Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kritikk mot Gros ledelse av WHO

Endringene og reformene i Verdens Helseorganisasjon (WHO) under Gro Harlem Brundtlands ledelse går for langsomt. Det skriver legetidsskriftet British Medical Journal foran årsmøtet i Verdens helseforsamling, som åpner i Geneve 17. mai.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aids den største helsetrusselen

I en kommentarartikkel fastslår det anerkjente tidsskriftet at de fleste som tidligere stilte seg kritisk til måten WHO ble drevet på, er tilfredse med kursendringen Brundtland har foretatt etter at hun overtok styringen i fjor sommer.

- Men enkelte innenfor organisasjonen er skuffet og hevder at hennes heseblesende reformprogram verken har det nødvendige tempo eller er radikalt nok til å møte de utfordringer WHO står overfor, skriver British Medical Journal.

Ifølge artikkelen er det misnøye med at stillingene som forskningsdirektør og direktør for kvinners helse og utvikling, ikke er blitt besatt. Kritikerne mener også at kvinner fortsatt er sterkt underrepresentert i organisasjonen.

Støre tilbakeviser

Brundtlands stabssjef i WHO, Jonas Gahr Støre, tilbakeviser kritikken og mener at den hviler på sviktende grunnlag.

- Vi har 35 departementer i WHO som ledes av direktører. At to av disse postene ikke er besatt, er helt normalt i en organisasjon av denne størrelsen, sier han på telefonen til NTB.

Støre opplyser at WHO har bestilt en grundig vurdering av organisasjonens forskningsinnsats.

- Vi fant det uklokt å ansette direktøren før rapporten forelå, fordi vi ønsker å skreddersy den nye lederens kvalifikasjoner etter de oppgaver vedkommende skal utføre. Det samme gjelder den nye direktøren for kvinners helse, sier han.

Støre mener at anklagene om svak kvinnerekruttering skyter høyt over mål. Tallet på kvinnelige direktører har i løpet av ti måneder økt fra 10 prosent til over 30 prosent.

I den øverste ledergruppen sitter det fem menn og fem kvinner, og ved nyrekrutteringer er det innført en kvinnekvote på 60 prosent.

Støre minner om at WHO er en organisasjon på 4.500 mennesker som er vant til et helt annet system og andre rutiner enn de som nå innføres.

- Det finnes få eksempler i FN-systemet på at det er gjort så dyptgripende, strukturelle endringer i løpet av 10 måneder, sier han.

(NTB)