Kritikk mot Nobelkomitéen

- Forbigåelsen av Gerry Adams er et slag i ansiktet på det katolske mindretallet i Nord-Irland. Det sier William Lafferty ved Universitetet i Oslo, som er ekspert på spørsmål om Nord-Irland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Lafferty er sjokkert og forbauset over tildelingen, som han mener er blant de mest kontroversielle i komitéens historie.

- Komitéen har gitt fredsprisen til unionistlederen David Trimble, som i det lengste har stått imot alle forandringer, mens de delene av den katolske befolkningen som har beveget seg lengst og tatt de største sjansene, blir oversett. Dette er så til de grader i utakt med idéen bak Nobels fredspris at det nesten ikke finnes ord for det, sier Lafferty til NTB.

Kan skade freden

Lafferty, som er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, frykter at tildelingen til bare to av fredsavtalens tre hovedaktører kan komme til å skade den vanskelige fredsprosessen .

- Komitéen har grepet inn i en ømfintlig politisk situasjon på en meget uheldig måte, som viser manglende innsikt i de dypere røttene til konflikten. Det er fare for at unionistene og Trimble vil utnytte dette til å forsterke sin steile holdning som for øyeblikket gjør fredsprosessen fastlåst - blant annet ved å stille krav til Sinn Fein som det ikke er dekning for i fredsavtalen, sier Lafferty.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer