Kristoffer Joners oppgjør med Listhaug har gitt NOAS over 1,3 millioner kroner

Listhaug mener imidlertid at de hadde vært bedre anvendte penger om de hadde gått til nærområdene.

OPPGJØR: Kristoffer Joner kritiserer Sylvi Listhaugs asylpolitikk i et Facebook-innlegg. Nå har NOAS fått 1,3 millioner kroner i kassa. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
OPPGJØR: Kristoffer Joner kritiserer Sylvi Listhaugs asylpolitikk i et Facebook-innlegg. Nå har NOAS fått 1,3 millioner kroner i kassa. Foto: Nina Hansen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Innlegget til skuespiller og Ap-politiker Kristoffer Joner, der han kritiserer Sylvi Listhaugs asylpolitikk, ble delt som en farsott på Facebook i kveld.

Ved 22-tida mandag kveld har innlegget hans fått over 27 000 delinger og 43 000 likerklikk.

Penger i kassa

I innlegget hans, der han blant annet kaller innvandringsministerens politikk for «kvalmende» og «forkastelig», oppfordrer han folk til å donere 100 kroner til NOAS (Norsk organisasjon for asylsøkere).

Så langt har innlegget ført til at NOAS har fått over 1,3 millioner kroner.

Bare rett før klokka 20 i kveld hadde organisasjonen fått inn 480.000 kroner.

Glade

- Dette er utrolig. Vi er veldig glade, både for pengene, men også fordi jeg tror innlegget traff en nerve hos folk, og derfor innlegget ble delt så mye. Det er nok mange som synes at det Listhaug sier ikke er greit, sier Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i NOAS, til Dagbladet.

Austenå forteller at de har vært kritisk til mange av innstrammingene til regjeringen, blant annet fordi det går utover tilbudet til asylsøkerne som ønsker fri rettshjelp i Norge, der NOAS har fått et kutt på 2,1 millioner kroner i neste års statsbudsjett.

Joners Facebook-stunt har blant annet ført til at organisasjonen kan beholde en stilling midt i en kutt-prosess.

Sylvi Listhaug slo tilbake mot kritikken til Joner tidligere i kveld og skrev blant annet følgende:

«Hva vil dette hylekortet? Vil de ha svenske tilstander i Norge? Vil de at alle skal få bli om de behøver beskyttelse eller ikke? Vil de ha åpne grenser? Jeg blir iallfall ikke klok på dem.»

Donasjonskort

I skuespillerens Facebook-innlegg skriver han at Listhaug vil få et postkort for hver donasjon.

«For hver eneste donasjon som kommer inn, vil Sylvi Listhaug motta et personlig takkekort fra NOAS. Mitt håp er at hun skal få et trailerlass... Og føler skammen»

- Det er tydelig hvordan hun ser på kritikken hun får. Kritikk er noe en statsråd må tåle. Det å kalle det et hylekor, sier mer om hvordan hun ser på en åpen debatt og på å få kritikk når, sier Austenå.

Listhaugs rådgiver Espen Teigen ønsker ikke å kommentere kritikken fra Austenå.

Listhaug fortalte imidlertid til Dagbladet tidligere i kveld at folk kan bruke penger på hva de vil, men sier at pengene burde vært brukt på noe annet:

- Hvis de skal donere i mitt navn vil jeg nok heller at de hadde donert til noen hjelper flyktningene i nærområdene der de fleste er. Mange trenger skolegang, helsehjelp og andre nødvendigheter vi tar for gitt i Norge. Det hadde vært bedre anvendte penger enn til en interesseorganisasjon for asylsøkere. I Norge har man tross alt en omfattende asylbehandling der rettssikkerheten blir godt ivaretatt, sier Listhaug til Dagbladet.

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med Kristoffer Joner uten å lykkes.