DREPT: Anwar al-Awlaki. Foto: Site Intelligence Group / AFP / Scanpix
DREPT: Anwar al-Awlaki. Foto: Site Intelligence Group / AFP / ScanpixVis mer

Kritikere stiller spørsmål ved drapet på Awlaki

Mener drapet på Anwar al-Awlaki i Jemen kan være et brudd på amerikansk lov.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jurister som lenge har kritisert USA for drap på al-Qaida medlemmer i utlandet, mener drapet på al-Awlaki kan være et brudd på amerikansk lov.

Al-Awlaki, som ble født i New Mexico og som ska ha hatt en ledende rolle i al-Qaida-nettverket på Den arabiske halvøy, ble drept i et amerikansk droneangrep fredag.

- At al-Awlaki var både amerikansk og jemenittisk statsborger, betyr at han hadde ekstra beskyttelse i henhold til amerikansk lov som han ikke ville hatt om han bare var en jemenittisk statsborger, sier Mary Ellen O'Connell, professor i internasjonal rett ved University of Notre Dame.

Ettersøkt terrorist Al-Awlaki har stått svært høyt på amerikanske myndigheters lister over ettersøkte terrorister, og ifølge BBC kommer trolig ordren om drapet direkte fra den amerikanske presidenten.

- Presidenten har gjort noe som etter min mening er svært betenkelig ut ifra vår egen grunnlov, sier O'Connell.

Al-Awlaki, som bodde i Virginia før han forlot USA kort tid etter 11. september 2001, var den første amerikanske statsborgeren som ble satt på USAs såkalte dødsliste etter terrorangrepene mot New York og Washington.

Ingen uenighet Ifølge amerikanske tjenestemenn skal det amerikanske justisdepartementet ha gitt grønt lys til drapet på al-Awlaki, og det var ingen dissens om lovligheten av drapet, skriver The Washington Post.

- På generelt plan vil det være fullt lovlig for USA å angripe høytstående ledere av fiendtlige styrker uavhengig av deres nasjonalitet, dersom de planlegger å drepe amerikanere, sier en ikke navngitt tjenestemann og viser til retten til selvforsvar.

Kritikere har bedt om offentliggjøring av det jurdiske grunnlaget for drap på amerikanere utenfor USA og mener det ellers vil kunne ses på som utenomrettslige henrettelser i strid med både amerikansk lov og folkeretten.

Også Samir Khan, som skal ha blitt drept sammen med al-Awlaki i droneangrepet fredag, var amerikansk statsborger.

(NTB)