Kritikk mot Røde Kors etter Holmlia-drapet

Flere frivillige organisasjoner mener Norges Røde Kors har brukt engasjementet etter drapet på Benjamin Hermansen til å profilere seg selv og «Stopp Volden»-aksjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange av organisasjonene bak fakkeltog og støttekonserter de siste ukene er kritiske til at Røde Kors har prøvd å sette agendaen for arrangementene og profilere sin egen «Stopp Volden»-kampanje, skriver Dagsavisen.

Vanlig høflighet

De reagerer på at Røde Kors blant annet arrangerte en tv-overført støttekonsert på Sentrum Scene dagen før den tillyste konserten på Holmlia, med mange av de samme artistene.

- Norsk Folkehjelp ville aldri lagt et arrangement dagen før Røde Kors skulle hatt et tilsvarende. Det dreier seg om vanlig høflighet for ikke å ødelegge for hverandre, sier Ivar Christensen i Norsk Folkehjelp til avisen. Det samme mener Redd Barna.

Ville avlyse fakkeltog

Antirasistisk Senter ble tre dager før det store fakkeltoget innkalt til Røde Kors, som ville at fakkeltoget skulle avlyses, til fordel for et dagarrangement i Røde Kors' regi.

- Vi følte oss presset av Norges Røde Kors, sier forsker Henrik Lunde ved Antirasistisk Senter. Han mener det er meningsløst å profilere egen organisasjon i kampen mot rasisme.

Rådgiver Bernt Apeland i Norges Røde Kors mener organisasjonen har ligget lavt i profileringen, og bevisst unngått å konkurrere med Holmlias arrangementer.

NTB