SNUDDE:Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) informertei dag om at det ikke blir noen reservasjonsrett. I stedet skal regjeringen bli enig med KrF om en ny løsning. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
SNUDDE:Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) informertei dag om at det ikke blir noen reservasjonsrett. I stedet skal regjeringen bli enig med KrF om en ny løsning. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Kristne leger erklærer full seier i reservasjonsstriden

Dersom reservasjonsstriden ender med at fastleger får slippe å undertegne aborthenvisninger, mener Norges Kristelige Legeforening.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er en full seier for alle, sier generalsekretær Magnar Kleiven i foreningen til NTB.

Han gleder seg over at både helseminister Bent Høie (H) og KrF er klare på at de vil ha en ordning hvor man skal ivareta både kvinners rettigheter og legers samvittighetsfrihet.

- De har ikke villet si hva løsningen blir, men vi regner med at det blir en ordning der fastleger ikke lenger henviser pasienter til abort. Vi hadde tenkt til å foreslå akkurat dette i vår høringsuttalelse som vi skulle gjøre ferdig på sentralstyremøtet i helgen, sier Kleiven, som er en sterk tilhenger av reservasjonsadgang for fastleger.

Han mener at en slik ordning i praksis vil være vinn-vinn både for de kvinnene som ved uønsket svangerskap oppsøker en fastlege som ikke vil henvise til abort, og for legene.

De aktuelle legene vil i henhold til abortloven kunne gi kvinnene god informasjon om pasientrettigheter, samt informere om hvordan samfunnet kan bidra til å tilrettelegge for at svangerskapet kan gjennomføres - uten å gå på akkord med sin egen samvittighet, mener Kleiven.

(NTB)