Kristne i Sverige vil ha Israel-boikott

Flere av de tyngste, kristne samfunnene i Sverige presenterte tirsdag en ny kampanje for å få slutt på Israels okkupasjon av Gazastripen og Vestbredden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Israels politikk gir uttrykk for den sterkestes rett, sier erkebiskop KG Hammar, som oppfordrer til boikott av produkter fra bosettingene.

Den såkalte Hopp-kampanjen, som blant annet Svenska kyrkan, Diakonia, Kristna fredsrörelsen og Svenska missionskyrkan står bak, er et ledd i Kirkenes Verdensråds oppfordring om å stanse okkupasjonen av de palestinske områdene.

De som står bak kampanjen vil forsøke å påvirke både EU, den svenske staten og individuelle forbrukere til å boikotte varer som kommer fra de israelske bosettingene.

Initiativet ble lansert på en pressekonferanse tirsdag. På spørsmål om hvorfor det akkurat er Israel som skal utsettes for en boikott, svarer erkebiskop KG Hammar slik:

- Det er ikke en moralsk vurdering som rangerer røverstater. Det handler om å bidra til at bosettingene avvikles, og i dette tilfellet kan en boikott gi effekt. Ettersom de har behov for å selge produktene sine er det viktig at vi kveler den muligheten.

- Mener erkebiskopen at Israels politikk truer verdensfreden?

- Det politikken gir uttrykk for er den sterkestes rett, og det forsterker en polarisering mellom øst og vest, mener KG Hammar.

NTB-TT