Kritikk mot Nobelkomitéen

- Forbigåelsen av Gerry Adams er et slag i ansiktet på det katolske mindretallet i Nord-Irland. Det sier William Lafferty ved Universitetet i Oslo, som er ekspert på spørsmål om Nord-Irland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lafferty er sjokkert og forbauset over tildelingen, som han mener er blant de mest kontroversielle i komitéens historie.

- Komitéen har gitt fredsprisen til unionistlederen David Trimble, som i det lengste har stått imot alle forandringer, mens de delene av den katolske befolkningen som har beveget seg lengst og tatt de største sjansene, blir oversett. Dette er så til de grader i utakt med idéen bak Nobels fredspris at det nesten ikke finnes ord for det, sier Lafferty til NTB.

Kan skade freden

Lafferty, som er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, frykter at tildelingen til bare to av fredsavtalens tre hovedaktører kan komme til å skade den vanskelige fredsprosessen .

- Komitéen har grepet inn i en ømfintlig politisk situasjon på en meget uheldig måte, som viser manglende innsikt i de dypere røttene til konflikten. Det er fare for at unionistene og Trimble vil utnytte dette til å forsterke sin steile holdning som for øyeblikket gjør fredsprosessen fastlåst - blant annet ved å stille krav til Sinn Fein som det ikke er dekning for i fredsavtalen, sier Lafferty.

Han tror at pristildelingen vil bli tatt særdeles ille opp i store deler av den katolske befolkningen, blant annet i Sinn Feins kjerneområder i Vest-Belfast.

Norsk konservatisme

- Nesten halvparten av den katolske befolkningen vil se dette som nok et eksempel på at det internasjonale samfunn overser dem og deres situasjon. Tilhengerne av Sinn Fein har stilt seg sterkere bak fredsavtalen enn noe annet parti, og bevegelsen har i flere år inngått mange vanskelige kompromisser. Så opplever de at bare de andre partene får anerkjennelse. Dette kan forstyrre den fine balansen som er oppnådd. Det ville vært bedre å gi prisen til Hume alene, eller sammen med britenes Nord-Irland-minister Mo Mowlam og den amerikanske mekleren George Mitchell.

Det hele føyer seg inn i et mønster. Norge følger i Nord-Irland-spørsmålet en konservativ britisk utenrikspolitisk tradisjon som til og med Blair-regjeringen delvis har forlatt, men som Nobelkomitéen dessverre fører videre, sier William Lafferty.

Glad og skuffet

Sinn Feins fremste organisatoriske støttespiller i Norge er Irlandskomitéen i Oslo. Komitéens leder Kan Jackson er også skuffet over at Gerry Adams ikke ble hedret, men er likevel glad for at årets pris gikk til fredsarbeidet i Nord-Irland.

- Det er urimelig og skuffende at Gerry Adams ble forbigått, for uten Sinn Feins støtte ville det ikke blitt noen fredsavtale. Men jeg er glad for at unionistene og Trimble har fått prisen, fordi jeg tror dette vil forplikte Trimble til en mer konstruktiv opptreden i en prosess som nå er i store vanskeligheter, sier Jackson til NTB.

Han tror ikke at utelatelsen av Adams vil føre til politiske problemer fra Sinn Feins side.

- Adams og de andre Sinn Fein-lederne er så profesjonelle og er så innstilt på å finne fredsløsninger at de ikke vil la dette forstyrre prosessen, sier han.