Kritikken av Ivanka Trumps e-postbruk blusser opp igjen

Lederen for kontrollkomiteen i Kongressen mener Ivanka Trump og Jared Kushner ikke har fulgt føderale lover til punkt og prikke.

FÅR KRITIKK: Ivanka Trump og Jared Kushner skal ikke ha fulgt retningslinjene i sin bruk av medlingstjenester og epost. Foto: AP Photo / Kerstin Joensson / NTB scanpix
FÅR KRITIKK: Ivanka Trump og Jared Kushner skal ikke ha fulgt retningslinjene i sin bruk av medlingstjenester og epost. Foto: AP Photo / Kerstin Joensson / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Lock her up», «lock her up», «lock her up».

Slagordet gjallet på omtrent hver eneste valgkampmøte Donald Trump holdt under valgkampen i 2016. Personen Trumps tilhengere ville ha «locked up», altså kastet i fengsel, var Hillary Clinton. Bakgrunnen var Hillary Clintons bruk av privat e-post under sin tid som USAs utenriksminister.

E-post-trøbbel for Ivanka

Dermed var det en tanke ironisk da Ivanka Trump i fjor høst så ut til å havne i problemer for sin e-post-bruk. Etter en gjennomgang av presidentdatterens e-post-bruk viste det seg nemlig at hun brukte sin private e-post i jobben store deler av 2017.

Det fikk Trump-rådgivere til å slå alarm, da hennes e-post-bruk minnet om Clintons e-post-bruk. Ivanka Trump avviste sammenlikningen.

- Mine e-poster ble ikke slettet. Det var heller ikke noe substansielt der, det var ikke noe konfidensielt i dem. Så det er ingen kobling mellom de to tingene, sa Ivanka, som likevel innså at mange ville sammenlikne hennes e-post-bruk med Clintons.

- Folk som vil se det som det samme (som Clintons e-poster), ser det som det samme.

Bråket rundt Ivankas e-post-bruk stilnet, men nå blåser det opp til storm igjen, både for presidentdatteren, og hennes ektemann Jared Kushner.

FBI: Trump starter sitt kampanjebesøk i New Hampshire med nyheten om at FBI har bestemt seg for å ta opp etterforskningen rundt Hillary Clintons private eposter. Video: Reuters Vis mer

Hevder Ivanka ikke lagret e-poster

Bakgrunnen er et brev fra lederen av kontrollkomiteen i Kongressen, demokraten Elijah Cummings. Torsdag sendte han nemlig et brev til rådgiver for Det hvite hus, Pat Cipollone, der han skriver at Kushner brukte den krypterte meldingstjenesten WhatsApp til å kommunisere med utenlandske kontakter i embets medfør, noe som i utgangspunktet skal være forbudt når det gjelder regjeringsrelaterte saker.

Ifølge Cummings skal Ivanka Trump ikke ha ha lagret alle e-postene hun fikk på sin private e-post, som hun ifølge loven skal. Det har presidentdatteren hele tiden hevdet at hun gjorde.

Cummings påstander kommer på bakgrunn av et møte kontrollkomiteen hadde med ekteparets advokat Abby Lowell, men Lowell kjenner seg ikke igjen i Cummings påstander.

Advokat avviser påstandene

I et brev til kontrollkomiteen hevder han at Cummings har vridd på hans uttalelser og at han ikke har sagt noe av det Cummings mener han har sagt.

Også republikanere som deltok under møtet mener Cummings «feilaktig sverter» Jared Kushner og Ivanka Trump. Ifølge dem skal Lowell under møtet ha sagt at omfanget av den private e-post-bruken skal ha vært minimal, og at alt materiale har blitt lagret og arkivert som det skal.

Ivanka Trump har tidligere uttalt at e-postene det dreier seg om i hovedsak handlet om «planlegging av logistikk og håndtere det faktum at jeg har et liv privat og et liv på jobben».

Clintons e-postbråk

Det Clinton i sin tid fikk svært skarp kritikk for var at hun kort tid før hun ble utnevnt som USAs utenriksminister i 2009, etablert en privat server i sitt hjem i New York.

Serveren ble brukt til å håndtere all hennes digitale korrespondanse, inkludert korrespondanse i jobbsammenheng i de fire åra hun var utenriksminister. E-post-bruken var uregelmessig, og ble etterforsket av FBI.

De fastslo at ingen «fornuftig aktor» ville ha siktet henne for e-postbruken, men gikk likevel til det uvanlig skrittet å kalle e-postbruken for «ekstremt skjødesløs». En av tingene Clinton fikk mest kritikk for var at mange tusen av hennes e-poster ble slettet. FBI fastslo at de ikke ble slettet med vilje.

Dermed er det naturlig nok et sentralt poeng for demokrater, og Hillary Clintons medhjelpere, hvorvidt Ivanka Trump og Jared Kushner har lagret all relevant korrespondanse via e-post og meldingstjenester.

Kushner skal ha tatt skjermdumper

Når det gjelder Kushner skal han, ifølge advokat Lowell, ha tatt skjermdump av all sin korrespondanse på WhatsApp og sendt dem inn til arkivering, slik at han ikke har brutt noen føderale lover. En forklaring ikke alle fester lit til.

- WhatsApp har i hovedsak to bruksområder: du prøver å spare penger på kostnader knyttet til databruk eller du prøver å skjule kommunikasjonen og omgå loven. Jeg tror det er ganske klart hvilken av disse som gjelder i Kushners tilfelle, sier Nick Merrill, talsperson for Hillary Clinton.

Brian Fallon, som jobbet som pressesekretær under Clintons valgkamp i 2016, går enda lenger.

- Kushner er troende til å lyve til sin egne advokater når han prøver å manøvrere seg ut av en vanskelig situasjon. Påstanden om at han samvittighetsfullt tok skjermdumper, er sannsynligvis ikke sann, sier Fallon.

Kontrollkomiteen i Kongressen etterforsker nå e-post-bruken, og har bedt Det hvite hus om informasjon og dokumenter tilknyttet ekteparets bruk av epost og meldingstjenester.

Både Kushner og Ivanka Trump jobber som rådgivere for presidenten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer