FUNGERENDE JUSTISMINISTER: Matthew G. Whitaker er USAs fungerende justisminister, etter at Jeff Sessions onsdag sa opp på president Donald Trumps oppfordring. Foto: REUTERS / Allison Shelley / NTB scanpix
FUNGERENDE JUSTISMINISTER: Matthew G. Whitaker er USAs fungerende justisminister, etter at Jeff Sessions onsdag sa opp på president Donald Trumps oppfordring. Foto: REUTERS / Allison Shelley / NTB scanpixVis mer

USAs fungerende justisminister

Kritiker av Mueller-etterforskningen:
- Farlig nær ved å krysse den røde linja

USAs fungerende justisminister har flere ganger gått ut mot spesialetterforsker Robert Muellers etterforskning.

Onsdag kveld norsk tid, under et døgn etter det spennende mellomvalget i USA som endret det politiske landskapet, ble det kjent at justisminister Jeff Sessions hadde blitt bedt om å trekke seg av president Donald Trump.

- På din anmodning leverer jeg min avskjedssøknad, hetet det i Sessions avskjedsbrev.

Beskjeden var på ingen måte veldig overraskende, da det er godt kjent at Sessions og Trump ikke liker hverandre særlig godt. Heller ikke timingen er spesielt overraskende, da republikanerne har vært bekymret for at å fjerne Sessions før mellomvalget ville slått dårlig ut, skriver New York Times.

Mueller-kritiker

Mannen som nå tar over som fungerende justisminister er Sessions' stabssjef i Justisdepartementet, Matthew G. Whitaker. Ifølge Trump vil det bli utpekt en permanent erstatter på et seinere tidspunkt.

En fungerende justisminister kan bare sitte i 210 dager uten å bli godkjent av Senatet.

BIBELSITAT: Justisminister Jeff Sessions henviste til bibelen da han skulle forsvare at barn blir atskilt fra sine foreldre ved USAs grense mot Mexico. Foto: CNN Vis mer

Det som uansett er interessant med Whitaker er at Det hvite hus sier at han nå får ansvaret for Russland-etterforskningen, skriver Washington Post.

Utnevnelsen utløste raskt bekymring for etterforskningen, siden Whitaker tidligere har vært svært kritisk til Mueller. Inntil i dag er det et ansvar visejustisminister Rod Rosenstein har hatt, ettersom nylig avsatte Sessions erklærte seg inhabil.

Som en konsekvens av det har en rekke uttalelser Whitaker har kommet med tidligere nå blitt hentet fram igjen.

- Mueller har kommet til en rød linje i Russland-etterforskningen, en linje han er farlig nær ved å krysse, skrev Whitaker på CNN i fjor.

«Politisk fisketur»

Kronikken hos CNN ble skrevet etter at det ble rapportert at Mueller-etterforskningen vurderte å kikke på finansene til Trump-organisasjonen.

Whitaker argumenterte blant annet med at Mueller ikke har «brede og langtrekkende fullmakter i etterforskningen», og at etterforskningens grenser var klart definert av Rosensteins brev til Mueller da han ble utpekt som spesialetterforsker.

Han mente det var på tide at Rosenstein beordret Mueller til å begrense etterforskningen, slik at han holdt seg innenfor sitt opprinnelige mandat.

«Hvis han ikke gjør det så vil Muellers etterforskning etter hvert se ut som en politisk fisketur», skrev Whitaker.

Dersom Mueller skulle ønske å etterforske Trumps finanser, må han be Rosenstein om utvidede fullmakter, argumenterte Whitaker.

«Dersom han fortsetter å etterforske de finansielle relasjonene uten utvidede fullmakter, så ville dette reise alvorlige bekymringer om at spesialetterforskerens etterforskning bare er en heksejakt», skrev Whitaker.

Heksejakt er som kjent ordet Donald Trump oftest har brukt for å omtale Russland-etterforskningen.

Kan strupe finansieringen

Under en opptreden på CNN i juli 2017, før han ble Sessions stabssjef, lekte Whitaker seg med et scenario der Trump sparker Sessions og erstatter ham med en midlertidig justisminister.

Whitaker pekte på at føderale reguleringer gir justisministeren makt til å kontrollere spesialetterforskerens budsjett, og at en midlertidig justisminister vil kunne strupe finansieringen.

