Kritikk mot Statoils nye «postmann Pat»

- Er det post og bankerfaring Statoil trenger når selskapets nye strategi skal utformes? Det er grunn til å spørre hvilke direktiver statsråd Anne Enger Lahnstein har gitt til styreformann Ole Lund når de ender opp med Olav Fjell som ny konsernsjef i Statoil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Olav Fjell

Helt A4

Professor i petroleumsøkonomi Øystein Noreng er svært overrasket over at statsråd Anne Enger Lahnstein og styreformann Ole Lund har utpekt tidligere Postbank-direktør Olav Fjell til å overta jobben etter Harald Norvik. Framstående analytikere og folk i bransjen deler hans undring.

- Hva er grunnen til at en person som er blottet for kjennskap til kompliserte energispørsmål skal bli sjef for et energiselskap av internasjonalt format? Er det sannsynlig at British Petroleum ville hentet sin nye toppsjef fra postverket?

Postmann Pat

- Postmann Pat er sikkert kompetent nok til å lede bankvirksomhet, men det vil vekke undring i miljøet at man finner på å plassere ham som sjef for Norges største oljeselskap, sier en annen.

- Her hadde de flere meget kompetente personer som nyter bred tillit, blant andre Rune Bjerke. De valgte den som ikke hadde peiling på energispørsmål. Hvorfor gjorde de det, undrer en tredje.

- På denne måten sørger man for å gi oljebyråkratene, som ekspedisjonssjef Tore I. Sandvold, enda større makt i en tid da det motsatte burde skje, lyder en av kommentarene.

Strategi

Analytikere og andre observatører i bransjen minner om at Olje-Norge står foran en enorm omstruktureringsprosess.

Professor Øystein Noreng ved handelshøyskolen BI mener sentrumsregjeringen etter alt å dømme har vært mest opptatt av at den nye Statoil-sjefen ikke skulle være Ap-mann.

- Det er interessant at Lahnstein og Lund velger en mann fra offentlig sektor til å lede statsoljeselskapet Statoil. Det er også veldig interessant å se hva Lahnstein har gjort siden hun ble vikar for olje- og energiminister Marit Arnstad.

- Først pælmet hun Statoils gamle styre, med den følge at konsernsjef Harald Norvik gikk av. Så hentet hun Ole Lund inn som ny styreformann. Han var knapt på plass før han, i samarbeid med Norsk Hydro, svelget Saga. Deretter meldte han sin interesse for SDØE. Hva er det neste Lahnstein og Lund finner på, spør Noreng.