TROENS BEVIS: Ap-leder Jonas Gahr Støre og KrF-leder Knut Arild Hareide deltok begge på Troens Bevis' sommerstemne i Sarons dal i fjor.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TROENS BEVIS: Ap-leder Jonas Gahr Støre og KrF-leder Knut Arild Hareide deltok begge på Troens Bevis' sommerstemne i Sarons dal i fjor.  Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

- Ikke på frierferd, men...

- Kristne og arbeiderbevegelsen har mye felles

Jonas Gahr Støre mener det er mer som forener enn som skiller mellom Ap og KrF.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er en tabloid framstilling at vi er på frierferd, det er ikke sånn det fungerer. Men det at det er mange berøringspunkter mellom Ap og KrF, mellom den kristne bevegelsen og arbeiderbevegelsen, det mener jeg er en historisk realitet. Dette har blitt tonet ned fordi partiene har gjort andre valg. Hvis man nå legger det partitaktiske til side, ser man hvordan politikken blir når vi kommer sammen. Det er forskjeller, men jeg ser også at forskjellene er mer håndterlige enn de er blokkerende for løsninger, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

Det knytter seg stor spenning til KrFs landsstyremøte om drøyt to uker. Hva vil de si om samarbeidspartnere for neste stortingsperiode? Åpner de for samarbeid med Ap?

- Jeg har stor respekt for at KrF skal gjøre sine egne valg om framtidig samarbeid. Aps holdning er veldig klar: Vi har en åpen dør til alle som ønsker å bytte ut Høyre og Frp i regjering. Vi trenger en ny regjering for å få en ny og bedre politikk for landet, som reduserer og ikke øker forskjellene mellom folk, som tar arbeid på alvor og prioriterer skole og helse foran skattekutt til de med mest, sier Støre.

Etter valget i 2013 og tap av regjeringsmakt var det i realiteten slutt på det rødgrønne prosjektet. Ap ser nå helst et samarbeid med sentrumspartiene KrF og Sp. Landsmøtet i 2015 ga en marsjordre til partiorganisasjonen: Vinn kommunevalget, vinn makta i flere storbyer og bygg allianser med partier i sentrum. Partiet fikk beskjed om å legge vekk arroganse og vise samarbeidsvilje. Første trinn i planen mot makt i 2017 lyktes ved kommunevalget. Nå trenger Ap allierte for å overta regjeringsmakten. Senterpartiet er klar til å styre med Ap. Men det er neppe nok.

Har funnet sammen

- Hva har du og Ap gjort for å nærme dere KrF i denne perioden?

-Vi har lagt vekt på å være oss selv, og vi har sagt at fram 2017 lukker vi ikke dører til noen som vil bidra til et annet flertall. Da er det opp til andre partier å se og erfare oss, og se om det er flere likhetspunkter enn motsetninger, og det er opp til oss å vise at kan strekke oss og finne gode løsninger.

Erfaringene fra Stortinget er at vi på områder som politireformen, deler av kommunereformen, har funnet sammen med KrF. Det brede familieforliket var Ap og KrF la fram sammen, og våre posisjoner i utviklingspolitikken og internasjonal solidaritet er veldig sammenfallende posisjoner. I skolepolitikken har KrF kjempet fram de få tiltakene som har kommet på tidlig innsats i denne perioden, en sak Ap gikk til valg på i 2015, og som vi nå gjennomfører i kommuner vi styrer. Her tror jeg vi sammen kan finne gode løsninger sammen framover, til beste for landets elever. Nå har vi også nær kontakt om forsvaret, sier Støre.

En Ap-kilde sier at KrF nå trenger ro i sin prosess, og ikke trenger omklamring fra Ap. Samtidig er det viktig at KrF skjønner at Ap mener alvor med sin sentrumsorientering. Hver fraksjon i stortingsgruppa har aktivt lett etter samarbeidsmuligheter med KrF. Nylig møtte partiledere og lokalpolitikere fra Ap, Sp, KrF og Venstre til framtidskonferanse i regi av tenketanken Agenda.

- Det var vår variant av regjeringens konferanse om perspektivmeldingen. Der var det også viktig å vise fram de lokale samarbeidsflatene. Vi går bredt ut, og vil ha et ok forhold til alle bortsett fra Høyre og Frp. Vi har åpen dør til de som ønsker en annen retning i politikken, mot økte forskjeller, sier kilden.

GOD KJEMI: Jonas Gahr Støre og Knut Arild Hareide har møttes regelmessig og har god kjemi. Her deltar partilederne på tankesmia Agendas framtidskonferanse. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
GOD KJEMI: Jonas Gahr Støre og Knut Arild Hareide har møttes regelmessig og har god kjemi. Her deltar partilederne på tankesmia Agendas framtidskonferanse. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

God kjemi

Støre og Hareide møtes med jevne mellomrom og har utviklet god kjemi. De har trent sammen, og de møttes, ikke minst i Sarons Dal i fjor sommer. Der fortalte Støre om sin tro.

Om Støres tilnærming til tro har betydning for et mulig tettere samarbeid mellom KrF og Ap, er det delte meninger om i KrF. Flere legger vekt på at det er politiske saker og resultater som teller. For to år siden skapte Støre begeistring i KrF, men oppstandelse i Ap med utspill om kontantstøtte. Men nå har Støre slått fast at Ap neppe endrer sitt syn. Kontantstøtten skal avvikles når alle får tilbud om barnehage.

En KrF-kilde legger imidlertid vekt på at Ap har endret retorikk og nå i større grad enn før anerkjenner familien som enhet.

Tro kan flytte KrF?

Selv sier Støre at hans kristentro kan ha betydning gjennom åpenhet for ulike perspektiver og verdier i politikken.

- Men jeg vil ikke spille det mer opp. For det er partimedlemmene, velgerne og de politiske løsningene som gjelder. Og jeg mener at man ikke skal blande religion og politikk. Politikk er menneskers verk, og vi skriver ikke religiøse tekster inn i politikken. Men vi kommer jo inn i politikken med et verdisyn. Uten å ville provosere noen så er Ap sannsynligvis det største kristne partiet i Norge. Fordi vi er et stort parti er vi nok partiet med flest velgere som bekjenner seg som kristne.

Grundtvik sa: Menneske først, kristen så. I min versjon er det sosialdemokrat først, kristen så, sier Støre.

En sentral KrF-kilde opplever at KrF nå, etter den rødgrønne perioden, blir tatt mer på alvor.

- Vi blir nå mer behandlet som et ordentlig politisk parti. Tidligere bidro Ap til å forsterke bildet av KrF som et parti med to-tre sære saker. De har gjort en god jobb med å gå inn og se på hva vi faktisk står for, sier kilden.