerettighetsrådgiver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fembarnsmoren Asia Bibi (45) ble denne uka dømt til døden for «blasfemi» mot profeten Muhammed av en lokal domstol i Punjab. Pakistan har de strengeste blasfemiparagrafene i den muslimske verden.

Blasfemi mot Koranen straffes med fengsel på livstid, mens det er dødsstraff for blasfemi mot Muhammed.

Ingen har så langt blitt henrettet for blasfemi i Pakistan, selv om flere titalls mennesker er dømt til døden. De fleste blir benådet etter å ha sonet flere år i påvente av en rettskraftig dom, mens andre blir drept av mobber i forbindelse med rettssakene.

- Uskyldig Asia Bibi er en del av den kristne minoriteten i Pakistan, og ble angrepet av en mobb etter anklager om blasfemi fra arbeidskolleger. Politiet rykket imidlertid ut og reddet Bibi fra mobben, men anklagene om blasfemi førte til tiltale og nå altså en dødsdom.

- Etter at politiet reddet livet hennes, reiste de tiltale for blasfemi. Nå har hun sittet ett år i isolasjon før hun ble dømt til døden. Rettssaken var klar, hun er uskyldig og sa ingenting nedsettende om Muhammed, sier Shahzad Kamran i Sharing Life Ministry Pakistan, og en av Bibis støttespillere, til Telegraph.

- Blasfemianklager vanlig Saken med dødsdømte Bibi er ikke uvanlig i Pakistan, forteller menneskerettsrådgiver i Norsk Misjon i Øst, Ed Brown.

- Dette er rart fra vårt perspektiv, men slike anklager kommer ofte når det er uenigheter eller disputter over for eksempel landområder. Det skal lite til før man blir tiltalt, og da kan man sitte fengslet i lang tid før man blir benådet, sier Brown til Dagbladet.

Det har også vært en rekke tilfeller der personer anklaget for blasfemi blir drept i forbindelse med rettssaker eller i fengselet.

Pakistans minoritetsminister, Shahbaz Bhatti, er katolikk og har lovet å fjerne blasfemilovene i landet. Dette er imidlertid svært vanskelig, da det er sterke krefter som går i motsatt retning.

Forsøker å endre loven I våres foreslo Pakistan igjen at «krenkning av religiøse symboler» skal forbys av FN. Den ikke bindende resolusjonen ble stemt igjennom i FN med 20 mot 17 stemmer, til protester fra vestlige land som mener den bryter mot ytringsfriheten.

- Det er vanskelig å få endret lovene. Tidligere president Pervez Musharraf har forsøkte seg ved et par anledninger, men de radikale elementene ble så opphisset at han måtte trekke seg tilbake. Minoritetsminister Bhatti har også signalisert at blasfemilovene må forandres fordi de misbrukes, men han har fått en rekke dødstrusler, sier Brown i Norsk Misjon i Øst.

Brown sier at man må trå varsom når man støtter utsatte minoriteter i land som Pakistan.

DØMT: Asia Bibi er dømt til døden for blasfemi.
DØMT: Asia Bibi er dømt til døden for blasfemi. Vis mer

- Minoriteter, og spesielt kristne, kan bli anklaget for å være fiender av Islam og alliert med Vesten - man må være forsiktig med hvordan man trår fram.

Savner mamma De fleste som blir anklaget for blasfemi er imidlertid ikke kristne, men muslimer. Brown mener systemet der man når som helst kan bli anklaget for blasfemi og sitte inne i årevis i påvente av en dom, rammer hele samfunnet - ikke bare minoritetene.

- Med en slik lovgivning får du et samfunn som lever i frykt.

Det er ventet at Asia Bibi anker dødsdommen og at det ender med frifinnelse i en høyere rettsinstans eller benådning. I mellomtiden sitter hun isolert i fengsel, som hun har gjort siden juni i fjor.

- Jeg har ikke fortalt de to yngste døtrene våre om dødsdommen ennå. De spør meg ofte om hvor mamma er, men jeg har ikke hatt hjerte til å fortelle at moren deres er dømt til døden for noe hun aldri har gjort, sier Asia Bibis ektemann, Ashiq Masih til Telegraph.

UTSATT: Minoritetsminister Shahbaz Bhatti med et utbrent kors etter at en kirke ble brent ned. Kristne er en utsatt minoritet i Pakistan. Foto: Reuters
UTSATT: Minoritetsminister Shahbaz Bhatti med et utbrent kors etter at en kirke ble brent ned. Kristne er en utsatt minoritet i Pakistan. Foto: Reuters Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!