BAK LÅS OG SLÅ: Onsdag ble bilder av Elba Esther Gordillo i fengselet vist på mexicansk tv. Gordillo er kjent for sin overdådige livsstil. Foto: EPA / STRINGER
BAK LÅS OG SLÅ: Onsdag ble bilder av Elba Esther Gordillo i fengselet vist på mexicansk tv. Gordillo er kjent for sin overdådige livsstil. Foto: EPA / STRINGERVis mer

Kritikerne mener Elba er selve prototypen på gammeldags korrupsjon

Mexicos mektigste fagforeningsleder siktet for underslag og organisert kriminalitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at Mexicos mektigste fagforeningsleder, Elba Esther Gordillo (68), ble arrestert for korrupsjon spekuleres det i hvilket budskap landets nye president, Enrique Peña Nieto ønsker å sende.

Bildene av Gordillo bak gitteret i fengsel rullet over tv-skjermene onsdag og overrasket nok mange mexicanere. Gordillo, som leder landets mektige fagforening for lærere, er godt kjent for sine eksklusive Hermes-vesker og sko.

Ikledd en hvit høyhalset genser stod hun onsdag overfor en tjenestemann som lest opp siktelsen for underslag og organisert kriminalitet.

Tilsammen skal hun ha unndratt mer enn 156 millioner dollar fra fagforeningens fond, som hun har brukt til å opprettholde den overdådige livsstilen hun er så kjent for, med private jetfly, plastiske operasjoner og designerklær.

Krass beskjed Hennes kritikere har lenge ment at Gordillo er selve prototypen på gammeldags mexicansk korrupsjon og et symbol på makta som dominerer Mexico. Mange mener Peña Nieto nå sender et tydelig budskap om at andre fagforeningsledere og businessmagnater bør være på vakt og ikke komme i veien for den ferske presidenten.

Peña Nieto kom til makten etter presidentvalget 1. juli i fjor, etter at hans Partido Revolucionario Institucional (PRI) hadde vært borte fra makten siden 2000. PRI styrte Mexico i hele 71 år før Vincente Fox fra PRD ble valgt i 2000. Nobelprisvinner i litteratur, Mario Vargas Llosa, har gitt PRI-partiets styring tilnavnet «det perfekte diktatur».

- Dette er en gammel taktikk, la oss håpe at det ikke stopper her, slik det gjorde tidligere, når en enkelt sak var nok til å roe ned ting og legitimere presidentens makt. La oss håpe det ikke stopper her, og at det bli litt mer systematisk, noe det er et brennende behov for, sier Jose Antonio Crespo, analytiker ved Center for Economic Studies, til nyhetsbyrået Associated Press.

Crespo siktet til businessmagnatene og fagforeningslederne som har bygget seg opp store formuer og politisk makt ved å dominere hele sektorer av den mexicanske økonomien. Deres motstand vil kunne bli et vanskelig hinder for Peña Nietos løfter om å modernisere og åpne økonomien i landet.

Gordillo ble pågrepet da hun ankom landet i et fly fra San Diego tirsdag kveld, og fraktet til et kvinnefengsel i Mexico by.

Startet som lærer Peña Nietos statsadvokat, Jesus Murillo Karam, mener arrestasjonen av Gordillo viser at den nye administrasjonen tar valgløftene om lov og orden seriøst.

KORRUPSJON: Elba Esther Gordillos kritikere har lenge ment at hun er selve prototypen på gammel mexicansk korrupsjon. Foto: Imelda Medina / Reuters
KORRUPSJON: Elba Esther Gordillos kritikere har lenge ment at hun er selve prototypen på gammel mexicansk korrupsjon. Foto: Imelda Medina / Reuters Vis mer

- Vi prøver å overholde løftet om å bekjempe korrupsjon, en av hjørnesteinene i presidentens politikk, sier han til LA Times.

Gordillo startet sin karriere som lærer i en av landets aller fattigste stater, Chiapas, og har fått tilnavnet «La Maestra». Hun ble rakt kjent for sin luksuriøse livsstil, og ga en gang Hummer-biler til flere av sine underordnede.

Hun har også vær mistenkt for en rekke forhold gjennom årene, blant annet for drapet på en rival på 80-tallet. Ingen av mistankene ble noengang bevist, og hun fortsatte å lede 1,5 millioner medlemmer som har hatt stor innflytelse på valgene.

I 2006 hjalp hun blant annet den forrige presidenten, Felipe Calderón, til en smal seier.

Forskjellen fra luksuslivet sør i California, hvor hun eier flere eiendommer og tilbragte store deler av tiden sin, til det enkle fengselet er stor for Gordillo. Ifølge El Universal forteller kilder i fengselet at Gordillo ikke fikk middag den første kvelden i fengselet, og at et av barnebarna hennes skal ha kommet med en bag med tannbørste og en den andre personlige eiendeler.

VISER MUSKLER: Det spekuleres i hva den nyinnsatte presidenten Enrique Pena Nieto ønsker å vise med arrestasjonen av fagforeningslederen Elba Esther Gordillo. Foto: Mario Guzman / EPA
VISER MUSKLER: Det spekuleres i hva den nyinnsatte presidenten Enrique Pena Nieto ønsker å vise med arrestasjonen av fagforeningslederen Elba Esther Gordillo. Foto: Mario Guzman / EPA Vis mer