- Så jeg kan se for meg et scenario der Jeff Sessions blir erstattet med en midlertidig erstatter Og den justisministeren sparker ikke Mueller, men han reduserer budsjettet så mye at etterforskningen nesten stopper, sa Whitaker.

Det store spørsmålet er hvorvidt Whitaker bare lekte seg med hva som kunne komme til å skje, eller om han selv støtter ideen.

Demokratene raser

Torsdag bekreftet Det hvite hus at etterforskningen ikke avbrytes, selv om justisminister Sessions fikk sparken.

- Mueller-etterforskningen vil fortsette, sier Trumps rådgiver Kellyanne Conway i et intervju med Fox News.

Conway bemerker også at hun synes det er «veldig prisverdig og verdt å merke seg at presidenten ønsker at dette skal fortsette».

Men Whitakers kommentarer har allerede fått flere framtredende demokrater til å reagere. Demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer, mener Whitaker bør holde seg unna Russland-etterforskningen.

«Gitt hans tidligere kommentarer der han tar til orde for å strupe finansieringen og å beordre begrensninger i Muellers etterforskning, så bør Whitaker trekke seg fra å ha ansvaret for etterforskningen for resten av sin tid som fungerende justisminister», skriver Schumer på Twitter.

Mark R. Warner, demokraten med høyest rang i Senatets etterretningskomité, som også har etterforsket valget i 2016, sier i en uttalelse at ethvert forsøk på å blande seg inn i Mueller-etterforskningen vil være «grov misbruk av makt fra presidenten».

«Selv om presidenten har fullmakt til å bytte ut justisministeren, så kan ikke dette være det første skrittet i et forsøk på å hindre eller avslutte Mueller-etterforskningen», heter det i uttalelsen.

MANIPULERTE VIDEO: Det hvite hus tok fra CNN-journalist Jim Acosta akkrediteringen hans etter en pressekonferanse. Nå har talskvinne i Det hvite hus, Sarah Sanders, postet en manipulert video av hendelsen. Video: NTB Scanpix. Twitter: PressSec (Sarah Sanders). Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Kan be Whitaker trekke seg

Det er også et faktum at justisdepartementets etiske rådgivere kan bli bedt om å gi sin vurdering av Whitakers uttalelser, og om han burde trekke seg fra etterforskningen eller ikke. Dersom han til sjuende og sist gjør det, vil Rod Rosenstein igjen få det ansvaret.

Men ifølge Huffington Post har ikke justisdepartementet sagt om Whitaker vil etterkomme rådgivernes eventuelle beslutning.

Kilder CNN har vært i kontakt med sier at det ikke er noe som tyder på at Whitaker kommer til å trekke seg fra etterforskningen.

Også republikanske senatorer har kommet med sin vurdering av Sessions fratreden.

«Jeg har stor respekt for Jeff Sessions og hans integritet, men presidenten har retten til å velge sine egne kabinettmedlemmer, gitt at de blir bekreftet av Senatet. Det som nå er helt sikkert er at Mullers etterforskningen av den russiske innblandingen i valget vil fortsette til sin ende, som den burde, ettersom ingen justisminister som vil stoppe etterforskningen vil bli bekreftet (av Senatet)», skriver den republikanske senatoren Lamar Alexander på Twitter.

Vil gjenåpne etterforskning

Når det gjelder demokratene, har de gjort det klart at de vil bruke sitt nyvunne flertall i Representantenes hus til å gjenåpne etterforskningen av Russland-saken der.

Mannen som etter alle solemerker vil lede etterretningskomiteen i Representantenes hus, demokraten Adam Schiff, er skeptisk til onsdagens utviklingen.

«President Trump har fjernet Jeff Sessions. Han vil ha en justisminister som tjener hans interesser, ikke offentlighetens. Muellers etterforskning og uavhengigheten til Justisdepartementet må beskyttes. Whitaker og en hvilken som helst annen kandidat må forplikte seg til begge deler», skriver Schiff på Twitter.

Senator Richard Blumenthal er enda tydeligere:

- Demokratiet vårt er under angrep, sier han til CNN.

Han sier også at Demokratene vil fremme et lovforslag som garanterer at spesialetterforsker Muellers etterforskning er sikret finansiering.

Når det gjelder Muellers etterforskning så har den så langt ledet til 32 personer er siktet, 26 av dem russere. Fire tidligere rådgivere av president Trump har sagt seg skyldig i forskjellige lovbrudd.