Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kritikk mot svensken som «vet alt»

- Vi får oppleve mange historier etter hvert, sier Simen Mørdre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Svenske Fredrik Sträng er en av de ti klatrerne som overlevde raskatastrofen i verdens farligste og nest høyeste fjell sist fredag. Nordmannen Rolf Bae og ti andre måtte bøte med livet.

Fra første dag tilbake i base camp var det svensken som kunne fortelle verden at minst 11 av hans kolleger hadde omkommet i raset.

Allerede i helgen fikk Dagbladet.no velmente råd om å være meget forsiktig med opplysninger fra svensken - selv om han var i fjellveggen da tragedien rammet.

I dette telefonintervjuet med Sveriges Radio mandag kritiserer Sträng flere av sine klatrekolleger i K2 i forrige uke, ikke navngitte riktignok, for dårligere forberedelser og manglende kompetanse.

Ble lokket av finværet

I et nytt telefonintervju med Sveriges Radio tirsdag morgen sier Sträng at flere av klatrerne la alle regler til side på grunn av det fine været og ventet for lenge før de begynte turen nedover K2 fredag.

På nettstedet Mounteverest.net blir svensken hengt ut som en løgner.   På K2Climb.net går også debatten heftig om Strängs uttalelser og konklusjoner etter ulykken.

Svenskens pressetalsmann Johan von Stedingk sier til expressen.se at Sträng selv ikke vil kommentere kritikken fordi påstandene er for lavpannede til at de fortjener å bli imøtegått.

image: Kritikk mot svensken som «vet alt»

- Kritiske til selvskryt

Talsmann for den norske ekspedisjonen, Mount Everest-klatrer Simen Mørdre, har merket seg noe av meningsutvekslingen om Strängs raske konklusjoner.

- Selv følger jeg med på den anerkjente nettsiden Explorersweb.com. Den er det erfarne klatrere som står bak, og mange av bloggerne her er nok kritiske til det de opplever som kjappe konklusjoner og framheving av seg selv fra Strängs side, sier Mørdre til Dagbladet.no.

Fra sin hjemlige base har Mørdre ingen vurderinger av Strängs observasjoner, bortsett fra at han har hørt Sträng si at han har båret klatrere ned etter rasulykken.

- Jeg vet bare at det er svært vanskelig å bære folk ned en vegg i K2, sier Mørdre, som var på toppen av Mount Everest i fjor, og som skulle vært med på denne ekspedisjonen til K2.

Men han måtte hoppe av turen etter all turbulensen rundt det børsnoterte selskapet Acta, som han leder.

- De vil nok lese om det

- Våre tre klatrere har ikke hatt praktisk mulighet til å følge diskusjonene som går i fagmiljøene etter ulykken. Men når tiden er moden, vil de nok begynne å lese seg gjennom.

 PÅ K2:  Etablerte klatrere er skeptiske til historiene fra svenske Fredrik Sträng, selv om han har vært på K2 og overlevde rastragedien sist fredag. Foto: SCANPIX/PRIVAT.
PÅ K2: Etablerte klatrere er skeptiske til historiene fra svenske Fredrik Sträng, selv om han har vært på K2 og overlevde rastragedien sist fredag. Foto: SCANPIX/PRIVAT. Vis mer

- Uansett vil vi få oppleve mange og ulike historier framover fra de overlevende klatrerne som var sammen i veggen. Opplevelsene er så personlige og sterke under ekstreme forhold at du kan sitte igjen med helt andre inntrykk enn en klatrer du har levd tett på når dramatikken skjer. Det er ganske naturlige, selv lenge etterpå, mener Mørdre.

- Han må være sterkt preget

Han har merket seg kritikken fra nederlenderen Wilco van Rooijen etter behandlingen på sykehuset i Skardu i Pakistan mandag.

- Han er en voksen og anerkjent klatrer, og jeg kan jo ikke påstå at han er i sjokktilstand. Men han er nødvendigvis sterkt preget av det han har opplevd så tett på, sier Mørdre.

Gjengen med skråsikre ekstremklatrere fikk et kraftig skudd for baugen i 1986 etter savnetmeldinger nettopp i K2.


I live etter 11 dager
To østerrikere var så lenge savnet at de ble erklært døde. Da de kom tilbake til leiren, i live, etter 11 døgn, var utstyret deres stjålet.

- Ut fra det jeg har fanget opp, har jeg så langt ingen grunn til å tro at Rolf Bae eller de tre andre nordmennene har brutt noen sikkerhetsforskrifter - heller ikke den aller viktigste: å starte turen ned til avtalt klokkeslett, sier Simen Mørdre.

- FREMHEVER SEG SELV: - Etablerte klatrere kan nok være skeptiske til Fredrik Sträng fordi de opplever at han fremhever seg selv, sier Simen Mørdre. Han har selv besteget verdens høyeste fjell Mount Everest.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!