Kritikk: - Uunngåelig

Milliardæren Jeffrey Epstein ble funnet død i fengsel lørdag.

DØD: Jeffrey Epstein. Foto: New York State Division of Criminal Justice Services/Handout
DØD: Jeffrey Epstein. Foto: New York State Division of Criminal Justice Services/HandoutVis mer

Milliardæren var anklaget for menneskehandel og overgrep mot unge jenter. Han tok sitt eget liv i fengsel.

Nå kommer det fram stadig flere detaljer rundt Epsteins dødsfall. Epstein skal ha forsøkt å ta sitt liv ved en anledning tidligere, og ble således overvåket døgnet rundt. Men elleve dager før dødsfallet, skal han ha blitt tatt av selvmordsovervåking, skriver New York Times.

Likevel skal vaktene ha en ordning der de sjekket innom ham en gang i halvtimen. Lørdag kveld skjedde en brist i rutinene, skriver avisa, og han ble dermed ikke fulgt godt nok med på.

Kritikkverdig

I tillegg opplyser kilder at Epstein skulle hatt en cellekamerat. Det var heller ikke tilfelle, da han nylig var overført til et annet fengsel. Slik ble også rutinene i fengselet brutt.

FBI og det amerikanske justisdepartementet etterforsker dødsfallet.

Ifølge Washington Post skal arbeidsforholdene for vaktene også ha vært kritikkverdige.

Ifølge forbundslederen for statsansatte i USA, Serene Gregg, var mindre enn 70 % av de ansatte ved fengselet i arbeid. Det gjorde at mange av de ansatte måtte jobbe overtid og arbeidsuker på 60-70 timer, sier hun.

Til sammenligning er en vanlig norsk arbeidsuke på 37,5 timer.

- Hadde det ikke vært Epstein, ville det vært noen andre på grunn av forholdene i fengselet. Det var et spørsmål om tid. Det var uunngåelig, sier Gregg.

PÅ FEST: Et videoklipp fra NBC News, filmet i 1992, viser finansmannen Jeffrey Epstein og president Donald Trump konversere i festlige lag sammen. Videoklippet ble hentet opp etter Trumps uttalelse om at han «aldri hadde likt» Epstein. Jeffrey Epstein er siktet for menneskehandel og seksuell utnytting. Video: CNN Vis mer

Kjent person

Søndag ble Epstein obdusert, men legen ønsker foreløpig ikke å komme med noen klar dødsårsak, selv om det skal være klart at dødsfallet er selvpåført.

Epstein var en tidligere kapitalforvalter og har vært venn med både ekspresident Bill Clinton, britiske prins Andrew og president Donald Trump.

Allerede for 17 år siden skrev anerkjente New York Magazine et langt portrett om multimilliardæren, kjendisvennen og presidentkompisen.

«Den internasjonale, mystiske pengemannen» var tittelen.

Ifølge New York Magazine tjente finansmannen sin formue med selskapet Epstein and Co., som han startet opp i 1982. Her hjalp Epstein rikinger med mer enn én milliard kroner i formue med å forvalte økonomien.

- Jeg vil at folk skal forstå makten og ansvaret som kommer med pengene, har den tidligere mattelæreren uttalt.