Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kristoffers far såres av Borgen-boka

- Hvis Borgen mener at norske soldater var vitne til tortur eller medskyldige i krigsforbrytelser, burde han ha sjekket fakta bedre.

REAGERER:

Faren til 22 år gamle Kristoffer Sørli Jørgensen som ble drept av veibombe i Afghanistan reagerer på usannhetene i boka til Erling Borgen

Foto: Krister Sørbø / Dagbladet
REAGERER: Faren til 22 år gamle Kristoffer Sørli Jørgensen som ble drept av veibombe i Afghanistan reagerer på usannhetene i boka til Erling Borgen Foto: Krister Sørbø / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Dette er mennesker som er villig til å risikere sine liv for å slåss for Norge og befolkningen i Afghanistan. Da fortjener de en viss anstendighet, sier Idar Jørgensen til Dagbladet.

Det var tirsdag foratter og journalist Erling Borgen sa til Dagbladet at "norske myndigheter, det norske forsvaret og norske soldater er medskyldige i krigsforbrytelser, brudd på folkeretten fordi de har tiet, sett bort og ikke protestert mot uretten".  Dette gjorde han i anledningen lanseringen av sin nye bok "Fredsnasjonens hemmeligheter". Senere har Borgen påstått at han har blitt feilsitert, men bekreftet selv sitatet overfor Dagbladet per e-post mandag. Dagbladet har avdekket en rekke feil og unøyaktigheter i boka.

Drept av veibombe
Sist søndag var det akkurat to år siden sønnen og ISAF-soldaten Kristoffer Sørli Jørgensen ble drept av en veibombe nord for Meymaneh i Fayab-provinsen.

- Hvis Borgen mener at norske soldater var vitne til tortur eller medskyldige i krigsforbrytelser burde han sjekket fakta bedre. Det er sårende for oss som er pårørende å høre slike påstander slengt ut. Da bør det være substans i det, sier Jørgensen. Han reagerer på at Borgen ikke konfronterte Forsvaret med påstandene i boka før han ga den ut.
 
- Ikke anstendig
- Det hadde vært mer anstendig å gått en runde til før han ga den ut. Det er ytringsfrihet i Norge, og jeg skal ikke nekte Borgen å si det han mener, men det er noen ganger alt for lett å slenge ut påstander om norske soldater, sier Jørgensen.

Faren mener likevel boka til Borgen kan føre til noe positivt.

- Det er fint om vi får ut mer informasjon om det de norske soldatene gjør i Afghanistan. Han forteller at Kristoffer hadde stor respekt for afghanerne, og tror ikke sønnen på noen som helst måte har vært medskyldig i krigsforbrytelser eller brudd på folkeretten.

SYMPATI: Erling Borgen lanserte tirsdag en ny bok der han retter kraftig skyts mot Forsvarets virksomhet i Afghanistan. 
Foto: Mette Møller / Dagbladet
SYMPATI: Erling Borgen lanserte tirsdag en ny bok der han retter kraftig skyts mot Forsvarets virksomhet i Afghanistan. Foto: Mette Møller / Dagbladet Vis mer

- Ikke krigsforbrytere
- Norske soldater er ikke krigsforbrytere. Kristoffer hadde respekt for afghanerne, og snakket ofte varmt om dem. Han ønsket oppriktig å hjelpe Afghanistan og ville reagert kraftig på alle menneskerettighetsbrudd, sier Jørgensen.
Faren er glad for at den nye amerikanske presidenten Barack Obama så klart har tatt avstand fra den inhumane fangebehandlingen som Bush-regimet sto for.

Vil ha åpenhet
- Men norske soldater har hele tiden fått opplæring i respektere menneskerettigheter, og jeg så selv da jeg besøkte Afghanistan hvordan forsvaret vektlegger respekt og verdig behandling, sier Jørgensen. Han mener det er naturlig at samfunnet ikke kan få vite alt som elitesoldatene gjør i respekt for deres sikkerhet.

- Jeg er for åpenhet, men her må hensynet til soldatenes sikkerhet veie tyngst, sier Jørgensen.

- Føler stor sympati

- Jeg føler stor sympati med pårørende til norske soldater som har mistet livet i Afghanistan, sier Borgen til Dagbladet. Han mener krigen i Afghanistan "en meningsløs krig, der mange tusen sivile afghanere også har mistet livet".

- Det er de norske politikerne som har bestemt å sende soldater til Afghanistan. Det er et stort ansvar, sier Borgen. Han gjentar påstanden om at han aldri har sagt at norske soldat er krigsforbrytere.  

- Samtidig er det godt dokumentert at det er begått alvorlige krigsforbrytelser fra alliert hold i Afghanistan-krigen. Norge har støttet krigsoperasjonene. Dermed er Norge medskyldige i krigsforbrytelsene. Ikke i juridisk forstand, men moralsk og politisk, sier Borgen.

Enige om møte
Krigsadvokat Terje Lund inviterte i gårsdagens Dagbladet Erling Borgen til hans kontor for å få klarhet i Borgens påstander.

Da Dagbladet snakket med Lund i går, hadde han fortsatt ikke hørt noe fra Borgen og han var svært kritisk til at det var taust fra Borgen.

DREPT: Kristoffer Sørli Jørgensen (22) ble drept av en veibombe i Meymaneh for to år siden. Bomben gikk av da han var på vei til skytetrening sju-åtte kilometer nord for Meymaneh. Jørgensen var fra Stange i Hedmark. I Afghanistan tjenestegjorde han som vognfører i staben til den norskledede stabiliseringsstyrken i Meymaneh.
Foto Forsvaret/Scanpix
DREPT: Kristoffer Sørli Jørgensen (22) ble drept av en veibombe i Meymaneh for to år siden. Bomben gikk av da han var på vei til skytetrening sju-åtte kilometer nord for Meymaneh. Jørgensen var fra Stange i Hedmark. I Afghanistan tjenestegjorde han som vognfører i staben til den norskledede stabiliseringsstyrken i Meymaneh. Foto Forsvaret/Scanpix Vis mer

Da Dagbladet tok kontakt med Borgen i går kveld, tok Borgen kontakt med Lund, og de er nå enige om å møtes ved et senere tidspunkt.

- Det er voksent av Borgen å ta kontakt, og jeg er svært fornøyd med at vi nå kan få klarhet i dette, sier Lund.

- Krigsadvokaten og jeg har ikke hatt noen avtale om møtetidspunkt, men er enige om å møtes på et senere tidspunkt for å gå gjennom boka, sier Borgen.

VENTER PÅ BORGEN: 
Krigsadvokat Terje Lund.
Foto: Espen Røst / Dagbladet
VENTER PÅ BORGEN: Krigsadvokat Terje Lund. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media