Kritikk mot ubåtjakten: - Forsvaret har ikke lagt fram «harde fakta»

Den største militæroperasjonen i Sverige siden den kalde krigen fortsetter, men er trappet ned. Nå bobler kritikken av aksjonen til overflaten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOCKHOLMS SKJÆRGÅRD (Dagbladet): Svenske myndigheter har fått inn over 100 tips etter at det ble klart at de jaktet på en antatt ubåt i Stockholmsskjærgården. Ikke alle disse uidentifiserte flytende objektene har vært like interessante for den militære søkeoperasjonen, som i dag går inn i dag sju.

Representantene for det svenske sjøforsvaret nektet å kalle det en nedtrapping av søket i går, men kalte det en ny fase. Marinens mest avanserte fartøy, HMS «Visby» blir liggende i havn på ubestemt tid, men med økt beredskap.

Samtidig med at innsatsen trappes ned, begynner nå kritikken av aksjonen, som er den største i Sverige siden den kalde krigen, å komme til overflaten.

«Alt som vanlig» En kilde Expressen har snakket med, sier at det innen Forsvarets radioanstalt, (FRA), nå stilles store spørsmålstegn ved operasjonen.

Innen FRA skal de stille seg undrende til at det etter en ubåtjakt som nå er inne i sitt sjuende døgn, fortsatt ikke er lagt fram «harde fakta» for at Svensk teritorium er blitt krenket.

HAR LAGT TIL HAVN: Den svenske marinens mest avanserte fartøy, HMS «Visby», la til havn i går, og blir liggende der på ubestemt tid. Foto:  REUTERS/Fredrik Sandberg/TT News Agency
HAR LAGT TIL HAVN: Den svenske marinens mest avanserte fartøy, HMS «Visby», la til havn i går, og blir liggende der på ubestemt tid. Foto: REUTERS/Fredrik Sandberg/TT News Agency Vis mer

Den store innsatsen ble innledet fredag, men på Forsvarets radioanstalt var «alt som vanlig». Personalet gikk hjem i 17-tiden og operasjonen førte ikke til noen spesiell aktivitet, skriver Expressen.

Dette til tross for at FRAs hovedoppgave er å bedrive signaletteretning.

Expressen skriver også at myndighetenes avanserte signalspaningsfartøy HMS «Orion», ikke er blitt tilkalt til Stockholmsskjærgården i løpet av operasjonen. Skipet og mannskapet har særskilt kompetanse på å søke etter ubåter. Skipet ligger nå ved Gdansk, sør i Østersjøen, ifølge Expressen.

Forsvarets radioanstalt er en sivil myndighet som sorterer under forsvarsdepartementet, og har rundt 700 ansatte.

Verken FRA eller det svenske forsvaret har ønsket å kommentere Expressens opplysninger.

Holder ikke vann Over hundre svensker har rapportert om uidentifiserbare flytende objekter. Ikke alle har vært like interessante.

Det svenske forsvaret har offentliggjort opplysninger om i alt fem observasjoner - samtlige er gjort av privatpersoner.

Ifølge Admiral Anders Grenstad, har militæret ansett informasjonen som «svært troverdig».

De har imidlertid ikke framlagt bevis på at noen har krenket Svensk territorium.

Derimot har en rekke indisier som er blitt presentert i Svensk presse, vist seg å ikke holde vann:

• En svartkledd person på et skjær, som det ble spekulert i om var en russisk froskemann, viste seg å være en gammel svensk fisker.
• Det er avkreftet at svenske myndigheter har plukket opp et nødsignal mellom et fartøy i svensk farvann og den russiske enklaven Kaliningrad.
• Forsvaret har også avkreftet at aksjonen ble utløst av at en svensk militærbåt kjørte på en russisk sendebøye, slik Aftonbladet meldte mandag.

UFO-JAKT: Mer enn 100 personer har meldt om uidentifiserbare flytende objekter etter at det svenske forsvaret satte i gang sin aksjon fredag. Så langt har ikke forsvaret lagt fram bevis for at svensk territorium er blitt krenket. Dette bildet, som viser noe som kan være en ubåt, ble tatt av en privatperson  søndag. Foto: Det svenske forsvaret
UFO-JAKT: Mer enn 100 personer har meldt om uidentifiserbare flytende objekter etter at det svenske forsvaret satte i gang sin aksjon fredag. Så langt har ikke forsvaret lagt fram bevis for at svensk territorium er blitt krenket. Dette bildet, som viser noe som kan være en ubåt, ble tatt av en privatperson søndag. Foto: Det svenske forsvaret Vis mer