- Kristne jenter må selge seg billig

Jenteoverskuddet i kristne miljøer fører til at guttene bestemmer markedsprisen og velger de rene og ubrukte. Vakre jenter må selge seg billig fordi kristne ledere oppfordrer dem til å finne seg kristen kjæreste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Teolog Åse Røthing (27) er nådeløs i sitt oppgjør med kristne ledere som etterlater unge jenter i fortielse og frykt for å bli fordømt. I går ga hun ut boka «Sex, kjønn og kristentro» .

Straffes

Til Dagbladet sier Røthing at Kirken har et alvorlig troverdighetsproblem.

- De aller fleste kristne ungdommer utfolder sin seksualitet før de gifter seg. Mange har også samleie. Det gjelder naturlig nok også prester og andre kirkeansatte. Likevel later Kirken fortsatt som om ingen har sex før ekteskapet. Av frykt for ikke å få jobb i Kirken unnlater mange dessverre å være ærlige.
Den frittalende forskeren legger mye av ansvaret på midt-i-kirken-teologene.

- Deres offentlige taushet og feighet gir legitimitet til fundamentalistene som dermed kan fortsette å bruke Bibelen mot kristne som utfolder sin seksualitet på tvers av Kirkens offisielle normer.

Til sengs

Åse Røthing har intervjuet 22 jenter i tjueårene med bakgrunn fra Ten Sing, Indremisjonen og Skolelaget. I åpenhjertige samtaler forteller kvinnene om sine seksuelle erfaringer, om vanskelighetene med å vente, om grenser som ble tøyd. Få går til alters før de går til sengs...

- Kristne ledere makter ikke å snakke om seksualitet på en troverdig måte. Deres forkynnelse er preget av belæring i stedet for dialog. Resultatet er at mange ikke tør å spørre om seksualitet av redsel for å avsløre egne erfaringer, hevder Åse Røthing.

Se forskjell

Selv er hun beskyldt av kristne motstandere for «Statens Helsetilsyn-holdninger»; at sex er greit så lenge man bruker prevensjon.

- Min etikk er imidlertid mye mer utfordrende enn biskopenes. Grensene for seksualitet kan ikke være et spørsmål om frelse eller Guds nærhet. For meg handler det om å utvikle en etisk dømmekraft og en selvstendig etisk refleksjon som ivaretar den andres beste. Jeg savner nyansene. Selv Kirkens menn burde se forskjell på tilfeldige sexpartnere og på kjærester som elsker med hverandre etter å ha vært sammen lenge. I dag fordømmes de med samme kraft.

Teologen oppfordrer Kirkens ledere til å vise unge mennesker tillit, framfor å tviholde på en virkelighet som ikke lenger eksisterer.
- Seksualetiske problemstillinger har ingen enkle svar. Derfor er det nødvendig å tenke selv. Kjærlighetsbudet viser at Gud har tillit til vår etiske dømmekraft. I boka forteller jentene at de slett ikke er vist tillit av ungdomslederne, som dermed skaper fortielse, løgn og skyldfølelse.

Åse Røthing mener at kristne ledere må gi slipp på det hun kaller gudegitte fasitsvar.

- For deres gitte svar yter ikke Bibelens budskap om ansvarlighet og nestekjærlighet rettferdighet. Når fasitsvarene oppheves, kan annerledestenkende titte fram fra sine skjulesteder. Først da vil det være mulig å snakke åpent og ærlig om erfaringer og følelser uten frykt for å bli fordømt.

OPPGJØR: Åse Røthing mener at kristne ledere må gi slipp på det hun kaller gudegitte fasitsvar.