Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kritikere av nødnettet klubbes ned, sier fagforeningsboss

Fagforbundets Stein Gulbrandsen til Dagbladet før brannslokkingsmøte om nødnettet i dag.

MUNNKURV: - Folk som har vært ute med kritikk, opplever å få munnkurv og at det blir sanksjonert mot dem, sier Fagforbundets Stein Gulbrandsen til Dagbladet. Han sier at mellomledere i brannvesenet tar kritikken videre, men at det deretter stopper opp. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
MUNNKURV: - Folk som har vært ute med kritikk, opplever å få munnkurv og at det blir sanksjonert mot dem, sier Fagforbundets Stein Gulbrandsen til Dagbladet. Han sier at mellomledere i brannvesenet tar kritikken videre, men at det deretter stopper opp. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en rekke medieoppslag med kritikk mot nødnettet den siste tida, troppet brannsjef Jon Myroldhaug i Oslo og hans kollega i Asker og Bærum, Anne Hjort opp hos Direktoratet for nødkommunikasjon klokka ett idag.

Det nye nødnettet er en av regjeringens storsatsinger for bedret samfunnssikkerhet.

Utenfor direktoratets hovedkvarter i Nydalen sto Stein Gulbrandsen fra Fagforbundet. Han var ikke nådig mot Direktoratet, som ligger under Justisdepartementet, og denne delen av maktapparatet som skal ivareta samfunnssikkerheten.

- Munnkurv Gulbrandsen sier til Dagbladet at
Fagforbundets tillitsvalgte i brannvesenet helt fra utprøvingen begynte har sagt fra om stor misnøye med nødnettet. De tillitsvalgte opplever å møte forståelse for kritikken hos sine ledere, men deretter stopper det ifølge Gulbrandsen opp.

- De som er ansvarlige for beredskapen tar det videre, men så blir de klubbet ned, sier Gulbrandsen.

Han vil ikke si nøyaktig hvem som har blitt klubbet ned, og heller ikke hvem som har gjort det.

- Våre folk har opplevd at de får gjennomslag internt, men så stopper det opp. Folk som har vært ute med kritikk, opplever å få munnkurv og at det blir sanksjonert mot dem, sier han til Dagbladet.
Han vil ikke si om det er Direktoratet eller brannsjefene som har gitt folk munnkurv.

- Ikke fryktkultur - Hos oss er det som i de fleste andre virksomheter, at alle kan få uttale seg om fakta. Men vurderinger er det daglig leder, altså jeg, som uttaler meg om, sier brannsjef Anne Hjort i Asker og Bærum til Dagbladet.

Hun svarer slik på om dette betyr at hennes underordnede har munnkurv:
- Det ordet vil jeg ikke bruke, sier Hjort til Dagbladet.

Hun forteller at en av hennes overbrannmestere er mer kritisk til nødnettet enn hun selv, men avviser at det er snakk om noen fryktkultur i den etaten hun leder.
  - Ikke munnkurv - Foranledningen til møtet var at vi ville snakke om det som framstår i mediene som at vi har drevet med manipulering av tester av nødnettet. Ingen av dem som var til stede på møtet kjente seg igjen i det, sier direktør Tor Helge Lyngstøl i Direktoratet for nødkommunikasjon.

Han avviser å ha gitt noen munnkurv.

- Vi har ikke gitt noen munnkurv, og kommer ikke til å gjøre det, sier han til Dagbladet.


Kritiker uteble
- Vi skal finne løsninger og ha noen diskusjoner, forklarte Jon Myroldhaug da han passerte journalister fra Dagbladet og NRK på vei inn til møtet.

BRANNSLOKKING: Brannsjef i Asker og Bærum Anne Hjort før møtet hos Direktoratet for nødkommunikasjon i ettermiddag. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
BRANNSLOKKING: Brannsjef i Asker og Bærum Anne Hjort før møtet hos Direktoratet for nødkommunikasjon i ettermiddag. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

Avdelingsleder i Oslo brann - og redningsetat, Ragnar Kvennodd, som har sagt til NRK at det nye nødnettet er skuffende dårlig og at direktoratet ikke har fulgt opp problemene godt nok, dukket ikke opp på møtet.

- Jeg synes det er greit å diskutere dette på mitt nivå, sa Myroldhaug på NRKs spørsmål om Kvennodd i praksis har fått munnkurv.
- Vi har ikke gjort noen sånne tiltak, sier informasjonsleder Ida Løfsgaard Kojedahl i Oslo Brann- og redningsetat da Dagbladet spør om noen hos dem har fått munnkurv.

PST-møte  Det er særlig røydykkernes problemer med å bruke nødnettet inne i bygninger som har bekymret Kvennodd. På grunn av problemene med å oppfange signaler innendørs har røykdykkerne i stedet benyttet det gamle UHF-sambandet.

- De vil høre hva vi mener om innendørsdekningen, sa Anne Hjort til Dagbladet før hun gikk inn til møtet i dag.

Direktør Tor Helge Lyngstøl i Direktoratet for nødkommunikasjon sier til Dagbladet at han tar kritikken mot nødnettets mangler innendørs på alvor.

Da direktoratet den 21. august fikk vite at PST ikke bruker nødnettet men i stedet har gått tilbake til det gamle, analoge systemet for livvakttjenesten når disse er inne i enkelte bygg, hadde han derfor møte med PST-ledelsen for å kartlegge hva som kan gjøres for å tilpasse systemet bedre til PSTs behov.

- Ikke hovedhensikten Når det gjelder brannvesenet i Oslo og Asker og Bærum, som ikke bruker nødnettet til sine røykdykkere, sier han at det aldri har vært noen hovedhensikt med nødnettet at det skulle brukes av brannvesenet til røykdykking.

Han forklarer at dette er en spesiell, lokal bruk med store krav til sikkerhet og at det er opp til de lokale brannsjefene om de heller vil bruke det gamle UHF-nettet.

- Men vi skal se på en del tiltak der også, sier Lyngstøl til Dagbladet.

BRANNSJEF: Brannsjef i Oslo, Jon Myroldhaug. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
BRANNSJEF: Brannsjef i Oslo, Jon Myroldhaug. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media